Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Όσναμπρουκ και το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας «Μαξ Πλανκ» της Γερμανίας παρακολούθησαν την συνύπαρξη χιμπατζήδων και γοριλών στο Πάρκο για αρκετούς μήνες, καταγράφοντας και αναλύοντας τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Παρόλο που, σε γενικές γραμμές, οι χιμπατζήδες και οι γορίλες ήταν «άνετοι» όταν τύχαινε να συναντηθούν μεταξύ τους, δύο συγκεκριμένα περιστατικά βίας προκάλεσαν στους ειδικούς μεγάλη έκπληξη.
«Στην αρχή, παρατηρήσαμε ότι οι χιμπατζήδες ούρλιαζαν, κάτι που συμβαίνει τυπικά όταν χιμπατζήδες από διαφορετικές “κοινότητες” τυχαίνει να συναντηθούν», λέει η επικεφαλής της έρευνας, Λάρα Μ. Σάουδερν. «Έπειτα, ωστόσο, ακούσαμε ζώα να κτυπούν το στήθος τους, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστική συμπεριφορά των γοριλών. Συνειδητοποιήσαμε ότι οι χιμπατζήδες είχαν έρθει αντιμέτωποι με 5 γορίλες». Όπως αναφέρει, η συνάντηση κλιμακώθηκε σε επίθεση των χιμπατζήδων στους γορίλες.
Οι χιμπατζήδες «συμμαχούσαν» μεταξύ τους και ορμούσαν στους γορίλες, οι οποίοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα μικρά τους. Τελικά, 2 από τα μικρά χωρίστηκαν από τους γονείς τους και θανατώθηκαν από τους χιμπατζήδες. Οι επιστήμονες κατέγραψαν 2 περιστατικά αυτού του είδους. Το πρώτο διήρκεσε 52 λεπτά, ενώ η δεύτερη επίθεση κράτησε για 79 ολόκληρα λεπτά.
«Έως τότε, οι συναναστροφές γοριλών και χιμπατζήδων ήταν ειρηνικές και φιλικές. Πολλές φορές τους είχαμε δει να ξεκουράζονται κάτω από τα ίδια δέντρα, ως και να παίζουν μεταξύ τους», σχολίασε η γνωσιακή βιολόγος του Πανεπιστημίου του Όσναμπρουκ, Σιμόνε Πίκα.
«Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε για πρώτη φορά το γεγονός ότι η παρουσία χιμπατζήδων μπορεί να έχει θανατηφόρο επιρροή στους γορίλες. Πλέον θέλουμε να εξετάσουμε τους παράγοντες που μπορεί να συντελούν σε μια τέτοια συμπεριφορά», επεσήμανε ο πρωτευοντολόγος του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ», Τομπίας Ντέσνερ.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Στα πλαίσια της μελέτης στο Πάρκο Γκαμπόν, οι επιστήμονες παρατήρησαν και ανέλυσαν την συμπεριφορά περίπου 45 χιμπατζήδων και γοριλών. Οι επιστήμονες εστίασαν στις μεταξύ τους σχέσεις, στην επικοινωνία τους, τις κυνηγετικές τακτικές τους και την χρήση διάφορων εργαλείων που έκαναν τα ζώα.
Προς το παρόν, οι επιστήμονες εικάζουν πως η πρωτοφανής επιθετική συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται στην διεκδίκηση τροφής από τους εκπροσώπους των δύο ειδών. «Το γεγονός ότι στο Πάρκο αυτό οι χιμπατζήδες, οι γορίλες και οι ελέφαντες αναγκάζονται να μοιραστούν την τροφή τους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αυξημένο ανταγωνισμό, ακόμη και τις θανατηφόρους συναντήσεις μεταξύ των ειδών», λέει ο Ντέσνερ.
Το Εθνικό Πάρκο «Λοάνγκο» της Γκαμπόν αποτελεί μια τεράστια προστατευόμενη έκταση, κοντά στα παράλια της χώρας. Το Πάρκο φιλοξενεί ελέφαντες, βουβάλια και πολλά άλλα είδη άγριας ζωής. Στο Πάρκο βρίσκει κανείς μεγάλους πληθυσμούς του Δυτικού Πεδινού Γορίλα, ενός είδους που απειλείται με εξαφάνιση. Με εξαφάνιση απειλούνται εξίσου και οι χιμπατζήδες.
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φολέγανδρος: Σοκάρει η ιατροδικαστική έκθεση – Ο 30χρονος έδειρε τη Γαρυφαλλιά, την έσυρε και την πέταξε στη θάλασσα
- Έκκληση Μητσοτάκη σε εκπαιδευτικούς: Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε!
- Νέα αποκάλυψη – σοκ από τη Σοφία Μπεκατώρου: «Ήμουν 16 ετών όταν Ολυμπιονίκης μου επιτέθηκε σεξουαλικά»
- Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις – Πράσινο στις μεταβιβάσεις
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι και πότε θα εμβολιαστούν – Κυρώσεις για τους «αρνητές»
- Κύπρος: Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια – Στήριξη από ΗΠΑ, Ρωσία Βρετανία, Γαλλία
- Freedom Pass: Πάνω από 130 χιλιάδες νέοι το έχουν ενεργοποιήσει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter