Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Για όποιον δεν το έχει καταλάβει, η Τρίτη 06 Φεβρουαρίου, θα αποτελεί πλέον ημερομηνία-σταθμό για την ανθρωπότητα καθώς η SpaceX και ο Έλον Μασκ άνοιξαν νέες οδούς για την εξερεύνηση του διαστήματος με στόχο το ανθρώπινο είδος να γίνει διαπλανητικό! Ας κάνουμε ένα ταξίδι στο νέο αυτό τεύχος του ET Magazine στο EleftherosTypos.gr.
Η σκληρή ελληνική πραγματικότητα
Εντάξει, οι δημοσκοπήσεις, το Σκοπιανό, η Novartis και πολλά άλλα, είναι ζητήματα σημαντικά για την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Το δυστύχημα, όμως, είναι πως μόνο αυτά μας απασχολούν…
Έχουμε, λόγω των συγκυριών, μετατραπεί σε μία περίκλειστη κοινωνία που βαυκαλίζεται από τις όποιες επιτυχίες της και αναθεματίζει την μοίρα για τις όποιες αναποδιές. Είμαστε, άλλωστε άνθρωποι και σε έναν βαθμό όλα τα παραπάνω είναι θεμιτά.
Ακριβώς, όμως, επειδή είμαστε άνθρωποι, θα έπρεπε να έχουμε την δυνατότητα να κοιτάξουμε -ξανά- ψηλά, να αγναντέψουμε τον ορίζοντα και να συμμετάσχουμε, τηρουμένων των αναλογιών, στην κούρσα που έχει ξεκινήσει η ανθρωπότητα για την κατάκτηση του διαστήματος.
Όπως έκαναν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι οι οποίοι παρά τις όποιες δυσκολίες, είχαν το ταμπεραμέντο και την δίψα για ανακάλυψη και εξερεύνηση των μυστικών του κόσμου.
Πώς απαξιώθηκε η εξερεύνηση του διαστήματος
Μετά την κατάκτηση της Σελήνης στα 60ς, η NASA ήταν αισιόδοξη πως μέσα σε λίγες δεκαετίες θα είχε κατακτήσει και τον Κόκκινο Πλανήτη. Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Γήινα προβλήματα που άπτονταν της οικονομικής πολιτική, των διεθνών σχέσεων και φυσικά του λαϊκισμού τής στέρησαν το δικαίωμα να λάβει τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσει στα μεγαλεπίβολα σχέδιά της.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε και το τέλος της διαστημικής κούρσας, έφερε την NASA μοναδική εξερευνήτρια στον διαστημικό χάρτη. Όπως λοιπόν μας έχει διδάξει η ανθρώπινη ιστορία- όταν δεν έχεις ανταγωνιστή τότε είσαι καταδικασμένος στην στασιμότητα. Τα μεγάλα σχέδια εξερεύνησης του αχανούς διαστήματος μπήκαν στα συρτάρια όπου και σκονίστηκαν για δεκαετίες.
Έπρεπε να έρθουν τα νοσταλγικά 90s τα οποία με βιντεοπαιχνίδια και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ενέπνευσαν μία γενιά ανθρώπων η οποία φαντάστηκε τον άνθρωπο να «οργώνει» μεγάλες αποστάσεις με μόνο προορισμό, άλλους πλανήτες και ξένους κόσμους.
Από την γενιά αυτήν ξεπήδησαν κάποιοι δισεκατομμυριούχοι οι οποίο αφιέρωσαν την ζωή τους στην υλοποίηση των παιδικών τους φαντασιώσεων. Ο στόχος για την ανθρωπότητα ήταν ένας: Το ανθρώπινο είδος να γίνει διαπλανητικό για να διασφαλίσει την επιβίωσή του.
Οι ομιλίες του Στίβεν Χόκινγκ είναι σοκαριστικές. Τίποτα στο σύμπαν δεν γλυτώνει από τον θάνατο. Ούτε ο Ήλιος, ούτε φυσικά και η Γη. Έτσι, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε πως τα επιτεύγματα του ανθρώπου θα παραμείνουν στο διηνεκές θα πρέπει να εξασφαλίσουμε σύντομα και την παρουσία μας σε άλλους πλανήτες.
Με αυτό το σκεπτικό η γενιά αυτή των δισεκατομμυριούχων αποφάσισε να πάρει στις πλάτες της την διαστημική εξερεύνηση και να πετύχει κάτι που κανείς μέχρι τότε δεν φανταζόταν. Χωρίς καμμία κρατική χρηματοδότηση, να κατασκευάσουν πυραύλους και διαστημικά οχήματα που θα φέρουν όλο και πιο κοντά τον άνθρωπο στο να αποικίσει άλλους κόσμους.
Ο Έλον Μασκ με την SpaceX έχει δώσει συγκλονιστικές ομιλίες για το όραμά του που δεν είναι άλλο από την δημιουργία ανθρώπινων κοινωνιών στον Άρη και γιατί όχι την μεταμόρφωση του Κόκκινου Πλανήτη σε κατοικήσιμο περιβάλλον. Αυτή είναι η λεγόμενη Γεωπλασία-Terraforming και ανήκει σε άλλο κεφάλαιο…
https://www.youtube.com/watch?v=-tE_ysBKIK0
Στην ίδια κατηγορία πρωτοπόρων βρίσκεται και ο Τζεφ Μπέζος. Ο ισχυρός άνδρας της Amazon, έχει ιδρύσει την Blue Origin και έχει βάλει στόχο να πετύχει την εγκατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων εκτός Γης.
Στο ίδιο μοτίβο και η αμερικανική εταιρεία, Planetary Resources, η οποία λαμβάνει κεφάλαια και από το Λουξεμβούργο και ευελπιστεί να εγκαινιάσει την βιομηχανία εξόρυξης από αστεροειδείς για το κέρδος, ενώ η Moon Express με βάση την Φλόριντα των ΗΠΑ ευελπιστεί να προσφέρει τακτική μεταφορά ανθρώπων από και προς την Σελήνη.
Τι νέο κομίζουν
Οι πρωτοπόροι αυτοί ανοίγουν νέους δρόμους στην εξερεύνηση του διαστήματος για πολλούς λόγους. Πρώτο και κύριο είναι η μείωση του κόστους. Η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, ανάγκασε τις τεχνολογικές αυτές ομάδες να αναπτύξουν νέες μεθόδους που θα καθιστούν τα διαστημικά ταξίδια προσιτά.
Ο Έλον Μασκ και η SpaceX έκανε την Τρίτη κάτι που η NASA δεν είχε τολμήσει ποτέ της. Απογείωσε πύραυλο και λίγο πριν αυτός βγει στο διάστημα αποκολλήθηκε από το ωφέλιμο φορτίο (το οποίο συνέχισε το ταξίδι του) και επέστρεψε κάθετα στην Γη όπου και προσγειώθηκε. Μέχρι πρότινος κάθε πύραυλος ήταν μίας χρήσης αφού μετά την αποστολή του χανόταν στο διάστημα ή έμενε σε τροχιά γύρω από την Γη. Πλέον μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον με πυραύλους οι οποίοι θα μεταφέρουν φορτία ή ανθρώπους, θα επιστρέφουν ξανά στην Γη και μετά από λίγες ώρες θα ξανααπογειώνονται κάνοντας πλέον αυτά τα ταξίδια… ρουτίνα!
Ακόμα και οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν αναγκαστικά περιορισμούς στους Προϋπολογισμούς που διαθέτουν για τα διαστημικά τους προγράμματα. Πλέον η ύπαρξη των ιδιωτικών εταιρειών προσφέρει την ευελιξία συνεργασίας κρατικών φορέων με αυτές. Προγράμματα που άλλοτε θεωρούνταν πως έχουν υπερβολικά υψηλό κόστος, έρχονται πιο κοντά στην υλοποίηση μέσα από τον συνδυασμό κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων και φυσικά της τεχνογνωσίας των κρατικών οργανισμών με αυτής των ιδιωτικών εταιρειών.
Τέλος, μιας και φέραμε στην… κουβέντα τα κράτη καταλαβαίνουμε πως ιστορικοί λόγοι και αγκυλώσεις στις διεθνείς σχέσεις εμπόδιζαν και εμποδίζουν τις διακρατικές συνεργασίες. Εδώ έρχονται οι ιδιωτικές εταιρείες να δώσουν την λύση, αποτελώντας γέφυρα μεταξύ των χωρών προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα μεταξύ κρατών και ιδιωτικών εταιρειών.
Third burn successful. Exceeded Mars orbit and kept going to the Asteroid Belt. pic.twitter.com/bKhRN73WHF
— Elon Musk (@elonmusk) February 7, 2018
Ένα νέο είδος παγκοσμιοποίησης γεννιέται με τους ανθρώπους να ενώνονται σταδιακά και με σταθερά βήματα προς τον κοινό στόχο. Την κατάκτηση του διαστήματος. Ο Έλον Μασκ σχολιάζοντας την κίνησή του να στείλει ένα Tesla Roadster που θα παίζει αιώνια το Space Oddity του Ντέιβιντ Μπάουι, είπε πως ίσως μια μέρα το ανακαλύψει μία εξωγήινη φυλή.
Ε, αυτοί οι εξωγήινοι θα γνωρίζουν πως κάποτε υπήρξαμε και εμείς, οι άνθρωποι κάπου στο διάστημα, γράφοντας την δική μας ιστορία…