Η έντονη σεισμική δραστηριότητα μετά τη δόνηση των 4,8 ρίχτερ το πρωί της Τρίτης και αυτή των 5 ρίχτερ το βράδυ της ίδιας ημέρας που καταγράφεται στη Νότια Εύβοια είναι αναμενόμενη λόγω της μεγάλης σεισμικής ενέργειας που εκλύθη αλλά ακόμα δεν είναι αρκετή ώστε να δώσει την επίσημη «λήξη» συναγερμού.
Με δεδομένο ότι η περιοχή δεν ήταν από τις «ύποπτες», οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι προέχει η παρακολούθηση του φαινομένου τις επόμενες ημέρες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, ενώ οι κάτοικοι και χθες το βράδυ πέρασαν μία νύχτα αγωνίας. Αν και οι ζημιές στα σπίτια δεν ήταν σοβαρές, πολλοί έμειναν ξάγρυπνοι την Τρίτη προς την Τετάρτη και άλλοι κοιμήθηκαν και στα αυτοκίνητά τους.
Περίπου δέκα σπίτια έχουν μικρές ζημιές, ενώ ρωγμές έχει το νηπιαγωγείο στους Ζάρακες όπου φοιτούν 12 παιδιά. «Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η νηπιαγωγός, Ευδοκία Σαραντάρη, που πρόσθεσε ότι το κτίριο θα ελεγχθεί από ειδικά κλιμάκια πριν επιστρέψουν τα παιδιά.
Χριστούγεννα στην άδεια Αθήνα- Εικόνες από το έρημο κέντρο της πόλης
Διχογνωμίες
Οι δύο σεισμοί στην Εύβοια έφεραν νέο ρήγμα στην επιστημονική κοινότητα των Ελλήνων σεισμολόγων, που διαχρονικά έχει τεταμένες σχέσεις. Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επανέλαβε ότι χρειάζεται ακόμα στενή παρακολούθηση για να ξέρουν οι επιστήμονες αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός. «Η αχαρτογράφητη περιοχή μάς δυσκολεύει να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να απαντήσει αν είναι ο κύριος, έτσι όπως με επιπολαιότητα -θα έλεγα- ορισμένοι συνάδελφοί μου χθες είπαν ότι ο 4,7 το πρωί της Τρίτης ήταν ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι ένα “πονηρό” μέγεθος. Εχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις, γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό».
«Περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, και πρόσθεσε καθησυχαστικά ότι «η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ». Ο σεισμολόγος-γεωλόγος Αθανάσιος Γκανάς ανέφερε ότι «είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς κοντά στο 5 και οι οποίοι έχουν ακολουθηθεί από μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά. Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα εάν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο και πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθησή του για λίγα ακόμα 24ωρα».
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: «Σεισμός 5,5 – 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει οπουδήποτε»
Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς κάποια εκτίμηση για το αν ήταν ο κύριος ή όχι , ιδίως σε τέτοια μεγέθη, για μια περιοχή άγνωστη. «Μιλάμε για μία δύσκολη σεισμική ακολουθία. Δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για την περιοχή που είναι ελάχιστα μελετημένη», ανέφερε ο καθηγητής Γεωδυναμικής στο ΑΠΘ, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα και ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον. Ερωτηθείς για το τι μέγεθος σεισμού θα πρέπει να περιμένουμε, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι «ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 – 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο». Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, τις επόμενες ημέρες θα σημειωθούν αρκετοί μετασεισμοί. «Αποκλείω το φαινόμενο να ολοκληρωθεί σύντομα. Τις επόμενες ημέρες θα έχει σίγουρα αρκετούς μετασεισμούς στην περιοχή. Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή», τόνισε και σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες ημέρες για την αποφυγή πανικού σε περίπτωση νέου σεισμού».