Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει πολλά για τους επιστήμονες, καθώς, μαζί με όλα τ’ άλλα, πρόκειται για την πρώτη φορά που μια μαύρη τρύπα εντοπίζεται να «χρησιμοποιεί» το φως σε αυτή την περιοχή του διαστήματος.
Αυτά τα ευρήματα έχουν καταγραφεί σε δύο επιστημονικά περιοδικά – στο περιοδικό Nature, σε ένα άρθρο με τίτλο «Ένας πολύ φωτεινός πίδακας μετά τη διάσπαση ενός αστεριού από μια τεράστια μαύρη τρύπα» και στο Nature Astronomy με τίτλο «Η γέννηση ενός πίδακα φωτός ως συνέπεια της διάσπασης ενός αστεριού από μια κοσμολογική μαύρη τρύπα».
Ο πίδακας αυτός φαίνεται να εκπέμπει φως δυνατότερο από ενα τρισεκατομμύριο ήλιους. Ευτυχώς για εμάς, βρίσκεται αρκετά μακριά από τον πλανήτη μας.
Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως συμβάν παλιρροϊκής διακοπής (TDE). Σε περίπου ένα τοις εκατό των περιπτώσεων, πλάσμα και η ακτινοβολία στέλνονται έξω από τις δύο πλευρές της μαύρης τρύπας.
Το φως που φθάνει τώρα στη Γη πιστεύεται ότι ξεκίνησε το ταξίδι του όταν το σύμπαν ήταν το ένα τρίτο της τρέχουσας ηλικίας του.
Ένα ασυνήθιστο πράγμα σχετικά με αυτό το TDE είναι η μεγάλη του φωτεινότητα. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο εκδηλώνεται, σε αυτή την περίπτωση, με μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι συνήθως.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Το συγκεκριμένο TDE έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο καθώς οι επιστήμονες έστρεψαν τα τηλεσκόπιά τους – από τα πιο προηγμένα στον κόσμο – προς την πηγή. Οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι αυτή η πιο πρόσφατη δραστηριότητα μπορεί να μελετηθεί για να μάθουν περισσότερα για τα φαινόμενα TDE εν συνόλω, ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητά.
Τον περασμένο μήνα, μια άλλη μαύρη τρύπα είχε επίσης προβληματίσει τους αστρονόμους, καθώς παρατηρήθηκε να «ξερνάει» ένα αστέρι που είχε καταπιεί πριν από πολλά χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Εύβοια: Αγωνία για το αχαρτογράφητο ρήγμα
Συντάξεις: Αναδρομικά έως 75.000 ευρώ για 120.000 συνταξιούχους