Αυτό συνέβη λίγο-πολύ και στις μεγάλες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες. Ξόδευαν όλο και περισσότερα χρήματα, χρωστούσαν όλο και περισσότερα, τα χρέη σιγά σιγά μεγάλωναν, ώσπου έφτασε μια μέρα και… απότομα κατάλαβαν ότι χρεοκοπούν.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Χουάν Λαπόρτα, έβγαλε τα χρέη της ομάδας του στη φόρα. Αφενός για να αποδείξει στους οπαδούς των Καταλανών ότι δεν μπορούσε με τίποτα να κρατήσει τον Μέσι και αφετέρου για να ξεμπροστιάσει τον προηγούμενο πρόεδρο, τον Μπαρτομέου, ο οποίος κατηγορείται για κάκιστη οικονομική διαχείριση.
Η Μπαρτσελόνα, λοιπόν, διά στόματος Λαπόρτα χρωστά (κρατηθείτε…) 1,3 δισ. ευρώ! Το νούμερο τρομάζει. Το πιο τρομακτικό είναι ότι τα 480 εκατ. ευρώ είναι χρέη που πρέπει να εξοφληθούν το αργότερο μέσα σε 12 μήνες και τα υπόλοιπα είναι μακροπρόθεσμα. Τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ για την Μπαρτσελόνα. Η φετινή χρονιά έχει «μαύρη τρύπα» 481 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν δεν έρθουν… ουρανοκατέβατα έσοδα μισού εκατομμυρίου, τα χρέη θα διογκωθούν.
Αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε άλλη εταιρία, θα την είχαν κλείσει με λουκέτο εδώ και καιρό. Η Μπαρτσελόνα όμως δεν… κλείνει κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.
Δεν είναι μόνο η Μπαρτσελόνα. Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες που ξοδεύουν αφειδώς, κυρίως για μεταγραφές «αστεριών», είναι πνιγμένες στα χρέη. Κι αν τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, τα χρέη φέρνουν γκρίνια και… εξελίξεις. Η αρχή του τέλους στη σχέση της Μπαρτσελόνα με τον Μέσι ήταν η αδυναμία της ομάδας να του πληρώσει ένα συμφωνημένο μπόνους 35 εκατ. ευρώ, η πληρωμή του οποίου αναβλήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές. Την ίδια ώρα, η διοίκηση κατασπατάλησε τα 222 εκατ. ευρώ που πήρε από την πώληση του Νεϊμάρ σε μεταγραφές που δεν βοήθησαν ουσιαστικά, αλλά ήταν δαπανηρές απλώς και μόνο για να αντισταθμιστεί το πλήγμα στην εικόνα της ομάδας.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η οικογένεια Γκλέιζερ απέκτησε την πλειονότητα των μετοχών της το 2005. Μέχρι εκείνη τη χρονιά η Γιουνάιτεντ αποτελούσε ένα από τα ισχυρότερα brand names στον κόσμο. Τα έσοδά της ήταν περισσότερα από τα έξοδα και οι ισολογισμοί με θετικό πρόσημο. Οι κινήσεις των Αμερικανών επιχειρηματιών για να κρατήσουν την ομάδα στην κορυφή αποδείχθηκαν λανθασμένες. Οι μεταγραφές κόστιζαν πολύ και δεν απέδιδαν. Οπως και η πρόσληψη του πανάκριβου Μουρίνιο. Αυτήν τη στιγμή η Μάντσεστερ Γ. έχει συνολικό χρέος που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ. Οι οπαδοί της ομάδας πιέζουν με κάθε τρόπο τους Γκλέιζερ να αποχωρήσουν θεωρώντας ότι δεν πρόσφεραν τίποτα στον σύλλογο, αλλά αντίθετα τον ζημιώνουν. Μετά το φιάσκο της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, παραιτήθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής, Εντ Γούντγουορντ (αποσύρεται στο τέλος του τρέχοντος έτους), ως αποτυχημένος. Επαιρνε παίκτες με πολύ υψηλά συμβόλαια για να τους πείσει να φορέσουν τη φανέλα της ομάδας, αδιαφορώντας όμως ότι με κάθε συμβόλαιο κατέστρεφε τα οικονομικά της Γιουνάιτεντ για πολλά χρόνια.
Σε χειρότερη θέση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η Τότεναμ. Χρωστά πολλά, κυρίως σε τράπεζες, αλλά τουλάχιστον εδώ υπάρχει πειστική εξήγηση. Η Τότεναμ το 2019 απέκτησε νέο ιδιόκτητο στάδιο 63.000 θέσεων, το τρίτο μεγαλύτερο στο Νησί και μάλιστα πολλαπλών χρήσεων.
Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει, επίσης, δει το χρέος της να εκτοξεύεται, αν και τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός μειώθηκε. Ο πρόεδρός της, Φλορεντίνο Πέρεθ, προσπάθησε να συγκρατήσει τα καλπάζοντα μεταγραφικά έξοδα. Ωστόσο, ακόμα και με μειώσεις σε συμβόλαια που έγιναν, τα νούμερα δεν έβγαιναν. Οπότε, το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί ο αρχιτέκτονας στο επάγγελμα ήταν να… χτίσει μια νέα Λίγκα, την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, η οποία θα μοίραζε περισσότερα στους ισχυρούς, αφού θα έπαιζαν συνεχώς μεταξύ τους. Τα έξοδα δεν μειώνονται άλλο, να αυξήσουμε τα έσοδα. Αυτό ήταν το σκεπτικό του. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλες οι ομάδες που είναι στην κορυφή της λίστας των χρεών δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν τη νέα Λίγκα. Η ιδέα όμως δεν έγινε πράξη μπροστά στις αντιδράσεις των οπαδών παγκοσμίως και, φυσικά, της UEFA. Οπότε, τα χρέη παραμένουν.
Καμπιονάτο
Στην Ιταλία τα τεράστια χρέη της Ιντερ ταρακούνησαν συθέμελα το ποδόσφαιρο της χώρας. Κινέζοι επιχειρηματίες και funds έχουν εισέλθει στη Σέριε Α’. Ξοδεύουν αφειδώς πιστεύοντας ότι επενδύουν. Αν δεν πιάσει η επένδυση, παρατάνε τις ομάδες, βάζουν πωλητήριο και μετά οι σύλλογοι μένουν ξεκρέμαστοι. Ακόμα και πρωτάθλημα που πήρε η Ιντερ, δεν έχει συνέλθει οικονομικά. Η Γιουβέντους έχει μειώσει το παλιότερο χρέος της. Τα περισσότερα χρήματα τα χρωστά σε τράπεζες όπου έχει μετοχές ο ιδιοκτήτης της, ο Ανιέλι.
Εξαίρεση αποτελεί η Νάπολι του Ντε Λαουρέντις, η οποία δεν εμφανίζει καθόλου χρέη. Στις καθαρές από χρέη ευρωπαϊκές ομάδες ανήκουν αυτήν τη στιγμή ο Αγιαξ, που επενδύει στις ακαδημίες του και πουλά ακριβά, και η Μπενφίκα, η οποία σταμάτησε τις ξέφρενες αγορές, έβαλε πλαφόν στις μεταγραφές και πορεύεται με όσα βγάζει. Γερμανικές ομάδες δεν βρίσκει κανείς εύκολα στη λίστα χρεών. Η Σάλκε έχει 155 εκατ. ευρώ χρέος. Γενικά, στη Γερμανία δεν είναι υπέρ των «τρελών» μεταγραφών. Το 2018-19 η Μπάγερν ξόδεψε μόλις 10 εκατ. σε καλοκαιρινές μεταγραφές. Πρόβλημα χρεών έχουν και στην Τουρκία, κυρίως η Γαλατασαράι και η Φενερμπαχτσέ. Πέραν των δαπανηρών μεταγραφών, κόστισε και ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός.
Ο Αμπράμοβιτς
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Τσέλσι. Η ομάδα του Λονδίνου, αντίθετα απ’ ό,τι θα πίστευε κανείς, εμφανίζει… περίπου θετικό ισολογισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, όταν χρειάζεται χρήματα, δανείζεται από τράπεζες συμφερόντων του ή, κυρίως, από εταιρίες δικές του. Οπότε, η Τσέλσι χρωστάει, κυρίως, σε εταιρίες με ιδανικούς διακανονισμούς. Αν όμως αποχωρήσει από την ομάδα ο πολυεκατομμυριούχος Αμπράμοβιτς, οι Λονδρέζοι θα είναι εκτεθειμένοι και καταχρεωμένοι σε εταιρίες που δεν θα είναι πλέον φιλικές.
Η βασική αιτία της δημιουργίας των χρεών είναι οι μεταγραφές, που κόντρα στην κόντρα των ομάδων φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Ο Νεϊμάρ έφτασε τα 222 εκατ. ευρώ, ο Ζοάο Φέλιξ 126, ο Αζάρ τα 100, πρόσφατα ο Λουκάκου τα 115. Οι μεταγραφές έκαναν εντύπωση, όμως είναι αμφίβολο αν οι παίκτες απέδωσαν στις ομάδες τους σύμφωνα με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Μόνο αν έπαιρναν το Τσάμπιονς Λιγκ τρεις φορές σερί θα έβγαζαν τα λεφτά τους αυτοί οι παίκτες. Το ίδιο εκτοξεύτηκαν και τα συμβόλαια. Ο Νεϊμάρ εισπράττει στην Παρί μηνιάτικο όσο είναι το μηνιάτικο 280 καθηγητών μαζί! Σε αυτήν την… τρέλα των εξόδων ήρθε ο κορονοϊός να ισοπεδώσει τα έσοδα. Μηδενικές πωλήσεις εισιτηρίων, μειώσεις ή και ακυρώσεις συμβολαίων χορηγών και τηλεοπτικών συμβολαίων, μείωση 80% πωλήσεων σε είδη των ομάδων λόγω έλλειψης φιλάθλων και τουριστών.
Ο Αντσελότι χρωστάει 1,4 εκατ. ευρώ στο ισπανικό Δημόσιο
Δεν φτάνουν τα χρέη που έχει η Ρεάλ Μαδρίτης, ήρθαν και τα χρέη του προπονητή της, Κάρλος Αντσελότι (φωτό), για να εντείνουν τον οικονομικό πονοκέφαλο στη χρεωμένη «βασίλισσα». Ο Ιταλός τεχνικός, που διαδέχθηκε τον Ζιντάν, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του ισπανικού Δημοσίου. Ο Αντσελότι, που δούλεψε πάλι στη Ρεάλ Μ. το διάστημα 2013-15, φέρεται να χρωστά 1,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να ρίξει το χρέος κάτω από 1 εκατ. ευρώ και να προχωρήσει σε διακανονισμό για να εργαστεί ελεύθερα στη χώρα.
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
- Μπαρτσελόνα 1,3 δισ.
- Τότεναμ 900 εκατ.
- Μάντσεστερ Γ. 780 εκατ.
- Ιντερ 680 εκατ.
- Ρεάλ 520 εκατ.
- Ατλέτικο Μ. 500 εκατ.
- Αρσεναλ 440 εκατ.
- Γιουβέντους 350 εκατ.
- Λίβερπουλ 336 εκατ.
- Ρόμα 300 εκατ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter