Η Τελετή Έναρξης είχε τίτλο «Ειρήνη σε Κίνηση» και το μήνυμά της επικεντρώθηκε στην ειρήνη. Πρωταγωνιστές ήταν πέντε παιδιά-ηθοποιοί από την αγροτική επαρχία Γκανγκγουόν (όπου βρίσκεται η Πιονγκτσάνγκ), τα οποία αρχίζουν ένα παραμυθένιο ταξίδι μέσα στο χρόνο αναζητώντας την ειρήνη.
Ο αριθμός πέντε απορρέει από τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους, ενώ τα χρώματα των κοστουμιών των παιδιών συμβόλιζαν πέντε στοιχεία: φωτιά, νερό, ξύλο, μέταλλο και γη. Οι περιπέτειες των παιδιών περιλάμβαναν ακόμη ζώα, φύση και 2.000 άλλους καλλιτέχνες, ωστόσο, παρά την χρησιμοποίηση της νέας τεχνολογίας, η πρωταρχική εστίαση ήταν στον άνθρωπο.
Στην καθιερωμένη παρέλαση των αποστολών, η ελληνική ομάδα μπήκε πρώτη στο στάδιο, με τη Γαλανόλευκη να κυματίζει ψηλά από την 30χρονη πρωταθλήτρια του αλπικού σκι, Σοφία Ράλλη, η οποία θα μετάσχει για τρίτη φορά στην καριέρα της σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ομάδα της Ρωσίας παρήλασε με την Ολυμπιακή σημαία, ενώ τελευταίες μπήκαν μαζί στο “PyeongChang Olympic Stadium” οι αποστολές της Νότιας και της Βόρειας Κορέας υπό την σημαία της κορεατικής ενοποίησης. Αυτή κρατούσαν μαζί ο Νοτιοκορεάτης αθλητής του μπόμπσλεϊ, Γουόν Γιούν-τζονγκ, και η αθλήτρια του χόκεϊ επί πάγου από τη Βόρεια Κορέα, Χουάνγκ Τσουνγκ-γκουμ, και έγιναν αποδέκτες ενθουσιασμού από το κοινό.
Δύσκολες ώρες για τη Νάντια Κομανέτσι - Πέθανε ο πρώην προπονητής της, Μπέλα Κάρολι
Η παρέλαση των κορεατικών ομάδων έγινε υπό τους ήχους του “Arirang”, ενός λαϊκού παραδοσιακού τραγουδιού, το οποίο είναι δημοφιλές και στις δύο χώρες, αντί για τους εθνικούς ύμνους τους. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Βόρεια και Νότια Κορέα παρήλασαν μαζί σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων από τους Χειμερινούς του 2006 στο Τορίνο.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Πριν από δύο χρόνια στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με την πρώτη Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στην Ιστορία, η ΔΟΕ έστειλε ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας στον κόσμο. Τώρα στην Πιονγκτσάνγκ, οι αθλητές από τις ομάδες της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας, με το να παρελάσουν μαζί, στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα ειρήνης στον κόσμο». Στη συνέχεια, ο Γερμανός προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν, να κηρύξει την έναρξη των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Βωμό του σταδίου πραγματοποίησε η σούπερ σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ από τη Νότια Κορέα, Γιου-να Κιμ. Η Κιμ, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ το 2010 και το ασημένιο πριν από τέσσερα χρόνια στο Σότσι, έκανε ένα μικρό πρόγραμμα στον πάγο και στη συνέχεια πήρε τη Δάδα από δύο παίκτριες της ενοποιημένης ομάδας χόκεϊ επί πάγου της Κορέας, τη Γιονγκ Σου-Χιόν από τη Βόρεια Κορέα και την Παρκ Γιονγκ-αχ από τη Νότια, για να ανάψει τη Φλόγα.
Το «παρών» στην Τελετή Έναρξης έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.
Περισσότερο από την πολιτική, καλύτερα από την διπλωματία, ο αθλητισμός επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά, στους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, την μοναδική του ικανότητα, να χτίζει γέφυρες ειρήνης, γκρεμίζοντας τις διαφορές εκείνες που μπορούν να ξεπεραστούν.
Στα καρέ που έρχονται από την Νότια Κορέα, ξεχωρίζει η παρουσία της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ γιο Τζονγκ, δίπλα στον νοτιοκρεάτη πρόεδρο. Η αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας βρίσκεται ήδη στη Νότια Κορέα προκειμένου να πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη, με αφορμή την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Νότια Κορέα και Βόρεια Κορέα παρελαύνουν υπό μία σημαία στη διάρκεια της τελετής έναρξης.
Τέσσερις αθλητές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες: ο Γιάννης Αντωνίου και η σημαιοφόρος μας στην τελετή έναρξης, Σοφία Ράλλη, στα αγωνίσματα του αλπικού σκι, και οι Απόστολος Αγγέλης και Μαρία Ντάνου σε αυτό του σκι δρόμων αντοχής.
Περιτριγυρισμένη από πράκτορες η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν
Η Κιμ Γιο Γιονγκ έφτασε με το λευκό ιδιωτικό τζετ του αδερφού της και χαιρέτησε τους δημοσιογράφους που την περίμεναν χαμογελαστή, μέσα στο μαύρο παλτό της και κρατώντας μια ασορτί τσάντα.
Σε κάθε της βήμα, από την στιγμή που εμφανίστηκε στην πόρτα του αεροπλάνου, είναι περιτριγυρισμένη από δεκάδες Βορειοκορεάτες πράκτορες που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια.
Είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας που διοικεί την Βόρεια Κορέα από τον Κορεατικό Πόλεμο, το 1950-53. Συνοδεύεται από τον 90χρονο επικεφαλής του κράτους και πρόκειται να συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ.
https://www.youtube.com/watch?v=36YuxlNSvnE
Η περίπου 30 χρονών Κιμ Γιο θεωρείται μία από τους ελάχιστους ανθρώπους που χαίρει άκρας εμπιστοσύνης του βορειοκορεάτη δικτάτορα. Διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η παρουσία μιας φωτογενούς παρουσίας στο προσκήνιο θα βοηθήσει την εικόνα της Βόρειας Κορέας που βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=cesBxL-49_Y
Πηγή φωτό: Reuters
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]