Ο τουρισμός, αν και έχει ξεπεράσει την πανδημία και πλέον φτάνει το 2019, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου έχει νέες προκλήσεις να ξεπεράσει. Η πιο σημαντική είναι το κατά πολύ μεγαλύτερο κόστος των διακοπών, σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου ευρωπαϊκού εισοδήματος που φέρνει μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων.
Ακτινογραφία
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων δείχνουν ότι ο πληθωρισμός φέτος θα αφήσει τα σημάδια του στον τουρισμό περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Το 18% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών δήλωσε ότι φέτος θα ταξιδέψει σε χρόνο μακριά από την κορύφωση της σεζόν, (όχι Ιούλιο – Αύγουστο) για να κάνει πιο οικονομικές διακοπές, ενώ το 14% διάλεξε οικονομικό προορισμό, με στόχο να ξοδέψει τα λιγότερα. Ομως δεν είναι μόνο το κόστος διαμονής, η υψηλή δαπάνη των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και το κόστος διατροφής είναι κατά πολύ μεγαλύτερα σε σύγκριση με πέρυσι. Ειδικά το δεύτερο δεν είναι καλό στοιχείο για τον ελληνικό τουρισμό που, αν και κορυφαίος σε υπηρεσίες, παραμένει ακριβότερος από ανταγωνιστικές αγορές όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ισπανία. Ολα αυτά, την ώρα που ανοδικά κινούνται και οι αγορές της Αλβανίας και της Κροατίας. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, το 36% δήλωσε ότι φέτος θα μείνει στον προορισμό του λιγότερο από μία εβδομάδα, ενώ μόλις το 27% στοχεύει να μείνει 7-9 νύχτες που ήταν και το κυρίαρχο στοιχείο περσινής ανάλογης έρευνας. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι φαίνεται να μειώνουν τη διάρκεια των διακοπών τους κατά περίπου δύο ημέρες.
Ερευνα
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Αυτό φαίνεται καθαρά και σε έρευνα του ΣΕΛΠΕ, σύμφωνα με την οποία η δαπάνη για τις φετινές τους διακοπές εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 15%. Ειδικά στους Ελληνες παραθεριστές, εκτιμάται ότι η μέση δαπάνη για αγορά τροφίμων θα πέσει στα 118 ευρώ, με το 45% να δηλώνει πως επιλέγει να μαγειρεύει, προκειμένου να μειώσει το κόστος. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι είτε θα μείνουν σε δική τους εξοχική κατοικία (22%) είτε θα φιλοξενηθούν (26%). Ως τρίτη φθηνότερη επιλογή, το 20% επιλέγει διαμονή σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και μόνο το 9% επιλέγει τα ξενοδοχεία.
Επιμήκυνση
Ισχυρές επιδόσεις Σεπτέμβριο, Οκτώβριο
Στα θετικά ότι από τους Ελληνες ξενοδόχους τονίζεται πως η καλή εικόνα συνεχίζεται και εκτός από τη «high season», καθώς τα νούμερα των κρατήσεων για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο φτάνουν τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2019. Στοιχείο που υποστηρίζεται και από τα νούμερα των αεροπορικών μεταφορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το πρώτο εξάμηνο, η κίνηση επιβατών έφτασε τους 27.410.279, έναντι 22.518.670 το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 24.726.456 το 2019. Αυτό σημαίνει 4,891,609 περισσότεροι ή 21,7% σε σχέση με πέρυσι και 2,683,823 ή 10,9% σε σχέση με τη χρονιά των ρεκόρ του 2019.