Ισπανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Ολοκληρωμένης Βιολογίας (I²SysBio) στην Βαλένθια, ανακάλυψαν «ένα άγνωστο είδος βακτηρίων του γένους Isoptericola, με μεγάλες δυνατότητες για τη βιοαποικοδόμηση καυσίμων σε περιβάλλοντα μολυσμένα με ντίζελ ή βενζίνη». Με άλλα λόγια, όπου υπήρχε πολλή βενζίνη ή ντίζελ, υπήρχε και σε μεγάλες συγκεντρώσεις και το συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο τρεφόταν με τα καύσιμα.
Οι Ισπανοί ερευνητές αναζήτησαν πιθανά βακτήρια που «τρώνε» καύσιμα σε καθημερινά περιβάλλοντα, όπου η παρουσία βενζίνης και ντίζελ είναι μόνιμη. Οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία στελεχών που ανήκουν σε δώδεκα διαφορετικά γένη. Όλα έδειξαν δυνατότητες αποικοδόμησης των καυσίμων.
«Καλλιεργήσαμε αρκετά μικροβιακά στελέχη που αποικοδομούν μεταξύ 50% και 60% του καυσίμου μέσα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο βιολόγος Μανουέλ Πόρκαρ Μιράγιες, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Nature».
Οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί μελετώνται από τους επιστήμονες, καθώς θα μπορούσαν να μας είναι και χρήσιμοι. Τα βακτήρια θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη «βιοεξυγίανση», δηλαδή την αποτοξίνωση του εδάφους και των υδάτων από ρύπους, με τους οποίους τρέφονται οι μικροοργανισμοί.
Όπως αναφέρεται στην ισπανική μελέτη, «οι διαρροές καυσίμων είναι μία από τις κύριες αιτίες μόλυνσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων». Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η ομάδα στράφηκε στα βακτήρια.
«Τα βακτήρια έχουν εξελιχθεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και, ως αποτέλεσμα, έχουν αναπτύξει ένα πολύ ευρύ φάσμα μεταβολικών οδών που τα καθιστά ικανά να λαμβάνουν ενέργεια από σχεδόν κάθε οργανική ένωση. Η απανταχού παρουσία τους στη φύση, η μεταβολική τους ποικιλομορφία, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ικανότητά τους για οριζόντια μεταφορά γονιδίων, τα καθιστούν τέλειους υποψήφιους για τη βιοεξυγίανση ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων».
Η επιστημονική ομάδα σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα αν ερευνούσε ένα περιβάλλον που δεν είχε μελετηθεί προηγουμένως, δηλαδή τα οχήματα.
«Τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης εξακολουθούν να είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα οχήματα, αλλά δεν είχαν θεωρηθεί προηγουμένως ως πηγή βιοτεχνολογικά σχετικών βακτηρίων», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η ομάδα εξέτασε τα βακτήρια στα καπάκια των ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, επειδή έρχονται σε επαφή με τα καύσιμα και συνήθως υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες.
«Είναι ένα ιδανικό σενάριο για να βρούμε και να απομονώσουμε βακτήρια με βιοεπιφανειοδραστική δραστηριότητα, τα οποία είναι ήδη προσαρμοσμένα σε συνθήκες, όπου η μόνη άμεση πηγή άνθρακα που λαμβάνουν είναι ο υδρογονάνθρακας», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.
Η ανακάλυψη μιας μικροβιακής κοινότητας που θα μπορούσε να αποικοδομήσει αποτελεσματικά τα καύσιμα σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον, καθώς και η ταυτοποίηση ενός άγνωστου βακτηρίου με μεγάλες δυνατότητες στον τομέα αυτό, έχει εφαρμογές στη βιοεξυγίανση.
Όπως λέει ο Μιράγιες, «Υπάρχουν δύο θεμελιώδεις βιολογικές στρατηγικές: Είτε περιμένεις τους μικροοργανισμούς να δράσουν από μόνοι τους, είτε παρεμβαίνεις ρίχνοντας στην περιοχή που σε ενδιαφέρει μια ποσότητα από τα βακτήρια που έχεις επιλέξει, με κριτήριο το πόσο καλά αποικοδομούν τους υδρογονάνθρακες».
Ειδήσεις σήμερα
Αποστολή στις ΗΠΑ – Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Στήριξη σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και ενέργεια
Κάτω Πατήσια: Τα 3 σενάρια για τον απαγχονισμό του 14χρονου που εξετάζουν οι Αρχές
Γλυκά Νερά: Η μεγαλύτερη ποινή στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για την φρίκη