Κέρκυρα. Το νησί των Φαιάκων. Ένας από τους διασημότερους Ελληνικούς κοσμοπολίτικους προορισμούς και ένα από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα που έχουν καταφέρει να ταυτιστούν απόλυτα με την Ευρωπαϊκή Αριστοκρατία και το διεθνές jet-set. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Πάσχα, το νησί των Φαιάκων, κατακλύζεται από Ευρωπαίους και Έλληνες γαλαζοαίματους , λαμπερούς bon viveurs και λάτρεις της όπερας και της κλασσικής μουσικής που εδώ και αρκετές δεκαετίες αποτελούν τακτικούς θαμώνες του νησιού.
Το νησί της Κέρκυρας επέλεξε άλλωστε φέτος και η OIKOS LONDON, η πρώτη πριβέ Ελληνική λέσχη του Λονδίνου, για να διοργανώσει την ετήσια Πασχαλινή δεξίωση με προσκεκλημένα εκλεκτά μέλη και φίλους της λέσχης που κατέφθασαν στο νησί, αεροπορικώς, από ολόκληρη των Ευρώπη.
Η OIKOS LONDON που ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβρη σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στην αριστοκρατική Λονδρέζικη συνοικία της Belgravia, αποτελεί μια αυστηρά κλειστή λέσχη που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ο συνδετικός κρίκος για όλους τους διακεκριμένους Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η δεξίωση της OIKOS LONDON δόθηκε το Μεγάλο Σάββατο στην αρχοντική κατοικία της επίτιμου ιδρυτή της λέσχης, Κόμισσα Ιλεάνα Τριβόλη. Οι παραπάνω από 100 καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το Πασχαλινό τους δείπνο ανάμεσα σε μοναδικά έργα τέχνης του Γιαλλινά και του Φασιανού, καθώς και την απεριόριστη θέα στην Άνω Πλατεία της Κέρκυρας όπου και τελείτε κάθε χρόνο το μυστήριο της ανάστασης.
Η συγκεκριμένη κατοικία που είναι πάνω από 200 ετών, αποτελεί μνημείο ορόσημο στην περιοχή ενώ στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει και πολλές σημαντικές διεθνείς και εγχώριες προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Ράλλης, ο Σπύρος Θεοτόκης καθώς και μέλη της οικογένειας Durrel και Μούχα αλλά και η Πριγκίπισσα Μαντελίν Κογκεβίνας της Σουηδίας. Φέτος, στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων σημαντικές οικογένειες Ελλήνων αριστοκρατών καθώς και εκπρόσωποι από τον χώρο των επιχειρήσεων, της τέχνης και του πολιτισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους καλεσμένους της εκδήλωσης διατηρούν τίτλους ευγενείας που χρονολογούνται από την εποχή της Ενετοκρατίας και είναι εγγεγραμμένοι στη Χρυσή Βίβλο των Ιόνιων Νήσων Livre d’or de la noblesse Ιonienne. Απόγονοι σπουδαίων και πασίγνωστων Κερκυραϊκών οικογενειών όπως η οικογένεια Ζολώτα και Κογκεβίνα, Βραχλιότι- Μπότι καθώς και η οικογένεια Τριβόλη που έχουν γράψει ιστορία στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα τόσο της Κέρκυρας όσο και ολόκληρης της Ελλάδας.
Ήταν άλλωστε οι πρόγονοι των αριστοκρατικών αυτών οικογενειών που συνείσφεραν στη θεμελίωση της Ανεξαρτησίας των Ιόνιων νήσων ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων και στην ίδρυση της «Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας» που δημιουργήθηκε το 1836 και αποτέλεσε σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο ολόκληρου του Ελληνισμού για παραπάνω από έναν αιώνα. Και μπορεί η εποχή των λόρδων και τον βαρόνων να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ωστόσο τα μεγαλοπρεπή παλάτια, τα φρούρια, τα ρομαντικά καντούνια και οι τοξωτές στοές της Κέρκυρας συνεχίζουν να γοητεύουν τους χιλιάδες ταξιδιώτες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το πανέμορφο νησί.
Η Πριγκίπισσα Κογκεβίνα της Σουηδίας, ο Πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν καθώς και η οικογένεια Ροθτσίλντ είναι μονάχα μερικά από τα διάσημα ονόματα που διατηρούν μεγαλοπρεπείς κατοικίες και αριστοκρατικά παλάτια στην Κέρκυρα. Φέτος το νησί, απολαμβάνει μάλιστα, ιδιαίτερη αίγλη αφού ξεκίνησε να προβάλλεται και στο BBC η σειρά “The Durrels” με την Keeley Haws και τον Αλέξη Γεωργούλη.
Η σειρά, που διαδραματίζεται στη Κέρκυρα είναι βασισμένη στην πασίγνωστη αυτοβιογραφική τριλογία βιβλίων του Gerald Durrel ο οποίος πέρασε ένα μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων στο νησί. Σύμφωνα με τον Όμηρο οι Φαίακες διακρίνονταν όχι μόνο για την σπάνια ναυτοσύνη αλλά και για την εξαίσια φιλοξενία τους και αυτό είναι και το αναγνωριστικό στοιχείο του νησιού που κατάφερε να αναδείξει με επιτυχία φέτος η λέσχη Oikos London.