Από το 2010 που το Κατάρ ανέλαβε τη διοργάνωση έχουν βρει τον θάνατο περίπου 8.000 ξένοι εργάτες.
Το eleftherotypos.gr βάζει στο μικροσκόπιο τον φάκελο «Μουντιάλ» και αποκαλύπτει την σκοτεινή και θλιβερή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από την… χρυσόσκονη της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
8.000 περίπου μετανάστες εργαζόμενοι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Κατάρ, από τότε που στην αραβική χώρα ανατέθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 (πριν από 10 χρόνια), σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Άνθρωποι που δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες, κάτω από τον ήλιο που ψήνει ακόμη και τα πεζοδρόμια, άνθρωποι που ενώ εργάζονται για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του παγκοσμίου κυπέλλου μετά το πέρας των εργασιών κοιμούνται σε ασφυκτικά υπερπλήρη δωμάτια που βρίσκονται σε στρατόπεδα εργασίας.
Κατάρ: Απλήρωτοι εργάτες διώκονται από την κυβέρνηση – «Εγκαταλείψτε τη χώρα»
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά νέες βαριές κατηγορίες κατά του Κατάρ εν’ όψει του Μουντιάλ της επόμενης χρονιάς, έρχονται στο φως.
Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, την οποία αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Daily Mail, το Κατάρ έχει ειδοποιήσει μετανάστες εργαζόμενους στην επικράτειά του να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Κατάρ, όπως προαναφέραμε, αποτελείται από μετανάστες από την ινδική υποήπειρο (Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ και Μπαγκλαντές), χωρίς υπηκοότητα του Κατάρ και απασχολούνται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, προφανώς πολύ ενεργοί στην προετοιμασία της διοργάνωσης. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα τους ζητήσει να εγκαταλείψουν τη χώρα για να κρύψουν τις συνθήκες διαβίωσής τους από τη διεθνή κοινότητα.
Ύστερα οι εργαζόμενοι θα απομακρυνθούν χωρίς αμοιβή, καθιστώντας αδύνατο για πολλούς από αυτούς να εξοφλήσουν το χρέος που προέκυψε για να φτάσουν ως την αραβική χώρα. «Όσοι αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα πριν εξοφλήσουν τα δάνειά τους, θα βρεθούν σε τεράστια χρέη», δήλωσε η Μέι Ρομάνος από τη Διεθνή Αμνηστία.
Γερμανία: Αθλήτριες ενόργανης γυμναστικής μιλούν για μία «κόλαση» εξευτελισμού και κακοποίησης
Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε την FA να πιέσει το Κατάρ να παράσχει μεγαλύτερη προστασία στους μετανάστες εργάτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το Κατάρ στέλνει νωρίτερα τους μετανάστες εργαζόμενους μακριά από τη χώρα, θέτοντας εκείνους σε άδεια πέντε μηνών χωρίς αποδοχές. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μην «φαίνονται» κατά τη διάρκεια του τουρνουά.
FA: Αποζημίωση στους εργαζόμενους μετανάστες, διερεύνηση ανεξήγητων θανάτων
«Η FA, ως μέρος της Ομάδας Εργασίας της UEFA για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο Κατάρ, θα πρέπει να ασκήσει πίεση στο Κατάρ για να ενισχύσει επειγόντως την προστασία των μεταναστών εργαζομένων, να αποζημιώσει όλους τους εργαζόμενους οικονομικά και να διερευνήσει ανεξήγητους θανάτους», υπογράμμισε η Αγγλική Ομοσπονδία.
Κατάρ: Πάνω από 8.000 νεκροί μετανάστες στα έργα για το Μουντιάλ του 2022
Για το Κατάρ δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται «πυρ ομαδόν» με ανάλογες κατηγορίες. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες είχε κυκλοφορήσει έρευνα του Guardian, η οποία ανέφερε ότι πάνω από 8.000 από αυτούς τους μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην κατασκευή των εγκαταστάσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αναδεικνύοντας έτσι τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την έλλειψη των πιο βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα του Κόλπου.
Κατάρ – Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ): Πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένας εργάτης και η οικογένειά του
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) μόνο μέσα στο 2020, 50 ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Το πλούσιο εμιράτο έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη μεταχείριση των αλλοδαπών εργατών που συμμετέχουν στην κατασκευή γηπέδων και άλλων υποδομών σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ, υπηρεσίας του ΟΗΕ, οι περισσότεροι μετανάστες εργάτες που σκοτώθηκαν το 2020 έχασαν τη ζωή τους σε πτώσεις ή αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, κυρίως στον χώρο εργασίας τους και εκτός από τους 506 σοβαρά τραυματίες μέσα στο 2020, 37.600 υπέστησαν ελαφρά ή μέτρια τραύματα.
Η ΔΟΕ τονίζει ότι αντιμετώπισε προβλήματα στη συγκέντρωση των στοιχείων και ότι αναγκάστηκε να βασιστεί σε θεσμούς που δεν κατηγοριοποιούν πάντα με τον ίδιο τρόπο τους θανάτους και τους τραυματισμούς εν ώρα εργασίας.
Τα στοιχεία «δεν συγκεντρώθηκαν συστηματικά» εξηγεί ο επικεφαλής της ΔΟΕ στο Κατάρ, Μαξ Τουνιόν, και η έκθεση ζητεί να δημιουργηθεί μια «εθνική πλατφόρμα» στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία.
«Πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα διότι πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένας εργάτης και η οικογένειά του», τόνισε, σημειώνοντας ότι έγινε σύσταση «να ερευνώνται καλύτερα τα αίτια θανάτου που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως μη σχετιζόμενα με την εργασία, αλλά τα οποία ενδέχεται να σχετίζονται», καθώς μεταξύ αυτών είναι ανεξήγητοι θάνατοι υγιών εργατών ή θάνατοι που φέρονται να οφείλονται στη ζέστη.
Τον Αύγουστο η Διεθνής Αμνηστία είχε επικρίνει το Κατάρ επειδή δεν είχε ερευνήσει χιλιάδες ανεξήγητους θανάτους αλλοδαπών εργατών.
Το Κατάρ σχολίασε ότι «δέχεται με ενθουσιασμό την έκθεση», υπογραμμίζοντας ότι αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της χώρας να συνεργάζεται με πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργατών. «Το Κατάρ εξετάζει τις συστάσεις της έκθεσης και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη ΔΟΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Η Ντόχα διαβεβαιώνει εξάλλου ότι έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών, που είναι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια.
Το εμιράτο έχει ανακοινώσει πολλές μεταρρυθμίσεις από το 2010 όταν κέρδισε τη διοργάνωση του Μουντιάλ, μεταξύ των οποίων η υιοθέτηση κατώτατου μισθού και η δυνατότητα των εργατών να αλλάζουν πιο εύκολα εργοδότη, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.
Επίσης, τον Φεβρουάριο το Κατάρ είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ότι περισσότεροι από 6.500 αλλοδαποί εργάτες από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από το 2010. Ωστόσο αρνείται και να δημοσιεύσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών…
Κατάρ: Σοκ και οργή προκαλούν οι μαρτυρίες των εργαζομένων
Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως για τις συνθήκες εργασίας που υφίστανται οι εργαζόμενοι στα έργα που ετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της dailymail, εκατοντάδες μετανάστες εργάτες είναι γονατιστοί κάτω από τον ήλιο, προσπαθώντας να κατασκευάσουν πέτρινα πεζοδρόμια γύρω από το στάδιο «Lusail», τον χώρο όπου θα διεξαχθεί ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν όπως βλέπετε και στην εικόνα είναι πραγματικά απάνθρωπες. Χιλιάδες εργαζόμενοι εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για να προστατευθούν από την ηλιακή ακτινοβολία, χρησιμοποιούν κάθε λογής κουρέλια που τα τυλίγουν γύρω από το κεφάλι τους. Μερικοί από αυτούς, οι πιο τυχεροί, βρίσκουν «καταφύγιο» σε μία στάση λεωφορείου.
Παρόλο που βρίσκονται δίπλα σε πολυτελή οικοδομήματα και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν ότι στεγάζονται σε υπερπλήρη δωμάτια σε στρατόπεδα εργασίας.
Όσο πλησιάζουμε προς την μεγάλη «γιορτή» του ποδοσφαίρου, πληθαίνουν οι φωνές από πολλούς εργαζόμενους για κατάσχεση των διαβατηρίων τους. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο εργοδότης τους δεν τους άφηνε να αλλάξουν δουλειά.
Χαρακτηριστικά, ο Shikhar μοιράζεται ένα δωμάτιο με άλλους τρεις εργάτες, οι οποίοι βρίσκονται στο σημείο με βάρδιες. Όπως ο ίδιος αναφέρει στην dailymail, εργάζεται από τις 5 το απόγευμα έως τις 4 το πρωί ως οδηγός περονοφόρου οχήματος και κερδίζει 12 λίρες την ημέρα.
«Δεν είναι αυτό που πίστευα ότι θα ήταν εδώ, αλλά η νυχτερινή δουλειά είναι πολύτιμη», λέει. «Δουλεύω όταν είναι πιο δροσερά. Δεν είμαι έξω σε αυτή τη ζέστη» τονίζει ο Shikhar, που όπως φαίνεται είναι από τους «τυχερούς».
Κατάρ: Αφοπλιστικές οι ιατρικές μελέτες
Περισσότεροι από δώδεκα γιατροί και εμπειρογνώμονες στη δημόσια υγεία ρωτήθηκαν για τις βλάβες που έχουν προκληθεί στην υγεία όσων εργάστηκαν στα έργα του Κατάρ.
Όπως είπαν οι ίδιοι, το ένα πέμπτο των ασθενών με αιμοκάθαρση στο Νεπάλ ήταν εργαζόμενοι που είχαν επιστρέψει από τον Κόλπο.
Μετανάστες εργαζόμενοι που εργάζονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν αναπτύξει νεφρική νόσο που οι γιατροί συνέδεσαν με την αφυδάτωση σε εργοτάξια στο Κατάρ, ανέφεραν οι Sunday Times.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη ιατρική μελέτη για την κατάσταση της υγείας των εργαζομένων που είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους στο Νεπάλ, διαπιστώθηκε ότι ένας «σημαντικός αριθμός» είχε αναπτύξει τόσο σοβαρά προβλήματα που χρειάζονταν μεταμοσχεύσεις ή αιμοκάθαρση.
Αναλυτικά περιπτώσεις νεαρών μεταναστών που έφυγαν από τη ζωή
Η Suman Miah ήταν ένας 34χρονος εργάτης οικοδομής που κατέρρευσε και πέθανε πέρυσι μετά από μια μακρά αλλαγή στις θερμοκρασίες που έφτασαν τους 38 °C.
Ο 34χρονος Tul Bahadur Gharti πέθανε στον ύπνο του. Εργάστηκε σε εξωτερικούς χώρους για περίπου 10 ώρες, σε θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 39 °C.
Ο Sujan Miah, ένας 32χρονος που βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι από συναδέλφους του, ήταν εγκαταστάτης σωλήνων σε ένα έργο στην έρημο. Και εκείνος εργαζόταν σε θερμοκρασίες άνω των 40°C.
Ο 43χρονος Ινδός εργάτης Madhu Bollapally, βρέθηκε νεκρός στο πάτωμα του κοιτώνα του.
Μάγκντα Έρικσον: Συγκινεί η αρχηγός της γυναικείας ομάδας της Τσέλσι
Η αρχηγός της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της Τσέλσι Μάγκντα Έρικσον προέτρεψε τις συμπαίκτριές της να εκφράσουν την άποψή τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ. Εκεί όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη…
Η Σουηδός διεθνής, η οποία είναι ομοφυλόφιλη, είπε: «Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ποδοσφαιριστές είναι να μιλήσουμε για την κατάσταση εκεί, για χάρη των εργαζομένων που δεν έχουν φωνή. Όταν ομάδες όπως η Αγγλία προκρίνονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα ενθαρρύνω τις συμπαίκτριές μου πραγματικά να μιλήσουν αν θέλουν να πουν κάτι. Με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον κάτι καλό μπορεί να προκύψει από αυτό.»
Ευχή όλων, έστω και την ύστατη ώρα, το λουτρό αίματος στον βωμό ενός εκθαμβωτικού παγκοσμίου event να σταματήσει και να μη θρηνήσουμε άλλο αθώο θύμα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr