Πού ποντάρουν όμως οι Γερμανοί για να περάσουν πάνω από τον υψηλότατο πήχη; Θεωρούν ότι ευνοούνται από τις συγκυρίες, αλλά έχουν βάλει κι αυτοί το… χεράκι και την τεχνογνωσία τους για να πετύχουν. Σύμφωνα με αισιόδοξες αλλά απολύτως ρεαλιστικές προβλέψεις, τα κέρδη των διοργανωτών μπορούν να σπάσουν το φράγμα των 6 δισ. ευρώ. Εχουν ποντάρει πολλά στον τουρισμό σε αυτό το Euro.
Εστίαση, διαμονή
Δημιούργησαν πολύ καλές υπηρεσίες στα καταστήματα εστίασης, ενώ αναβαθμίστηκε το μεγαλύτερο μέρος από τα ξενοδοχεία στις 10 πόλεις οι οποίες φιλοξενούν τους 51 αγώνες της διοργάνωσης.
Οπως λένε οι Γερμανοί, οι τουρίστες που ταξίδεψαν στη χώρα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, υπολογίζεται ότι θα ξοδέψουν το ποσό-ρεκόρ των 47 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμανία. Μόνο στο Βερολίνο, οι τουρίστες θα φτάσουν συνολικά τα 6,3 εκατομμύρια. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Μόναχο, όπου αναμένονται 4,3 εκατ. ταξιδιώτες. Μάλιστα σε αυτό το Euro η αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, λόγω των αγώνων, θα αγγίξει το 10%, αριθμός που, εφόσον επαληθευτεί, αποτελεί και πάλι ρεκόρ για διοργανωτές ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
Οι Γερμανοί είναι τυχεροί γιατί η διοργάνωση έρχεται ύστερα από το τέλος της πανδημίας και ο κόσμος διψά να ταξιδέψει και να την παρακολουθήσει από κοντά. Επειτα γίνονται όλοι οι αγώνες σε μία χώρα και όχι σε πολλές, όπως στην προηγούμενη. Σημειώθηκε και μεγάλη αύξηση στις νέες γυναίκες από την Αγγλία που δείχνουν ενδιαφέρον για το Euro. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Το γυναικείο ποδόσφαιρο κάνει θραύση στο Νησί και γεμίζει γήπεδα. Η Αγγλία κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2022 στις γυναίκες, που αποτελούν πλέον μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων που βρίσκονται ήδη στα γήπεδα της Γερμανίας.
Τα μεγαλύτερα έσοδα αναμένονται στον τομέα των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και των εστιατορίων και μπαρ. Οι Γερμανοί φρόντισαν να μην εκτοξεύσουν τις τιμές, έχοντας μάθει το μάθημά τους από το Μουντιάλ του 2006. Τότε, οι τιμές είχαν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, υπήρχαν ξενοδοχεία που αύξησαν τις τιμές τους 400% και οι ακυρώσεις έπεφταν… βροχή.
Πολλοί θεωρούν ότι το Euro της Γερμανίας θα λειτουργήσει σαν «πιλότος» και για τους Γάλλους που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Εφόσον κερδίσουν το στοίχημα οι Γερμανοί, θα τους ακολουθήσουν και οι Γάλλοι, όσον αφορά στις τιμές.
Μία ακόμα μεγάλη επιτυχία των διοργανωτών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν χορηγούς με τεράστια brand names. Οι οικονομικές συμφωνίες είναι οι πιο προσοδοφόρες που έγιναν ποτέ σε παρόμοια διοργάνωση. Αναμένονται έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα ονόματα των χορηγών βοηθούν σημαντικά στην αύξηση των πωλήσεων εντός κι εκτός γηπέδων. Adidas, Coca-Cola, AliExpress, Lidl είναι μερικές από τις γνωστότερες εταιρίες που κάνουν… παρέλαση στο φετινό Euro.
Μείωση εξόδων
Δεν είναι όμως μόνο τα έσοδα που σκέφτηκαν οι Γερμανοί για να γεμίσουν τα ταμεία τους. Σκέφτηκαν ότι πρέπει να μειώσουν και τα έξοδα. Ειδικά σε αυτό το κομμάτι έχουν δώσει ρεσιτάλ, άλλωστε είχαν επιμείνει πολύ όταν έκαναν επίδειξη για να αναλάβουν τη διοργάνωση. Πρώτα πρώτα, έφτιαξαν κατά τέτοιον τρόπο το πρόγραμμα των αγώνων ώστε οι ομάδες, κατ’ επέκταση και οι οπαδοί τους, να κάνουν μικρές μετακινήσεις και να εξοικονομούνται τεράστιες ποσότητες καυσίμων.
Τα γήπεδα έχουν ανακατασκευαστεί στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης ρεύματος και νερού, τα οποία ελέγχονται και δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Ο φωτισμός είναι ο μικρότερος δυνατός, με ειδικές λάμπες. Το νερό ποτίσματος των αγωνιστικών χώρων είναι επίσης ελεγχόμενο και η κατανάλωσή του μειωμένη κατά 20%. Υπάρχει ειδικό σύστημα ανακύκλωσης υλικών σε όλα τα γήπεδα και όλες οι φθορές που έγιναν και γίνονται οδηγούν σε επισκευές και όχι σε αντικαταστάσεις.
Γίνεται καθημερινά καμπάνια για να μειωθεί το «food waste». Οι μερίδες των φαγητών είναι μικρότερες και η κατανάλωση με μέτρο όσον αφορά στις παραγγελίες, με στόχο να μην πετάγεται τίποτα. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά πολύ οι ποσότητες κρέατος που διατίθενται. Επίσης, υπάρχουν πολλά σημεία πώλησης προϊόντων από δεύτερο χέρι. Το Euro 2024 φιλοδοξεί να κερδίσει, και πιθανότατα θα το κάνει, τον τίτλο του πιο φιλικού προς το περιβάλλον τουρνουά.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ
Τρέλα Κινέζων και Αμερικανών
Πέρα από τους Ευρωπαίους ποδοσφαιρόφιλους, που κατακλύζουν τα γήπεδα της Γερμανίας και αγωνιούν για τις ομάδες τους, οι Κινέζοι είναι αυτοί που έχουν τους περισσότερους φιλάθλους στο Euro. Η αγάπη των Κινέζων για το ποδόσφαιρο είναι μεγάλη και ειδικά οι σημαντικές διοργανώσεις προσελκύουν αθλητικούς τουρίστες που θέλουν να ζήσουν όλη την ποδοσφαιρική κουλτούρα της Δύσης. Τα ταξίδια από την Κίνα προς τη Γερμανία αυξήθηκαν τις μέρες πριν από το Euro κατά 347%. Το ωραίο μάλιστα είναι πως όσοι βρίσκονται στα γήπεδα του Euro δεν πάνε απλώς για να δουν τα ματς, αλλά επιλέγουν ομάδες που υποστηρίζουν, ντύνονται στα χρώματά τους και γίνονται ένα με τους αυθεντικούς οπαδούς τους.
Η… τρέλα για το Euro είναι μεγάλη και μέσα στην Κίνα, αφού η χώρα, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα, ζει στους ρυθμούς της διοργάνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ξενοδοχεία δέχονται κρατήσεις για αρκετές ημέρες ή και για όλη τη διάρκεια του Euro, προσφέροντας στους πελάτες ολοκληρωμένη ατμόσφαιρα Euro. Προβολές των αγώνων σε οθόνες 100 ιντσών, 24ωρη πρόσβαση σε ειδήσεις για τη διοργάνωση, ακόμα και ειδικούς χώρους για ποδοσφαιρικές συζητήσεις και αναλύσεις.
Εισιτήρια
Tα περισσότερα από τα 2,7 εκατ. εισιτήρια που ήταν διαθέσιμα για το Euro δεν τα αγόρασαν Γερμανοί. Ούτε καν Ευρωπαίοι. Το μεγαλύτερο μέρος των εισιτηρίων, σε ποσοστό 27%, αγοράστηκε μέσω Διαδικτύου από τις ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Γερμανία, με τους ντόπιους και διοργανωτές να αγοράζουν το 25% των εισιτηρίων.
Πώς εξηγείται η πρωτιά των ΗΠΑ; Επειδή στις ΗΠΑ μένουν πολλοί Ευρωπαίοι, οι οποίοι περιμένουν τέτοιες ευκαιρίες για να επιστρέψουν για λίγο στη χώρα τους και να δουν τις εθνικές τους ομάδες. Εκπληξη αποτελεί και η τρίτη θέση, που ανήκει στον Καναδά. Κι εδώ η αγορά εισιτηρίων για το Euro έχει να κάνει με πολλούς Αγγλους και Γάλλους που μένουν στη χώρα, ενώ υπάρχουν και αρκετοί Γεωργιανοί, αφού η Γεωργία μετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Euro.