Πρόκειται για ένα καλά κρυμμένο παραμυθένιο τοπίο, το κάλλος του οποίου μόλις έγινε ευρύτερα γνωστό, άρχισε να τραβά χειμώνα-καλοκαίρι το ενδιαφέρον των φυσιολατρών, των ορειβατών και των κολυμβητών, χειμερινών και θερινών.
Στο νέο τεύχος του ET Magazine του EleftherosTypos.gr, αποφασίσαμε να σας πάρουμε μαζί μας σε ένα οδοιπορικό στα απόκρημνα βράχια του Πολυλιμνίου και να βουτήξουμε μαζί στα παγωμένα νερά των αμέτρητων λιμνών του!
Πρόσβαση στο Πολυλίμνιο
Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας, αν και ψιλοκρυμμένη για το ευρύ κοινό για πολλά χρόνια, στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να βρεθεί. Ακολουθώντας το δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο. Κοντά στο χωριό Καζάρμα υπάρχει το χωριό Χαραυγή, από όπου ξεκινάει το μονοπάτι προς το Πολυλίμνιο (υπάρχει ταμπέλα που κατευθύνει προς Πολυλίμνιο στον κεντρικό δρόμο).
Στη συνέχεια, περπατώντας ένα μικρό διαμορφωμένο μονοπάτι για 5-10 λεπτά, περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση και με τη βοήθεια γραφικών ξύλινων γεφυριών, θα βρεθείτε σε ένα κρυφό παράδεισο από μικρές λίμνες και καταρράκτες, περικυκλωμένους από ελαιώνες και αμπέλια. 15 λίμνες με διάφορα περίεργα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας, συνθέτουν ένα τοπίο που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί! Από τις πρώτες στιγμές, το Πολυλίμνιο κλέβει την παράσταση, ωστόσο καλό θα ήταν να προχωρήσετε προς τα πάνω για να βρεθείτε μπροστά σε ένα θέαμα που πιθανότατα δεν περιμένατε!
Πεζοπορία
Η πρώτη λίμνη που θα συναντήσετε, είναι αυτή του Ιταλού. Η πρώτη σας σκέψη, θα είναι ότι θυμίζει μια μικρή φυσική πισίνα, λαξευμένη στα βραχάκια που την περιβάλλουν. Στη μοναδική άκρη της που δεν βρέχεται από καταρράκτη, αμέσως κάτω από την επιφάνεια του νερού, ένα λείο βραχάκι, λαξευμένο σαν πολυθρόνα, προσφέρεται για χαλάρωση και… χάζι στους καταρράκτες. Δύο άτομα χωρούν μετά βίας στο φυσικό κάθισμά του, οπότε αν δεν πετύχετε τη λίμνη άδεια από κόσμο, είτε εξοπλίζεστε με υπομονή και περιμένετε στα βραχάκια εκτός νερού, είτε συνεχίζετε την ανάβασή σας.
Ανεβαίνοντας προς τα πάνω, λίγο αργότερα, θα βρεθείτε στην παραμυθένια λίμνη Καδούλα, η οποία πήρε το όνομά της από το σχήμα της, που θυμίζει καρδούλα. Η αλήθεια είναι πως λίγο μετά τον Ιταλό, το μονοπάτι εξαφανίζεται δίνοντας τη θέση του σε απότομα βράχια, μεγάλες πέτρες μέσα στο νερό, και σιδερένια στηρίγματα στρατηγικά τοποθετημένα για τους επίδοξους αναβάτες. Ωστόσο, πλέον το θέαμα σας αποζημιώνει έτι περαιτέρω και αξίζει κάθε σταγόνα ιδρώτα που θα χύσετε! Επόμενη στάση στην Κάδη, λίγα μέτρα πιο πάνω, όπου θα ακούτε τον καταρράκτη να πέφτει με ορμή.
Χριστούγεννα: Οι ιδανικοί προορισμοί [πίνακες με τιμές ανά προορισμό]
Κατά πολλούς, πρόκειται για την ωραιότερη λίμνη της διαδρομής, αν όχι ολόκληρου του Πολυλίμνιου. Κατά πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις άλλες δύο (η επιφάνειά της αγγίζει τα 300 τετραγωνικά μέτρα) με υπέροχα, βαθυπράσινα νερά να καθρεφτίζουν την ειδυλλιακή βλάστηση που την περιβάλλει και επιβλητικά βράχια να υψώνονται γύρω της μέχρι το σημείο που μοιάζουν ότι θα αγγίξουν τον ουρανό, δεν είναι να απορεί κανείς που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο στις λαξευμένες θαρρείς στον βράχο όχθες της.
Σε αυτό το σημείο, να σημειώσουμε πως οι λίμνες είναι συνολικά δεκαπέντε, ωστόσο μην ξεκινήσετε με σκοπό να τις εξερευνήσετε όλες γιατί δεν θα τα καταφέρετε. Κάποιες είναι κρυμμένες πίσω από διαδρομές που απαιτούν ορειβατικά παπούτσια και στοιχειώδεις τουλάχιστον γνώσεις του αθλήματος, ενώ σε κάποιες άλλες η πρόσβαση αποκλείεται όταν τα νερά του ποταμού φουσκώνουν κατά τους χειμερινούς μήνες.
Για τους τολμηρούς: Μπάνιο και βουτιές στο Πολυλίμνιο
Όλη αυτή η φυσική ομορφιά, κάποια στιγμή θα οδηγήσει τη σκέψη σας στο αν πρέπει ή όχι να… κάνετε τη βουτιά σας! Οι τολμηροί, δεν θα το… πολυσκεφτούν και θα νιώσουν απότομα την κρυάδα των νερών του καταρράκτη. Όσοι θα χρειαστούν περισσότερη σκέψη, πάλι στο ίδιο θα καταλήξουν απλά με μια μικρή καθυστέρηση. Το ιδανικό, είναι να απολαύσετε το μπάνιο σας και τις βουτιές σας από τα βράχια της λίμνης Κάδη ή να βιώσετε ένα… φυσικό μασάζ πλησιάζοντας στο σημείο όπου πέφτουν ορμητικά τα νερά του καταρράκτη, ενώ δίπλα ακριβώς υπάρχει ένα σχοινί για τους πιο… μάχιμους, ώστε να αναρριχηθούν σε ένα ψηλότερο σημείο για βουτιές.
Για τους ακόμα πιο τολμηρούς, από εκείνο το σημείο, στα αριστερά του, μπορεί κάποιος να αναρριχηθεί ακόμα ψηλότερα και να φτάσει σε ύψος τα 10-15 μέτρα για να κάνει τη βουτιά του!
Εναλλακτικές διαδρομές
Μια άλλη, λιγότερο δημοφιλής διαδρομή-διακλάδωση στο σημείο όπου συναντάτε τις πρώτες πινακίδες για τη λίμνη Κάδη καταλήγει στις λίμνες του Πανάγου και της Σταθούλας, που πήραν τα ονόματά τους από τον Πανάγο Γραμματικόπουλο και την Σταθούλα Θεριού, οι οποίοι πνίγηκαν στα νερά τους –ο πρώτος προσπαθώντας να την διασχίσει και μην έχοντας υπολογίσει τα ορμητικά νερά της και η δεύτερη το 1770, μαζί με τα δύο παιδιά της, κυνηγημένη από τις ορδές του Ιμπραήμ. Παρά τις τραγικές ιστορίες τους, και οι δύο λίμνες είναι πανέμορφες, με ανοιχτόχρωμα, γαλαζοπράσινα νερά και σαφώς λιγότερο κόσμο από εκείνες της διαδρομής που καταλήγει στην Κάδη.
Πανέμορφη είναι επίσης και η Μαύρη Λίμνα, με τον μικρό καταρράκτη της να κάνει «σκαλοπατάκι» και να καταλήγει απαλά στην βαθυπράσινη επιφάνειά της. Μην την μπερδέψετε με την Μαυρόλιμνα, η ανάβαση στην οποία απαιτεί να σκαρφαλώσετε το απότομο μονοπάτι πάνω από τον καταρράκτη στη λίμνη Κάδη –ορειβατικά παπούτσια και μια σχετική εξοικείωση με το άθλημα κρίνονται απαραίτητα.
Γενικά, οι διαδρομές στο φαράγγι που εκτείνεται σε τρία περίπου χιλιόμετρα είναι πολλές, όλες εξίσου ενδιαφέρουσες, και διαφορετικές ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις σας: άλλη θα ακολουθήσετε αν θέλετε βουτιές και… σκιοθεραπεία στην όχθη της λίμνης, άλλη αν ενδιαφέρεστε απλώς για την χαρά του trekking και άλλη αν θέλετε να εξασκήσετε τις ικανότητές σας στην αναρρίχηση βράχων. Εξοπλιστείτε με αθλητικά παπούτσια, πάρτε μαζί σας πολύ νερό και μια-δυο πετσέτες και απολαύστε το!
Φωτογραφίες: Χάρης Αποστολόπουλος