Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Φιονουάλα Νι Αολάιν, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτή και ιδιοκτήτη του Facebook, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία της για τις προσπάθειες του πρώτου ιστοτόπου μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο να αποτρέψει τους «τρομοκράτες» από τη χρησιμοποίηση της πλατφόρμας του.
«Η χρήση πολύ γενικόλογων και ανακριβών ορισμών ως βάσης για να ρυθμιστεί η πρόσβαση και η χρήση της πλατφόρμας του Facebook μπορεί να οδηγήσει σε μεροληπτική εφαρμογή, υπερβολική λογοκρισία και αυθαίρετη άρνηση όσον αφορά την πρόσβαση και χρήση υπηρεσιών του Facebook», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της.
Ο ορισμός του Facebook, εξήγησε, συγχωνεύει στις τρομοκρατικές οντότητες όλες τις μη κρατικές οργανώσεις που καταφεύγουν στη βία προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους.
«Η χρησιμοποίηση ενός τόσο εκτεταμένου ορισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ορισμένες κυβερνήσεις επιδιώκουν να στιγματίσουν διάφορες μορφές διαφωνίας και αντιπολίτευσης — είτε είναι ειρηνικές είτε βίαιες», συγκαταλέγοντάς τες στους τρομοκράτες, δήλωσε η Νι Αολάιν.
Από το πρώτο «Merry Christmas» του 1992 στα 25 και άνω δισ. SMS σήμερα
Εξάλλου, ο ορισμός που χρησιμοποιεί το Facebook προκειμένου να προσδιορίσει τι είναι ένας τρομοκράτης «είναι αντίθετος με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο γιατί χαρακτηρίζει τρομοκράτες όλες τις ένοπλες μη κρατικές ομάδες που είναι μέρη μιας μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης, ακόμα και αν οι ομάδες αυτές συμμορφώνονται προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», υπογράμμισε.
Η εμπειρογνώμονας εξέφρασε επίσης ανησυχία για την έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Facebook προκειμένου να προσδιορίσει αν κάποιος ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη οργάνωση, εκτιμώντας πως «η απουσία ανεξάρτητων διαδικασιών εξέτασης, επιτήρησης και ελέγχου ενεργειών του Facebook (…) είναι πολύ προβληματική».
Τον Μάιο, ο τεχνολογικός όμιλος είχε δηλώσει πως κατάργησε στο πρώτο τρίμηνο 1,9 εκατομμύρια περιεχόμενα σε σχέση με τρομοκρατική προπαγάνδα, δηλ. 73% περισσότερα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις. Στο 99,5% των περιπτώσεων αυτό έγινε χωρίς προειδοποίηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]