Η έρευνα , που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Nature Aging, βρήκε μείωση στον αριθμό των κυττάρων – ζόμπι – κλινικά γνωστών ως γηρασμένα κύτταρα – σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο. Το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε επίσης σε περιοχές του σώματος που επηρεάζονταν από τη σκλήρυνση των αρτηριών.
Τα γηρασμένα κύτταρα είναι ευρέως γνωστά ως κύτταρα – ζόμπι, καθώς σταματούν να διαιρούνται όπως τα κανονικά κύτταρα, αλλά δεν πεθαίνουν. Ξεκινούν ως φυσιολογικά κύτταρα, αλλά αφού βιώσουν ένα γεγονός μεγάλης πίεσης – όπως η βλάβη στο DNA τους ή η μόλυνση από ιό – μπαίνουν σε μια κατάσταση αναστολής της ζωτικότητάς τους, αντί να πεθαίνουν.
Καθώς συσσωρεύονται στο σώμα, αυτά τα κύτταρα βλάπτουν τα γειτονικά υγιή κύτταρα, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, διευκολύνουν τη διαδικασία γήρανσης και θέτουν τις βάσεις για μια ποικιλία ιατρικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, η νόσος του Αλτσχάιμερ, τα νεφρικά προβλήματα, οι φραγμένες αρτηρίες και η απώλεια μυικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία.
Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από μελέτες με ποντίκια έχουν δοκιμάσει φάρμακα που ονομάζονται σενολυτικά και τα οποία σκοτώνουν αυτά τα κύτταρα – ζόμπι. Αλλά η ιαπωνική ομάδα, η οποία περιελάμβανε ερευνητές από πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, εντόπισε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε γηρασμένα κύτταρα σε ανθρώπους και ποντίκια και συνέθεσε ένα εμβόλιο που βασίζεται σε ένα αμινοξύ που βοηθά στη σύνθεση της πρωτεΐνης αυτής.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Όταν οι ερευνητές χορήγησαν το εμβόλιο σε ποντίκια με φραγμένες αρτηρίες, διαπίστωσαν μείωση της συσσώρευσης γηρασμένων κυττάρων και συρρίκνωση των περιοχών που επηρεάζονται από τη νόσο. Η ομάδα δήλωσε ότι όταν έγινε ένεση σε μεγαλύτερα ποντίκια, επιβράδυνε ευνοϊκά τη διαδικασία αποδυνάμωσης του σώματος που σχετίζεται με την ηλικία, σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα ποντίκια.
Υπήρχαν επίσης φαινομενικά λιγότερες παρενέργειες από το εμβόλιο, το οποίο έχει μεγαλύτερη περίοδο αποτελεσματικότητας από τα υπάρχοντα σενολυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Tohru Minamino, το εμβόλιο μπορεί «να εφαρμοστεί στη θεραπεία της αρτηριακής σκλήρυνσης, του διαβήτη και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση».
ΠΗΓΗ: RT
- «Κυκλώνουν» τους ακραίους… θεματοφύλακες: Μέλη με παρελθόν σε ακροδεξιούς σχηματισμούς
- Τρόμος στο Μενίδι: Απειλούσε ότι θα σκοτώσει την μητέρα του και μαχαίρωσε αστυνομικό
- Κορονοϊός: Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά δεύτερης δόσης και νόησης από σήμερα
- Νέα… αλλαγή ΠΑΣΟΚ, νέα σενάρια – Τι σχεδιάζει ο Ανδρουλάκης
- Σαν σήμερα: Η σφαγή των Καλαβρύτων από τους ναζί το 1943 [εικόνες]
- Εξοικονομώ 2021: Ανοίγει, στις 12:00, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr