Τα esports, λοιπόν, είναι μια βιομηχανία που αναπτύσσεται συνεχώς και είναι αρκετοί αυτοί που ασχολούνται με τον κλάδο σε επαγγελματικό επίπεδο.
Το eleftherostypos.gr μίλησε με τον 18χρονο Μιχάλη Ρωμανίδη από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει βάλει στόχο να φτάσει στο ψηλότερο σημείο του εικονικού κόσμου! Άλλωστε τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τα Esports και συγκεκριμένα με τον κόσμο της F1 esports, την ηλεκτρονική μορφή των αγώνων ταχύτητας που γνωρίζουμε όλοι.
Στην περίπτωση αυτή, οι παίκτες παίρνουν την θέση του οδηγού πίσω από το τιμόνι ενός μονοθέσιου της F1 σε ένα παιχνίδι που προσομοιάζει το αγωνιστικό καλεντάρι, τις πίστες, τις καιρικές συνθήκες, την στρατηγική σε ότι αφορά τα ελαστικά, και ό,τι άλλο περιλαμβάνει ένας κανονικός αγώνας F1.
Οι κόποι του Μιχάλη Ρωμανίδη δεν άργησαν να ανταμειφθούν καθώς ανήκει πλέον στο δυναμικό της Williams Esports!
Πως άρχισες να ασχολείσαι με το simulation racing;
Άρχισα να ασχολούμαι το 2016 με το «F1 2015» όταν μου αγόρασε ο πατέρας μου την πρώτη μου τιμονιέρα. Ξεκίνησα για διασκέδαση επειδή μου άρεσε να παίζω αγωνιστικά παιχνίδια από όταν ήμουν μικρός και μετά από περίπου δύο χρόνια το 2018 άρχισα να ασχολούμαι λίγο πιο σοβαρά.
Τι εξοπλισμός χρειάζεται; Είναι εύκολα προσβάσιμο;
Είναι ένα πολύ προσβάσιμο χόμπι σχετικά με τον πραγματικό μηχανοκίνητο αθλητισμό όπου χρειάζονται δεκάδες και έπειτα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να συνεχίσεις την καριέρα σου. Μπορείς να ξεκινήσεις sim racing με μερικά εκατοντάδες ευρώ και θεωρώ ότι είναι αρκετά προσβάσιμο για κάποιον που του αρέσουν οι αγώνες και η οδήγηση, που είναι σχεδόν παράλληλο με τους πραγματικούς αγώνες.
Είσαι επαγγελματίας; Υπάρχει χρηματική ανταπόδοση στο άθλημα; Υπάρχει προοπτική καριέρας;
Ναι θεωρείται επάγγελμα, βέβαια εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα τα Esports, ιδιαίτερα τα αγωνιστικά. Σε άλλα παιχνίδια σίγουρα θεωρείται ρεαλιστική καριέρα για πολλούς παίκτες. Στα αγωνιστικά παιχνίδια όμως θα πάρει λίγο καιρό για να… γίνουν full-time δουλειά για όλους, αλλά σίγουρα είναι κάτι το εφικτό και από τώρα αν έχεις καλές επιδόσεις κυρίως.
Το sim racing δημιουργεί δεδομένα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ομάδες της F1;
Όχι τόσο δεδομένα, καθώς τα αγωνιστικά παιχνίδια ειδικά της Codemasters που φτιάχνει τα F1 παιχνίδια είναι αρκετά απλά και δεν δίνεται βάση στην τηλεμετρία κλπ. όσο στην πραγματικότητα. Ίσως αυτό που βοηθάει τους πραγματικούς οδηγούς είναι οι πιο ρεαλιστικοί προσομοιωτές, όπως το Assetto Corsa ή το iRacing, για παράδειγμα για να μάθουν μια καινούρια πίστα παρ’ όλα αυτά αυτά νομίζω πως προτιμούν τον ειδικό προσομοιωτή που έχει κάθε F1 ομάδα.
Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σου με τη Williams;
Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019, είχε προηγηθεί ένα LAN event (το μόνο μου LAN σαν οδηγός μέχρι και σήμερα λόγω covid) τον Δεκέμβριο του 2018 όπου συμμετείχα με την παλιά μου ομάδα. Εκεί πήρε μέρος και η Williams Esports και μετά από καλές επιδόσεις στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και σε προηγούμενους αγώνες στα F1 παιχνίδια υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο με την τότε Junior ομάδα της Williams Esports μερικές εβδομάδες αργότερα.
Στην Ελλάδα δίνεται η ευκαιρία να εξελιχθεί κάποιος πάνω στον τομέα αυτόν;
Ναι όπως και σε πολλές άλλες χώρες, όπως ανέφερα πιστεύω πως είναι ένα πολύ προσβάσιμο χόμπι το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε δουλειά μετά από αρκετό καιρό. Οι τιμονιέρες και οι κονσόλες διατίθενται σε σχεδόν όλες τις χώρες, νομίζω βέβαια, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί simracer στο υψηλότερο επίπεδο. Προσπαθώ όμως να σηκώνω τη σημαία όσο πιο ψηλά μπορώ μαζί με όλους τους συμπατριώτες μου που προσπαθούν το ίδιο! Θα ήταν πολύ ωραίο μια μέρα να έχω Έλληνα συμπαίκτη στη Williams!
Τι περιλαμβάνει το αγωνιστικό πρόγραμμα των esports; Είναι απαιτητικό; Πόσα πρωταθλήματα γίνονται τον χρόνο;
Είναι αρκετά απαιτητικό, όμως δεν το θεωρούμε πρόβλημα, καθώς ξοδεύουμε όσες ώρες θα χρησιμοποιούσε κάποιος για την δική του δουλειά. Πρέπει να είσαι αποφασισμένος να συνεχίσεις να προπονείσαι στην ίδια πίστα κάθε μέρα σχεδόν, φυσικά δεν είναι κάθε μέρα εύκολη να βρεις το κίνητρο να παίξεις για αρκετές ώρες, συνήθως, να βρεις ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου που σίγουρα, όμως θα είναι χρήσιμα σε τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως το F1 Esports. Γίνονται εκατοντάδες πρωταθλήματα sim racing κάθε χρόνο, επομένως εξαρτάται από τον οδηγό και την ομάδα να επιλέξει ποια είναι αυτά που αξίζουν. Προσωπικά συμμετέχω περίπου σε 2-3 πρωταθλήματα κάθε χρόνο σε αντίστοιχο αριθμό παιχνιδιών και σε μερικούς αγώνες που δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.
Πώς προετοιμάζεσαι για κάθε αγώνα;
Με προπόνηση, περίπου 5 ώρες κάθε μέρα. Προσπαθούμε να κάνουμε όση προπόνηση μπορούμε μόνοι μας και συνολικά σαν ομάδα όταν πλησιάζει η ημερομηνία του event, για να προσομοιώσουμε οτιδήποτε μπορεί να γίνει σε κάθε αγώνα και να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.
Υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν οι ομάδες από τους πραγματικούς αγώνες; Αν ναι, πόσο χρήσιμα είναι;
Πρόσβαση στα δεδομένα όχι, δεν νομίζω να χρειάζεται, όμως μπορούμε να δουλεύουμε με τα ίδια άτομα που «διαβάζουν» τα δεδομένα και μας βοηθάνε με τον ίδιο τρόπο που βοηθούν τους πραγματικούς οδηγούς, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχεις να αντιμετωπίσεις στο επίπεδο που βρίσκεσαι;
Σίγουρα το πόσο ανταγωνιστικό γίνεται το simracing, ειδικά στο F1 Esports, όπου συνίθως όλοι οι οδηγοί δεν έχουν αποστάσεις μεγαλύτερες των 4 δέκατων του δευτερολέπτου μεταξύ τους, χρόνο τον οποίο εύκολα χάνεις με ένα λάθος στον γύρο. Μια ακόμα δυσκολία είναι οι επαναλαμβανόμενες προπονήσεις. Συνήθως ξοδεύεις ώρες προσπαθώντας να τελειοποιήσεις τον χρόνο σου στην ίδια πίστα, κάτι που μπορεί να γίνει κουραστικό, κυρίως όταν δεν βρίσκεις βελτιώσεις. Το πιο δύσκολο όμως είναι ότι πρέπει να είσαι όσο πιο τέλειος γίνεται και να έχεις πάντα υψηλές επιδόσεις, αλλιώς δεν θα έλεγα πως είναι μια δύσκολη δουλειά αλλά διασκεδαστική.
Έχεις έρθει σε επαφή με οδηγούς F1; Ποια είναι η άποψη τους σε ότι αφορά το sim racing;
Ναι έχω έρθει σε επαφή, διαδικτυακά, λόγω κορονοϊού, με τον George Russell και τον Nicholas Latifi. Ήταν κατά τη διάρκεια των Virtual GP που διοργάνωσε η F1 για να αναπληρώσει το κενό των πραγματικών αγώνων. Νομίζω πως η μεγαλύτερη διαφορά που ανέφεραν ήταν το πόσο πιο αγχωμένοι ένιωθαν, καθώς δεν είχαν τους 1000 ίππους στην… πλάτη τους και δεν βρίσκονταν σε πραγματικό μονοθέσιο για να ανέβει η αδρεναλίνη τους και να καλύψει αυτό το συναίσθημα.
Πόσο ρεαλιστικό είναι σε ότι αφορά την προσομοίωση;
Σίγουρα το παιχνίδι της F1 συγκεκριμένα δεν είναι το πιο ρεαλιστικό παιχνίδι, καθώς οι «hardcore» simracers δεν είναι το πλήθος παικτών που συνήθως έχει η Codemasters. Για περισσότερη προσομοίωση και πληθώρα επιλογών αυτοκινήτων θα πρότεινα το Assetto Corsa, rFactor 2 ή iRacing, όπου επίσης παίρνω μέρος σε πρωταθλήματα και αγώνες κάθε χρόνο, σε πολλά διαφορετικά μονοθέσια και πίστες και πρέπει να παραδεχτώ ότι συνήθως είναι πιο διασκεδαστικά παιχνίδια από το F1, κυρίως λόγω των mods (τροποποιήσεων) που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το διαδίκτυο.
Αισθάνεσαι κάποιο «βάρος» που εκπροσωπείς μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της F1;
Δεν θα έλεγα ότι αισθάνομαι άγχος, όσο υπερηφάνεια που ανήκω σε μια «στολισμένη» με επιτυχίες ομάδα! Δεν έχει μεγάλη διαφορά σε ποια ομάδα είσαι καθώς ο στόχος είναι πάντα η νίκη, επομένως το όνομα (σσ. της Williams) για εμένα αποτελεί κίνητρο και όχι «βάρος».
Έχεις δοκιμάσει να οδηγήσεις μονοθέσιο της F1;
Όχι, είναι ένας ακόμα μακρινός στόχος μου, είναι κάτι που ούτε οι πραγματικοί οδηγοί της ακαδημίας της Williams δεν έχουν κάνει, οπότε για εμάς είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή. Ένας άμεσος στόχος είναι να δοκιμάσω τον προσομοιωτή της ομάδας στο εργοστάσιο κάτι που συνδέει θα έλεγα τους δύο κόσμους – τον αληθινό και τον ψηφιακό – ελπίζω να γίνει κάποια στιγμή μετά από μερικές νίκες!
Ο κορονοϊός μας έκανε να στραφούμε στην τεχνολογία και έτσι αρκετοί ήταν αυτοί που έμαθαν για τα esports. Πόσο θεωρείς ότι ευνοήθηκε ο κλάδος σου από αυτήν την προβολή;
Ευνοήθηκε πολύ είναι η αλήθεια, θα λέγαμε ότι η πανδημία έδωσε «ζωή» στον ψηφιακό κόσμο. Επιπλέον είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε με τους πραγματικούς οδηγούς της ομάδας και να ανταγωνιστούμε πάρα πολλούς F1 οδηγούς και πρωταθλητές, ειδικά στο Le Mans Virtual τον περασμένο Ιούνιο μια εμπειρία που δεν θα ήταν αλλιώς δυνατή εκείνη την περίοδο. Ήταν μάλλον η πιο πολυάσχολη περίοδος για εμάς όμως σίγουρα δεν είχαμε κάποιο παράπονο!
Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μέλλον των esports, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως;
Ελπίζω τα esports να εξελιχθούν πολύ περισσότερο στο μέλλον και νομίζω πως περισσότεροι Έλληνες θα ασχοληθούν με αυτά, καθώς το πάθος για τους αγώνες δεν λείπει στην χώρα μας.
Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια από τώρα;
Ελπίζω να δουλεύω ακόμα με μια ομάδα F1, σε οποιοδήποτε ρόλο κι αν είναι, και ίσως πρωταθλητή στο F1 Esports!
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr