Το 2018, οι επιστήμονες είδαν ένα μικρό αστέρι σε έναν γαλαξία 665 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη να σχίζεται σε κομμάτια όταν πλησίασε μια μαύρη τρύπα. Τον Ιούνιο του 2021, οι αστρονόμοι πιάστηκαν «στον ύπνο» όταν η ίδια μαύρη τρύπα φώτισε τους ουρανούς… φτύνοντας την αστρική ύλη.
Αυτό ήταν ιδιαίτερα περίεργο για τους ειδικούς, καθώς η μαύρη τρύπα, την οποία παρακολουθούσαν στενά, δεν είχε καταπιεί τίποτα άλλο από το 2018 και μετά.
«Αυτό μας ξάφνιασε εντελώς – κανείς δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε η Ιβέτ Σέντες, η επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που αναλύει το φαινόμενο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της Δρ Σέντες, που δημοσιεύθηκαν στο Astrophysical Journal αυτήν την εβδομάδα, έδειξαν ότι η μαύρη τρύπα αποβάλλει τώρα την αστρική ύλη με τη μισή ταχύτητα του φωτός – αν και ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί υπήρξε καθυστέρηση σχεδόν τριών ετών.
«Είναι σαν αυτή η μαύρη τρύπα να έχει αρχίσει να βγάζει απότομα ένα σωρό υλικό από το αστέρι που “έφαγε” πριν από χρόνια», είπε ο Δρ Σέντες.
https://www.youtube.com/watch?v=gzZ69mXz6b4
Μια μαύρη τρύπα, σύμφωνα με τη NASA , ασκεί τόσο μεγάλη βαρυτική έλξη στο περιβάλλον της, που ακόμη και το φως που ρουφάει δεν μπορεί να βγει έξω. Συνήθως, οι μαύρες τρύπες σχηματίζονται από τα υπολείμματα μεγάλων αστεριών που πεθαίνουν ή από εκρήξεις σουπερνόβα.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Ο Έντο Μπέργκερ, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας αυτής της νέας μελέτης, σημείωσε ότι η ομάδα του μελετούσε γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής (TDEs) εδώ και δεκαετίες, κατά τα οποία οι μαύρες τρύπες φαίνεται πως μπορεί να «ξεράσουν» μέρος της ύλης που «καταπίνουν» – αλλά όχι με τόσο μεγάλη χρονική διαφορά.
«Στην AT2018hyz [την μαύρη τρύπα που εξετάζει αυτή τη νέα μελέτη] υπήρχε πλήρης απραξία για τα πρώτα τρία χρόνια, έως ότου φωτίστηκε δραματικά, ξερνώντας με καθυστέρηση το αστέρι».
Σαν να μην έφτανε αυτό, το αστρικό υλικό που βγήκε από την τρύπα ταξιδεύει τώρα με ταχύτητα ίση με το 50 τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός, κάτι που είναι επίσης αρκετά ασυνήθιστο.
Συνήθως, όταν οι μαύρες τρύπες «φτύνουν» την ύλη που κατάπιαν, αυτή ταξιδεύει με ταχύτητα 10 τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός.
Τώρα, η ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει «αν αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα πιο τακτικά και απλώς δεν έχουμε εξετάσει τις μαύρες τρύπες αρκετά αργά στην εξέλιξή τους».
Ειδήσεις σήμερα
Βιασμός 12χρονης: «Θα έχουμε τουλάχιστον άλλες 6 συλλήψεις» – Σοκάρει η κατάθεση της ανήλικης
Συντάξεις: Λύση-πακέτο για πληρωμές-εξπρές στα αναδρομικά [πίνακες]
Κούγιας για τον βιασμό στο ΑΤ Ομόνοιας: «Η κοπέλα ικανοποίησε μία φαντασίωσή της»