«Θα υπάρχουν κυρίως Τούρκοι στο γήπεδο», εκτιμά ο 36χρονος Τούρκος ιδιοκτήτης καταστήματος για επιδιορθώσεις κινητών τηλεφώνων από την συνοικία Κρόιτσμπεργκ, ο οποίος πλήρωσε 500 ευρώ για να παρακολουθήσει τον αγώνα. Πρόκειται για μια μικρή… τρέλα, που αποφάσισε να κάνει μετά την νίκη επί της Αυστρίας με 2-1 στους «16» της διοργάνωσης.
Ανάμεσα στους θεατές της αυριανής αναμέτρησης, θα είναι και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε να κάνει αυτό το ταξίδι, παρά τις πολιτικές τριβές μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, αφού ο Τούρκος παίκτης Μερίχ Ντεμιράλ πανηγύρισε ένα από τα γκολ του εναντίον των Αυστριακών με μια πολιτική χειρονομία.
Ο Τούρκος αμυντικός σχημάτισε με το χέρι το σύμβολο των «Γκρίζων Λύκων», μιας τουρκικής ομάδας ακροδεξιών. Οι γερμανικές αρχές καταδίκασαν την κίνηση, αλλά ο παίκτης, ο οποίος έγινε αντικείμενο έρευνας της UEFA, υποστηρίζεται στην χώρα του, ενώ η Άγκυρα κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη και το Βερολίνο τον Τούρκο πρέσβη.
Η Γερμανία φιλοξενεί την μεγαλύτερη τουρκική διασπορά, που αποτελείται κυρίως από απογόνους «φιλοξενούμενων εργατών», οι οποίοι προσελήφθησαν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 σε εργοστάσια, για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Σχεδόν 200.000 άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ζουν σήμερα στην γερμανική μητρόπολη, δηλαδή περίπου το 6% του πληθυσμού της.
Με πολιτιστικό επίκεντρο την κεντρική συνοικία του Κρόιτσμπεργκ, που είναι γεμάτη εστιατόρια που πωλούν το περίφημο «döner kebab».
Στεφάν Λανουά: Η 19η αγωνιστική στο μικροσκόπιο του Γάλλου - Τι είπε για Βίντα Ντραγκόφσκι [βίντεο]
Το Kavurma-Kofte, ένα μικρό σνακ μπαρ του οποίου η βεράντα έχει θέα σε έναν από τους κύριους δρόμους της συνοικίας, θα μεταδώσει τον αγώνα στη μεγάλη οθόνη το Σάββατο και όλες οι θέσεις του είναι ήδη… δεσμευμένες.
«Θα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, γιατί πολλοί Τούρκοι ζουν στο Βερολίνο και εμείς θα είμαστε οι οικοδεσπότες τους», λέει ο 64χρονος ιδιοκτήτης του, Κεμάλ Σαλί.
«Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είδαμε την εθνική Τουρκίας σε τέτοιο επίπεδο. Μας έλειψε αυτή η ατμόσφαιρα», συνεχίζει.
Στο Imren, ένα άλλο τοπικό τουρκικό εστιατόριο, ο ενθουσιασμός είναι έκδηλος. Ο 29χρονος, Ιμπραϊμ Φιλικτσί, είναι… βραχνιασμένος από τότε που πανηγύρισε τη νίκη εναντίον της Αυστρίας όπως χιλιάδες Τούρκοι στο Kurfürstendamm, μια από τις κύριες εμπορικές λεωφόρους του Βερολίνου.
Παράλληλα, ο 53χρονος, Τασίν Γιλμάζ, υπόσχεται να φορέσει και τα κόκκινα και τα πορτοκαλί το βράδυ της Κυριακής για να στηρίξει και τις δύο ομάδες, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν στην Ολλανδία:
«Λατρεύω αυτήν την χώρα και θέλω να κάνουμε πάρτι μαζί τους και να πίνουμε μαζί. Οι Ολλανδοί είναι πολύ φιλικοί και ευχάριστοι, μπορούμε να χορέψουμε και να γελάσουμε μαζί τους».
Το ποδόσφαιρο υπήρξε συχνά πρόσφορο έδαφος για διαμάχες μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, όπως όταν ο πρώην Γερμανός μέσος Μεσούτ Οζίλ, φωτογραφήθηκε με τον Ερντογάν, ενώ η εθνική Γερμανίας έχει στις τάξεις της αρκετούς παίκτες τουρκικής καταγωγής, όπως ο αρχηγός της, Ιλκάι Γκιντογάν.
Ειδήσεις σήμερα
Γρηγόρης Αρναούτογλου: Η ερώτηση στην Φαίη Σκορδά αν θα πάει στο Mega – Τι απάντησε; [βίντεο]