Ταπεινή, αλλά και σύγχρονη, ήταν η τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με την πιο εντυπωσιακή στιγμή να είναι εκείνη της εμφάνισης του διάσημου μοντέλου Ζιζέλ πάνω στον τεράστιο «ψηφιακό Αμαζόνιο» του θρυλικού γηπέδου «Μαρακανά».
Την «εξιστόρηση» της γέννησης και της εξέλιξης της βραζιλιάνικης κουλτούρας, από την εποχή των πορτογαλικών αποικιών μέχρι τη δημιουργία των σημερινών μητροπόλεων, διαδέχθηκαν το σάμπα, η χιπ χοπ και το παρκούρ στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα του σταδίου, όπου τα φαντασμαγορικά εφέ εναλλάσσονταν με τους αυτοσχεδιασμούς και τις χορογραφίες των εκατοντάδων παθιασμένων «καριόκας».
Με τους βασικούς άξονες της λιτής τελετής να είναι η παγκόσμια ειρήνη και η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, η γιορτή της 31ης ολυμπιακής διοργάνωσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Αυγούστου 2016, ήταν απολύτως προσαρμοσμένη στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Βραζιλίας.
Μεταξύ των καλλιτεχνών που «έντυσαν» με τις φωνές τους την έναρξη της ολυμπιακής διοργάνωσης ήταν η θρυλική τραγουδίστρια βραζιλιάνικης λαϊκής μουσικής Elza Soares, η διάσημη ράπερ Karol Conka, η 12χρονη χιπ χόπερ MC Soffia, καθώς και οι διεθνούς φήμης Gilberto Gil και Caetano Veloso, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας τη δεκαετία του ’70.
Την ολυμπιακή φλόγα στο βωμό άναψε τελικά ο Βαντερλέι ντε Λίμα, μαραθωνοδρόμος και χάλκινος ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004, καθώς η κατάσταση της υγείας του Πελέ -του Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, όπως είναι το πλήρες όνομα του μεγαλύτερου παίκτη όλων των εποχών- αν και ξεπέρασε το… σκόπελο των χορηγών του και πήρε την άδεια να είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα κρατήσει τον αναμμένο πυρσό, δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Βαντερλέι ντε Λίμα α μπορούσε μάλιστα να είναι και χρυσός, αλλά λίγο πριν την ολοκλήρωση του Μαραθώνιου το 2004, όπου προπορευόταν και φαινόταν ότι θα είναι αυτός που θα κόψει το νήμα, ένας άντρας ντυμένος με κιλτ ξέφυγε από το κοινό έπεσε πάνω του και τον έσπρωξε.
Η «Παρέλαση των Εθνών», όπως λέγεται το κομμάτι της τελετής έναρξης που είναι αφιερωμένο στους πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησε ως είθισται με την ελληνική αποστολή, έχοντας ως σημαιοφόρο σε αυτή την 31η διοργάνωση, τη διακεκριμένη 38χρονη ιστιοπλόο, Σοφία Μπεκατώρου, η οποία είχε επιλεγεί ομόφωνα από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να κρατήσει τη γαλανόλευκη και να είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα ανοίξει το δρόμο για τους αθλητές του κόσμου μέσα στο «Μαρακανά».
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι αντιπροσωπείες των υπόλοιπων κρατών, τηρώντας αλφαβητική σειρά, βάσει του πορτογαλικού αλφαβήτου. Στο περίφημο γήπεδο με την επίσημη ονομασία «Estadio Jornalista Mario Filho», παρέλασαν περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 206 χώρες, στις οποίες υπήρξαν και δύο νεοεισελθούσες, εκείνες του Κοσόβου και του Νοτίου Σουδάν. Στο θρυλικό γρασίδι του σταδίου θα διεξαχθούν, επίσης, οι τελικοί, καθώς και οι δύο ημιτελικοί των τουρνουά ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών.
Για την υλοποίηση της τελετής, που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, επιστρατεύτηκαν περίπου 35.000 επαγγελματίες, πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, 12 σχολές σάμπα και 300 χορευτές που έδωσαν χρώμα καρναβαλιού στη διοργάνωση, ενώ ράφτηκαν πάνω από 5.500 στολές και κοστούμια. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια με πάνω από 21.000 στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί περιφερειακά και εντός των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Γύρω από το Μαρακανά, μάλιστα, είχαν αποκλειστεί από τις αστυνομικές αρχές, τουλάχιστον 38 δρόμοι που οδηγούν στο θρυλικό στάδιο για την τελετή έναρξης.
Ποιος ανέλαβε το σόου της τελετής έναρξης;
Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέλες είναι αυτός που κατάφερε να δημιουργήσει την τελετή έναρξης με μόλις το 1/10 του προϋπολογισμού που είχε δαπανηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Αιτία της… λιτότητας αυτής, το γεγονός ότι η Βραζιλία υποφέρει από τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930. «Είμαι πολύ χαρούμενος που δεν ξοδέψαμε χρήματα σαν τρελοί. Είμαι ευτυχισμένος που δουλέψαμε με χαμηλό μπάτζετ γιατί αυτό έχει σημασία για τη Βραζιλία», τόνισε ο Μεϊρέλες, με τους διοργανωτές, ωστόσο, να δίνουν αγώνα μέχρι και την τελευταία στιγμή για να ολοκληρώσουν τα έργα υποδομής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής