Το εν λόγω τσιπάκι, με επεξεργαστές μήκους 2 νανομέτρων, είναι πράγματι αρκετά μικρότερο από τα περισσότερα μικροτσίπ που κυκλοφορούν στην αγορά και φέρουν επεξεργαστές μήκους 10, 7 ή, σπανιότερα, 5 νανομέτρων.
Το μικρότερο μέγεθος των επεξεργαστών πάει χέρι- χέρι με την επεξεργαστική τους ισχύ, γεγονός που καθιστά την δημιουργία του νέου μικροτσίπ της IBM επανάσταση στην τεχνολογία, αφού τα τσιπάκια χρησιμοποιούνται πλέον σε πάμπολλες πτυχές της καθημερινότητάς μας, από τα smartphone ως τους υπερυπολογιστές και τα μέσα ιδιωτικής ή μαζικής μεταφοράς.
«Οι περισσότερες πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να είναι θετικές, ωστόσο λίγες φέρνουν πραγματικά μεγάλη αλλαγή», λέει ο διευθυντής του ερευνητικού τμήματος της IBM, Ντάριο Τζιλ. «Το τσιπ μας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία».
Ο κύριος τρόπος βελτίωσης της ισχύος ενός μικροτσίπ είναι η αύξηση του αριθμού των τρανζίστορ που περιέχουν, δηλαδή των βασικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία δεδομένων.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευάστριες εταιρείες είναι η αύξηση των τρανζίστορ, χωρίς την συνεπακόλουθη αύξηση του συνολικού μεγέθους του εκάστοτε μικροτσίπ.
Το τσιπάκι 2 νανομέτρων της IBM έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού ανθρώπινου χεριού, περιέχοντας, ταυτόχρονα, 50 δις τρανζίστορ, το καθένα από τα οποία έχει μέγεθος ίσο με αυτό δύο κλώνων του DNA.
Η προσθήκη περισσότερων τρανζίστορ θα επιτρέπει στα τσιπάκια αυτά την προσθήκη και άλλων χαρακτηριστικών, που θα τα κάνουν αποτελεσματικότερα σε εφαρμογές όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κωδικοποίηση.
«Όταν βλέπουμε ότι τα κινητά μας, τα κομπιούτερ μας και τα αυτοκίνητα γίνονται καλύτερα, αυτό σημαίνει ότι τα τρανζίστορ των τσιπ τους έχουν βελτιωθεί και αυξηθεί», εξηγεί ο Τζιλ.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Το νέο μικροτσίπ αναμένεται να έχει 45% μεγαλύτερη αποδοτικότητα και να χρησιμοποιεί 75% λιγότερη ενέργεια, σε σχέση με τα μικροτσίπ 7 νανομέτρων που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως.
Με τα μικροτσίπ των 2 νανομέτρων, οι μπαταρίες των smartphone θα μπορούν να «αντέξουν» τέσσερις φορές παραπάνω, τα λάπτοπ να γίνουν γρηγορότερα και οι εταιρείες που αξιοποιούν τα τσιπ κατά κόρον θα μειώσουν κατά πολύ το αποτύπωμα του άνθρακά τους.
Τα πρωτοποριακά αυτά τσιπάκια, ωστόσο, δεν προβλέπεται να παραχθούν μαζικά πριν τα τέλη του 2024, καθώς η IBM δεν πραγματοποιεί πλέον η ίδια μαζικές παραγωγές.
Αντιθέτως, θα υπογραφεί συμβόλαιο με εταιρείες κατασκευής τσιπ, οι οποίες θα λάβουν την πατέντα για να παραγάγουν τα τσιπ σε μεγάλες ποσότητες.
Παράλληλα, η IBM θα επιδιώξει την ενσωμάτωση των νέων τσιπ σε άλλα τεχνολογικά προϊόντα δικού της σχεδιασμού.
«Με την νέα μας δημιουργία έχουμε αποδείξει την ικανότητά μας να ηγηθούμε στη συγκεκριμένη αγορά, ωστόσο κανείς δεν παραμένει στάσιμος, σε αυτό τον τομέα. Μαζί και εμείς θα συνεχίσουμε να προχωράμε», λέει ο Τζιλ.
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Θεσσαλονίκη: Επανεμφανίστηκε το αγριογούρουνο – Δείτε το να κάνει βόλτα στην πλατεία Αριστοτέλους
- Επέτειος 200 ετών: Στην Σαντορίνη η μεγαλύτερη υποβρύχια ελληνική σημαία – Εντυπωσιακές εικόνες
- Know Your Customer: Χωρίς φωτοτυπίες και φυσική παρουσία η επικαιροποίηση στοιχείων στις τράπεζες
- Φωτιά σε νταλίκα εν κινήσει στην παλαιά E.O Αθηνών-Κορίνθου – Συναγερμός στην Πυροσβεστική
- Νέα Σμύρνη: Το βίντεο… συνέλαβε τον επιδειξία – Τον αναγνώρισαν και άλλα θύματα
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr