Ο πλανήτης, ο οποίος ονομάστηκε «TOI-561b» ή, απλούστερα «σούπερ Γη» , λόγω κοινών χαρακτηριστικών του με τη γη μας, εκτελεί δύο πλήρεις περιστροφές γύρω από το άστρο του, σε διάστημα μόλις 24 ωρών.
Η σούπερ Γη είναι στο μεγαλύτερο μέρος της βραχώδης, ενώ η κοντινή της απόσταση από τον ήλιο της συνεπάγεται πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά της, οι οποίες αγγίζουν τους 271 βαθμούς Κελσίου.
Οι αστρονόμοι εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι, παρά την διπλάσια μάζα του πλανήτη σε σχέση με τον δικό μας, η πυκνότητά τους είναι σχεδόν η ίδια.
Ο αστρονόμος Στίβεν Κέιν σχολίασε: «Είναι ασυνήθιστο, θα περίμενε κανείς η πυκνότητα της σούπερ Γης να είναι επίσης υψηλότερη. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σε ηλικία πλανήτη».
Οι γηραιότεροι πλανήτες είναι συνήθως λιγότερο πυκνοί, λόγω του ότι τα πιο βαριά χημικά στοιχεία απουσίαζαν από το σύμπαν, κατά την περίοδο της γέννησής τους.
Τα βαριά χημικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, προκύπτοντας από εκρήξεις άστρων, οι οποίες οδηγούν στον εκ νέου σχηματισμό αστέρων και πλανητών.
Η σούπερ Γη θεωρείται πως αποτελεί έναν από τους πλέον γηραιούς πλανήτες που έχουν εντοπιστεί από τους επιστήμονες, και η ύπαρξή του επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βραχώδεις πλανήτες έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους λίγο μετά τη γέννηση του σύμπαντος, 14 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
2 ακόμη πλανήτες, σχηματισμένοι από αέρια, φαίνεται πως περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο της σούπερ Γης.
Και οι 3 πλανήτες υπολογίζεται πως έχουν ηλικία περίπου 10 δισεκατομμυρίων ετών.
Gigabit Voucher: Ανοιχτή η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα γίνει η αίτηση
Ο γαλαξίας μας φαίνεται, από την άλλη, πως σχηματίστηκε περίπου 12 δισ. χρόνια πριν, ενώ ο δικός μας ήλιος έχει ηλικία «μόλις» 4,5 δισ. ετών.
Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα να μάθουν περισσότερα σχετικά με την εσωτερική δομή της σούπερ Γης.
«Οι πληροφορίες για το εσωτερικό ενός πλανήτη μας δίνουν μια αίσθηση του κατά πόσο η επιφάνειά του θα μπορούσε να είναι κατοικίσιμη από κάποια μορφή ζωής», λέει ο Κέιν.
«Αν και ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι μάλλον απίθανο να κατοικείται σήμερα, μπορεί να αποτελεί τον πρώτο από μια σειρά βραχώδων πλανητών που μένει να ανακαλυφθούν στο γαλαξία μας», προσθέτει.
Παρόλο που η μορφολογία της σούπερ Γης μοιάζει με αυτήν του δικού μας πλανήτη, η τωρινή της θερμοκρασία είναι υπερβολικά υψηλή για να μπορέσει να υπάρξει ζωή στην επιφάνειά της.
Ωστόσο, δεδομένου του πόσο παλιός είναι ο πλανήτης και του ότι αποτελεί τον πρώτο επίσης βραχώδη πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ήλιο, όπως η γη μας, οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν την ύπαρξη ζωής σε αυτόν, σε κάποιο προγενέστερο στάδιο.
ΠΗΓΗ: CNN
Κορωνοϊός: Οι «κόκκινες» περιοχές βάζουν φρένο στη χαλάρωση
Προειδοποιούν οι επιστήμονες: Με click away και ανοιχτά δημοτικά θα φτάσουμε 2.000 κρούσματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr