Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Στη Σπάρτη, μια περιοχή που φημίζεται για το λάδι της, βρίσκεται ένα μουσείο αφιερωμένο στον «πράσινο χρυσό» της Μεσογείου. Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού παρουσιάζει τον πολιτισμό της ελιάς και του λαδιού, καθώς και την τεχνολογία της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους έως τις αρχές του 20ού αιώνα, φωτίζοντας την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με τον τόπο μας και γενικότερα την περιοχή της Μεσογείου. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς, ηλικίας 50.000-60.000 ετών -μία από τις πρώτες μαρτυρίες για την παρουσία ελιάς-, αλλά και αντίγραφα πινακίδων Γραμμικής Β’ του 14ου αιώνα π.Χ. με το ιδεόγραμμα για το ελαιόλαδο. Επιπλέον, στο μουσείο παρουσιάζεται η επίδραση της ελιάς και του λαδιού στην οικονομία και την καθημερινή ζωή, αλλά και η συμβολική τους αξία στη μυθολογία, στη θρησκεία, στα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων.
Κινούμενες μακέτες, ακριβή αντίγραφα σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων και αυθεντικοί μηχανισμοί βοηθούν τον επισκέπτη να παρακολουθήσει τη διαχρονική εξέλιξη της τεχνολογίας στο πεδίο της ελαιοπαραγωγής.
Οθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη, τηλ.: 27310 89315. Θερινό ωράριο: 10:00-18:00, χειμερινό ωράριο 10:00-17:00 (καθημερινά, εκτός Τρίτης).
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Στην ιστορική Δημητσάνα, μέσα σε πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Το μουσείο προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές, που χρησιμοποιούν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας και το αξιοποιούν για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και τον καθημερινό βίο της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα των χρόνων.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα παραδοσιακά εργαστήρια που έχουν αποκατασταθεί και αναπαριστούν κατά το δυνατόν πιστότερα τη ζωή όσων δραστηριοποιούνταν στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Το πρώτο κτίριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο. Εξω από τον μύλο υπάρχει ρακοκάζανο και ακριβώς απέναντι βυρσοδεψείο, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων. Το λιθόστρωτο οδηγεί σε μπαρουτόμυλο, που υπενθυμίζει τον ρόλο της Δημητσάνας στην Επανάσταση του 1821. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της, καθώς το 1821 οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον Αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Χαρακτηριστικά ο Κολοκοτρώνης έγραφε: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Μετά την επίσκεψή σας στο μουσείο, συνεχίστε την περιδιάβασή σας στο φαράγγι του Λούσιου.
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα, τηλ.: 27950 31630. Θερινό ωράριο: 10:00-18:00, χειμερινό ωράριο 10:00- 17:00 (καθημερινά, εκτός Τρίτης).
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Στην Ορεινή Κορινθία, με θέα τη λίμνη όπου ο Ηρακλής απομάκρυνε τις Στυμφαλίδες Ορνιθες, βρίσκεται σήμερα το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Το μουσείο καταδεικνύει την αλληλεξάρτηση, αλλά και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Στόχος είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και η διάσωση στοιχείων της παραδοσιακής τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στην περιοχή. Στο μουσείο παρουσιάζονται, επίσης, στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του.
Ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί πώς το συγκεκριμένο περιβάλλον επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας οδηγώντας τους κατοίκους της περιοχής σε συγκεκριμένα παραδοσιακά επαγγέλματα. Οι ιστορίες του βοσκού, του τυροκόμου, του μελισσοκόμου και του ψαρά ανασυστήνονται μέσα από αυθεντικά αντικείμενα. Εντυπωσιακό έκθεμα για μικρούς και μεγάλους είναι το ανοιχτό ενυδρείο στο εσωτερικό του μουσείου, το οποίο αναπαριστά τη λίμνη σε τομή με ψάρια και φυτά της περιοχής και είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.
Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.
20016 Στυμφαλία Κορινθίας, τηλ.: 27470 22296. Θερινό ωράριο: 10:00-18:00, χειμερινό ωράριο 10:00-17:00 (καθημερινά, εκτός Τρίτης).