Από το 2015 έως το 2016, ο Κέλι διέμεινε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μαζί με δύο Ρώσους συναδέλφους του, τον Gennady Padalka και τον Mikhail “Misha” Kornienko.
Η διαμονή τους διήρκεσε διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι συνηθίζεται σε τέτοιου είδους αποστολές, ενώ ξεπέρασε κατά 100 μέρες το προηγούμενο ρεκόρ, κάτοχος του οποίου ήταν ο Αμερικανός αστροναύτης Michael López-Alegría.
Το διαστημικό ταξίδι των ανδρών έληξε για λόγους ασφαλείας, όταν το κέντρο ελέγχου τους ειδοποίησε για έναν μεγάλο, κατεστραμμένο δορυφόρο ο οποίος κινούνταν στην κατεύθυνσή τους με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.
«Ο Misha, ο Gennady και εγώ, από εκεί που ήμασταν κλεισμένοι στον ίδιο χώρο και γκρινιάζαμε ο ένας στον άλλο βρεθήκαμε ξαφνικά στο ψυχρό εσωτερικό του Soyuz, απειλούμενοι να διαλυθούμε σε εκατομμύρια άτομα που θα διασκορπίζονταν προς πάσα κατεύθυνση μέσα σ’ ένα μόλις μιλισεκόντ», θυμάται ο Σκοτ Κέλι.
Οι τρεις άνδρες είχαν επιβιβαστεί εκτάκτως στον Ρωσικό πύραυλο Soyuz με προορισμό τη Γη.
«Στόχος μου ήταν πάντα να φθάνω στο τέλος μιας πτήσης με τόση ενέργεια και τόσο ενθουσιασμό, όσο είχα όταν η πτήση ξεκινούσε», λέει ο Κέλι.
«Νομίζω ότι και σε αυτή την περίπτωση τα κατάφερα. Θα μπορούσα να είχα μείνει και άλλο εκεί, εάν υπήρχε καλός λόγος για να το κάνω. Ποτέ δεν αμφέβαλλα ότι θα μπορούσα», εξομολογείται.
Η καθημερινότητα στον διαστημικό σταθμό, σύμφωνα με τον Κέλι, είναι μια καθημερινότητα γεμάτη από δραστηριότητες, έρευνα και μελέτη- μια καθημερινότητα που δεν σου επιτρέπει συχνά να σκεφτείς πού ακριβώς βρίσκεσαι, και να επηρεαστείς από αυτό.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Παρόλα αυτά, η συνειδητοποίηση του πόσο εχθρικό είναι το περιβάλλον έξω από τις πόρτες του σταθμού είναι μια πρόκληση για τους ανθρώπους του, οι οποίοι δεν μπορούν να απολαύσουν τον ελάχιστο ελεύθερό τους χρόνο κάνοντας μια απλή βόλτα.
«Ξέρω ότι πολύς κόσμος ζορίστηκε ιδιαίτερα με αυτό. Το έχω δει και με τα ίδια μου τα μάτια- Για πολλούς είναι πρόκληση μια τέτοια απομόνωση. Είναι βέβαια δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την εξωστρέφεια ή την εσωστρέφεια καθενός, αλλά σίγουρα πρέπει να μπορείς να απολαμβάνεις την παρέα του εαυτού σου».
Όντας σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τη γη, ο Κέλι κατάφερε, παρά τις συνθήκες, να βρει τρόπους για να διασκεδάσει.
Ένα βίντεο, στο οποίο ο Κέλι εικονίζεται να κυνηγά στο εσωτερικό του σταθμού, ντυμένος…γορίλας, τον Βρετανό αστροναύτη Tim Peake έκανε το 2016 το γύρο του διαδικτύου.
Την στολή είχε δωρίσει στον Σκοτ Κέλι ο δίδυμος αδερφός του, Μαρκ, ο οποίος εργάζεται επίσης για λογαριασμό της NASA.
Μάλιστα, καθώς είναι δίδυμοι, τα δύο αδέρφια αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης για άλλους επιστήμονες, οι οποίοι θέλησαν να υπολογίσουν με ακρίβεια το πώς μια πολύμηνη παραμονή στο διάστημα επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα δύο αδέρφια υποβλήθηκαν σε ποικίλα τεστ, τα οποία είχαν να κάνουν τόσο με τη φυσική τους κατάσταση και το ανοσοποιητικό τους σύστημα, όσο και με τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου τους.
Οι μελέτες αποκάλυψαν ότι ο Σκοτ Κέλι παρουσίαζε διαφορές σε σχέση με τον αδερφό του, όσον αφορά την χημεία του αίματος, των οστών του, ακόμα και τους μικροοργανισμούς που φιλοξενούνταν στο στόμα του.
Όλα τα παραπάνω επανήλθαν στην πρότερή τους κατάσταση μόλις ο Σκοτ επέστρεψε στη γη.
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, ωστόσο, ήταν κάποιες αλλαγές στο DNA του, το οποίο προσπαθούσε να «θωρακιστεί» από την κοσμική ακτινοβολία.
Οι αλλαγές αυτές επηρέασαν κυρίως την δομή και τη φυσιολογία των ματιών του, καθώς η όρασή του προσπαθούσε να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.
Οι μετρήσεις που έγιναν στα δύο δίδυμα αδέρφια μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμες στις μελλοντικές αποστολές επανδρωμένων σκαφών στον Άρη.
Στον λεγόμενο «κόκκινο πλανήτη», η κοσμική ακτινοβολία είναι πολύ εντονότερη σε σχέση με αυτήν κοντά στη Σελήνη, συνιστώντας πιθανή απειλή για την υγεία των ταξιδιωτών.
«Είναι ένα ρίσκο που θα χρειαστεί να πάρουν- Εναλλακτικά, θα πρέπει να σχεδιαστεί μια κατάλληλη στολή», σκέφτεται ο Κέλι.
Πρόκειται για ένα δίλημμα που πιθανότατα απασχολεί τον Κέλι προσωπικά, καθώς ο έμπειρος πια αστροναύτης μετά χαράς θα ξανάρχιζε τις βόλτες στην διαστημική μας γειτονιά.
«Εάν κάποιος με ρώταγε σήμερα αν θέλω να πάω στο διάστημα ξανά, θα απαντούσα ναι.»
«Θα έπρεπε να πρόκειται φυσικά για μια ασφαλή αποστολή. Αλλά δεν θα απέκλεια ποτέ εξαρχής το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού. Οπότε, αν γνωρίζετε κάποιον που να χρειάζεται πιλότο για τον διαστημικό του πύραυλο…», κλείνει χαριτολογώντας ο αστροναύτης.
ΠΗΓΗ: BBC