Πρόκειται για 13 ξένους συν δύο Κύπριους, όπως θα δούμε στη συνέχεια, που άλλαξαν το κόκκινο με το κίτρινο ή το πράσινο.
Η ΑΕΚ είναι εκείνη που έχει δώσει τους περισσότερους (8 στους 15), ο Ολυμπιακός εκείνος που έχει πάρει τους περισσότερους και ο Παναθηναϊκός τους λιγότερους.
Ανάμεσα στους 3 προκύπτουν έξι πιθανοί συνδυασμοί στο πηγαινέλα. Ενας μόνο δεν έχει -ακόμη τουλάχιστον- γίνει: Να πάει ξένος παίκτης από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, αν και εδώ που τα λέμε τον προηγούμενο μήνα έφθασε πιο κοντά από ποτέ να συμβεί και αυτό…
Η συχνότερη διαδρομή είναι από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό με έξι περιπτώσεις. Στη λίστα, όπως είπαμε, βάλαμε και τους δύο Κύπριους, τον Γιαννάκη Οκκά και τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, που και οι δύο έπιασαν Λιμάνι.
Ο πολιτογραφημένος Ελληνας Ντανιέλ Μπατίστα είναι μία κατηγορία μόνος του, καθώς είναι ο μόνος που έκανε διπλή διαδρομή. Από την ΑΕΚ πήγε στον Ολυμπιακό το 1992 και επέστρεψε στην Ενωση το 1995! Τον μιμήθηκε, αρκετά χρόνια μετά, και ο Ραφίκ Τζιμπούρ, που έκανε ακριβώς το ίδιο, με κάποια διαφορά. Από την Ενωση στον Ολυμπιακό και επιστροφή μέσω τριών άλλων ομάδων.
Το πιο βαρύγδουπο όνομα είναι ασφαλώς αυτό του Ριβάλντο που δεν έφυγε υπό καλές συνθήκες από τον Ολυμπιακό για να πάει μετά από μια τριετία στην ΑΕΚ, το 2007.
Ο Iλια Iβιτς ήταν ο μόνος που πλησίασε στο να γίνει ο ένας και μοναδικός που θα είχε παίξει και στις τρεις. Μετά τον Ολυμπιακό (μέσω Αρη) πήγε στην ΑΕΚ, ενώ πριν καταλήξει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν μία ανάσα από το μετακινηθεί στον Παναθηναϊκό, το 1999, αλλά για λόγους που δεν είναι της παρούσας έρευνας, η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ.
Μέσω Αρη έγινε μία ακόμη μετακίνηση, του Βάλτερ Βάγκνερ που έφυγε το 1977 από την ΑΕΚ, πήγε για μία σεζόν στον Αρη και το 1978 βρέθηκε στον Παναθηναϊκό.
Αρκετοί πάντως πήγαν και δεν «ακούμπησαν». Σχεδόν όλοι που απέτυχαν ακολούθησαν το δρομολόγιο ΑΕΚ-Ολυμπιακός (Σάντμπεργκ, Σαμπανάτζοβιτς, Νέμεθ).
Η ιστορία των θρυλικών μεταγραφών: Από τον Ντέταρι του Ολυμπιακού... στον Νεϊμάρ
Eφυγαν λόγω χρέους
Η πρώτη (Βιέρα) και η τελευταία (Χουλτ) έχουν πολλά κοινά. Ο Ουρουγουανός Μίλτον Βιέρα ήρθε στην Ελλάδα το 1972 ως ένα πολύ σπουδαίο όνομα με παρουσία στο Μουντιάλ του 1966. Στους «ερυθρόλευκους» έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για πέντε σεζόν. Πήρε τρία πρωταθλήματα, έχοντας 112 συμμετοχές και 11 γκολ.
Μετά την ξαφνική φυγή του Νίκου Γουλανδρή, ο Ολυμπιακός πέρασε εξαιρετικά δύσκολα χρόνια στον οικονομικό τομέα. Είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται τα χρέη και ανάμεσά τους ήταν και η οφειλή στον Βιέρα που τον Ιούνιο του 1977 είχε φθάσει το 1.030.000 δραχμές!
Από αυτά οι 700.000 δραχμές προέρχονταν από διαμαρτυρημένα γραμμάτια!
Οταν εξαντλήθηκε η υπομονή του Βιέρα, δέκα μέρες πριν λήξει η μεταγραφική περίοδος (τότε υπήρχε μόνο η καλοκαιρινή), στις 21 Ιουλίου, κατέφυγε στην Επιτροπή Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ όπου και δικαιώθηκε, καθώς υπήρχε τότε νόμος που ανέφερε ότι αν ένας σύλλογος χρωστά σε αθλητή τρία μηνιάτικα, ο αθλητής αποκτά δικαίωμα προσφυγής.
Ετσι και έγινε. Ο Βιέρα, που στο μεταξύ τα είχε βρει σε όλα με τον πρόεδρο της ΑΕΚ, Λουκά Μπάρλο, ανέβηκε στην Πάρνηθα όπου έκανε προετοιμασία η ομάδα πριν καν ανακοινωθεί επισήμως. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής ο Βιέρα καρπώθηκε 800.000 δραχμές στα 31 του, αγωνιζόμενος δύο σεζόν στην Ενωση κατακτώντας νταμπλ το 1978 και πρωτάθλημα το 1979.
Η περίπτωση Χουλτ, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει αρκετές ομοιότητες, με τη διαφορά ότι ο Σουηδός «χάρισε» ένα μέρος των οφειλών στον Παναθηναϊκό (25.000 ευρώ συν ενδεχόμενο μπόνους αν κληθεί στην Εθνική ομάδα της χώρας του για το Μουντιάλ). Η ΑΕΚ πλήρωσε 200.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό και έκανε συμβόλαιο για 300.000 ευρώ τη σεζόν για 2,5 χρόνια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]