Τρία χρόνια μετά την παρουσία της στον τελικό του Euro 2020, η Αγγλία θα είναι ξανά παρούσα σε καταληκτικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αυτή την φορά του 2024 και εκτός του Νησιού (ο προηγούμενος είχε διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ).
Η ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ θα είναι η αντίπαλος της Ισπανίας στο μεγάλο τελικό της Κυριακής (14/7) στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, μετά τη νίκη της με 2-1 επί της Ολλανδίας στο Ντόρτμουντ, χάρις στο γκολ του Όλι Γουότκινς στο 90ό λεπτό. Σε τέσσερα 24ωρα θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που δεν μπόρεσε στην προηγούμενη, αλλά και σε καμία άλλη διοργάνωση: Να πάρει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Ιστορίας της!
Οι «οράνιε» λύγισαν στο φινάλε του ματς του «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» και δεν θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το δεύτερο τρόπαιο στην Ιστορία τους. Η τέταρτη κόντρα τωων δύο ομάδων σε κορυφαία τουρνουά μετά το Euro του 1988 (3-1 η Ολλανδία), το Μουντιάλ 1990 (0-0) και το Euro 1996 (4-1 η Αγγλία), το συγκρότημα του Σαουθγκέιτ ήταν αυτό που χαμογέλασε στο τέλος.
Το φοβερό γκολ του Τσάβι Σίμονς ήταν το καλύτερο… ορεκτικό του ημιτελικού. Ο μέσος της Λειψίας έκλεψε την μπάλα από τον Ντέκλαν Ράις έξω από την περιοχή και με ένα «κεραυνό» πάνω στη κίνηση «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα του Τζόρνταν Πίκφορντ.
Η προσπάθεια του Τσάβι Σίμονς στο 7ο λεπτό απέφερε το πιο γρήγορο γκολ σε ημιτελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά από εκείνο του Άλαν Σίρερ στο 3ο λεπτό του αγώνα Αγγλία-Γερμανία το 1996.
Η Ολλανδία πήρε γρήγορα το προβάδισμα (1-0), αλλά η Αγγλία δεν έδειξε να επηρεάζεται από την ψυχρολουσία που δέχτηκε. Οι παίκτες του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ έκλεισαν τους «οράνιε» στην περιοχή τους και στο 18′ έφτασαν στην ισοφάριση με το πέναλτι του Κέιν (1-1). Το κέρδισε ο ίδιος ο αρχηγός των «Τριών Λιονταριών», ενώ επιχειρούσε να σουτάρει δέχτηκε την προβολή του Ντάμφρις. Με τη συνδρομή του VAR ο διαιτητής Τσβάιερ είδε την φάση στο μόνιτορ και υπέδειξε αμέσως την παράβαση.
Με το γκολ που πέτυχε ο στράικερ της Μπάγερν έγινε πια ο κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών της Αγγλίας σε νοκ άουτ παιχνίδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με 6 τέρματα!
Ο αμυντικός της Ίντερ (Ντάμφρις), όμως, διόρθωσε πολύ γρήγορα το λάθος του, καθώς στο 23′ σταμάτησε κυριολεκτικά τη μπάλα πάνω στη γραμμή, μετά το πλασέ του Φιλ Φόντεν. Και θα μπορούσε να είχε γίνει ο ήρωας της Ολλανδίας στο 30′, αλλά η κεφαλιά του μετά από κόρνερ έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Πίκφορντ κι εν συνεχεία άουτ.
Όπως ακριβώς συνέβη και δύο λεπτά μετά (32′), με το φοβερό σουτ του Φόντεν να στέλνει τη μπάλα πρώτα στο δεξί δοκάρι και μετά άουτ, στην τελευταία σπουδαία φάση του πρώτου ημιχρόνου.
Άγκνες Κελέτι: Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η γηραιότερη Ολυμπιονίκης χρυσού μεταλλίου
Παιχνίδι τακτικής στο δεύτερο ημίχρονο
Η τακτική… νίκησε στο δεύτερο 45λεπτο. Καμία από τις δύο ομάδες δεν θέλησε να ρισκάρει, κυρίως η Ολλανδία. Η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν περίμενε από τη μέση και πίσω τους Άγγλους και προσπαθούσε να βρει μια καλή αντεπίθεση για να «χτυπήσει».
Απέναντι στα «Τρία Λιοντάρια» που είχαν την περισσότερη ώρα κατοχή της μπάλας, αλλά μία άκαρπη υπεροχή, ήταν η Ολλανδία που έχασε σημαντική ευκαιρία στο 65′. Από το φάουλ που εκτέλεσε ο Ντε Φράι στην «καρδιά» της αγγλικής περιοχής βρέθηκε ο Φαν Ντάικ που έκανε την προβολή κι ανάγκασε τον Πίκφορντ σε πολύ δύσκολη απόκρουση σε κόρνερ.
Μετά το 65′ οι «οράνιε» ανέκτησαν την κατοχή της μπάλας, εκμεταλλευόμενοι την οπισθοχώρηση των Άγγλων. Στο 77′ υο σουτ του Σίμονς μέσα από την περιοχή μπλόκαρε ο Πίκφορντ, ενώ στο 79′ από το γύρισμα του Γουόκερ, ο Σάκα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Μόνο που ο δεξιός φουλ μπακ της Σίτι ξεκίνησε από οριακή θέση οφσάιντ και με τη σύμφωνη γνώμη του VAR το γκολ δε μέτρησε.
Κι ενώ όλα έδειχναν… ισοπαλία με το που συμπληρώθηκε το 90λεπτο, ο Όλι Γουότκινς, 10 λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο με φοβερό τελείωμα από πλάγια θέση στην περιοχή «εκτέλεσε» τον Φερμπρούχεν.
Διαιτητής: Φέλιχ Τσβάιερ
Κίτρινες: Ντάμφρις, Φαν Ντάικ – Μπέλιγχαμ, Σάκα
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούχεν, Ντάμφρις (90’+3 Ζίρκζι), Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Άκε, Σχάουτεν, Σίμονς (90’+3 Μπρομπέι), Ρέιντερς, Μάλεν (46′ Βέγκχορστ), Ντεπάι (35′ λ.τρ. Φίρμαν), Χάκπο
ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκέι, Σάκα (90’+3 Κόνσα), Μέινου (90’+3 Γκάραγκερ), Ράις, Τρίπιερ (46′ Σο), Φόντεν (80′ Γουότκινς), Κέιν (80′ Πάλμερ), Μπέλιγχαμ