Ο μεγάλος τους πονοκέφαλος είναι να μην προκύψουν προβλήματα με τρομοκρατικά χτυπήματα, να μη δεχθούν κυβερνοεπίθεση και καταρρεύσει το σύστημα, και φυσικά να μη βρεθούν αντιμέτωποι με χούλιγκανς.
Το Κατάρ είναι το μικρότερο κράτος στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ανέλαβε τη διοργάνωση. Δεν έχει εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις και, το κυριότερο, δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό για να αντεπεξέλθει. Κι εδώ έρχονται οι φωνές όσων διαφωνούσαν με την ανάληψη της διοργάνωσης από το μικρό αραβικό κράτος.
Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν είχε άλλη λύση από το να ζητήσει βοήθεια από άλλα κράτη, προκειμένου να συμβάλουν στη διοργάνωση ενός ασφαλούς Μουντιάλ. Συνολικά 13 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πάνε όλα καλά από μεθαύριο Κυριακή έως τις 18 Δεκεμβρίου: Σαουδική Αραβία, Πακιστάν, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Ιορδανία, Ισπανία, Κουβέιτ, Παλαιστίνη, Τουρκία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.
Εγιναν δύο μεγάλες ασκήσεις διάρκειας 5 ημερών, μία τον περασμένο Οκτώβριο και μία δεύτερη πριν από λίγες μέρες. Αντιμετωπίστηκαν πολλά πιθανά σενάρια, ακόμα και αυτό της αεροπορικής επιδρομής! Στις ασκήσεις αυτές το Κατάρ διέθεσε 32.000 κρατικούς αστυνομικούς και 17.000 ιδιωτικούς.
Η Τουρκία δάνεισε αστυνομικούς και αξιωματικούς, οι οποίοι ασφαλώς θα πληρώνονται από τους διοργανωτές, ενώ η συμφωνία των δύο κρατών προβλέπει ότι θα εκτελούν εντολές μόνον συμπατριωτών τους και όχι άλλων ανωτέρων.
Το Πακιστάν επίσης δάνεισε άνδρες των ΜΑΤ και εξοπλισμό. Στρατιώτες από την Ιορδανία έχουν ήδη πάρει θέσεις σε διάφορα πόστα. Σημαντική βοήθεια προσφέρει το Βασιλικό Ναυτικό της Μ. Βρετανίας, το οποίο ουσιαστικά είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής απειλής από τη θάλασσα.
Συμφωνία έχει υπογραφεί και με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό, έχουν προσφέρει τεχνογνωσία στους διοργανωτές και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλουν κατά τη διάρκεια του τουρνουά και άνδρες ασφαλείας.
Οι Μαροκινοί έχουν αναλάβει εδώ και μήνες την υποστήριξη του Κατάρ για να αποκρούσει πιθανές κυβερνοεπιθέσεις. Οι ειδικοί πράκτορες του Μαρόκου ήταν οι πρώτοι (και πιθανότατα θα είναι οι μοναδικοί) ξένοι που μπήκαν μέσα στην αίθουσα ελέγχου ασφαλείας του γηπέδου του τελικού, «Λουσαΐλ».
Μεγάλη Βρετανία - Ελλάδα 73-72: Αν και βρέθηκε στο +17 η Εθνική ηττήθηκε
Γενικά στο Κατάρ θα είναι επί ποδός πάνω από 80.000 άνθρωποι για την ασφάλεια του Μουντιάλ, με τους διοργανωτές να μη φείδονται εξόδων προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά. Αλλωστε ποντάρουν πολλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο και θέλουν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους αυτόν το μήνα που όλη η υφήλιος στρέφει το βλέμμα της στο Κατάρ.
Η ασφάλεια του Μουντιάλ σε αριθμούς
>>800 αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν ειδικά για τη διοργάνωση
>>3.000 άνδρες των ΜΑΤ… έγιναν εισαγωγή
>>50 πυροτεχνουργοί προσελήφθησαν
>>80 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά δάνεισε η Τουρκία
>>100 διαφορετικά σενάρια αντιμετωπίστηκαν σε ασκήσεις ασφαλείας
Ειδήσεις σήμερα
Λιβύη: Πώς ο Δενδιας απέφυγε την παγίδα
Κιβωτός του Κόσμου: Σοκάρουν οι καταγγελίες – Στο μικροσκόπιο 5 δομές
Μουντιάλ 2022: Η καταγγελία «βόμβα» για δωροδοκία που όλοι ελπίζουν να είναι fake news