Από το ξεκίνημα της προετοιμασίας, η Ενωση είδε την τύχη να τής γυρίζει την πλάτη και βασικούς ποδοσφαιριστές της να μένουν στο περιθώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μυϊκοί τραυματισμοί είναι λίγοι και μέσα στο πρόγραμμα, συνεπώς δεν μπορεί κανείς να αναζητήσει ευθύνες από κανέναν άλλον πλην της… Θεάς τύχης.
Στην ίδια σεζόν αντιμετωπίζει δύο «καταραμένους» τραυματισμούς (ρήξη χιαστών) των δύο αρχηγών της, Μάνταλου και Γιόχανσον. Θλάσεις, εξαρθρήματα, πρησμένοι αστράγαλοι και οστά που δεν «έδεσαν» σωστά (Τσιγκρίνσι) συνθέτουν το… τραγελαφικό σκηνικό για μια ομάδα που μένει «ζωντανή» σε όλους τους στόχους της παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες.
Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται αναφορά μόνο στους παίκτες με απουσία μεγαλύτερη των 45 ημερών, διάστημα που σημαίνει πως ο Χιμένεθ έπρεπε να διαφοροποιήσει ριζικά τις επιλογές, να αλλάξει δραστικά τα πλάνα του. Για παράδειγμα στον πρώτο προημιτελικό κυπέλλου εναντίον του Ολυμπιακού (0-0) η ΑΕΚ αμύνθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο δεν έχει κάνει στην τρέχουσα σεζόν ούτε καν με αντίπαλο τη Μίλαν. Αν αναλογιστεί κανείς, όμως, ότι χθες στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο αρχικό σχήμα της δεν βρίσκονταν οι Μάνταλος, Γιόχανσον, Βράνιες, Τσόσιτς, Σιμόες αντιλαμβάνεται ότι η φθορά είναι φυσιολογική.
Οι τραυματισμοί που «πλήγωσαν» την ΑΕΚ:
1) Βασίλης Μπάρκας: Υπέστη κάταγμα στον αντίχειρα στην αρχή της προετοιμασίας. Μπήκε στις προπονήσεις στο μέσον Οκτωβρίου και επέστρεψε σε επίσημους αγώνες στις 30 Νοεμβρίου στον αγώνα κυπέλλου με την Καλλιθέα. Συνολικό διάστημα απουσίας: 4,5 μήνες.
2) Τάσος Μπακασέτας: Τραυματίστηκε στο γόνατο σε ματς της εθνικής με τη Βοσνία τον Ιούνιο του 2017. Εχασε όλη την προετοιμασία καθώς και τους ευρωπαϊκούς προκριματικούς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Μπριζ. Επέστρεψε στις 14 Σεπτεμβρίου εναντίον της Ριέκα. Συνολικό διάστημα απουσίας (μετά την έναρξη της προετοιμασίας): 2,5 μήνες.
3) Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι: Παρουσιάστηκε πρόβλημα στο χειρουργημένο χέρι του στα τέλη Αυγούστου. Η αποκατάσταση απαιτούσε νέα επέμβαση με αποτέλεσμα να επιστρέψει στις 23/11 στο εντός έδρας μας με τη Ριέκα. Συνολικό διάστημα απουσίας: 3 μήνες.
4) Ούρος Τσόσιτς: Ενας φαινομενικά απλός τραυματισμός στον αστράγαλο στις αρχές Νοεμβρίου, εξελίχθηκε σε κάτι πιο σοβαρό (οστικό οίδημα) που τον κρατάει έξω από τότε. Ενδιάμεσα (27/11) έπαιξε ένα ημίχρονο εναντίον του Πλατανιά, αλλά αποδείχθηκε πως δεν ήταν έτοιμος: Συνολικό διάστημα απουσίας: 2 μήνες.
5) Ογκνιεν Βράνιες: Τραυματίστηκε στον ώμο (υπεξάρθρημα) στην αναμέτρηση με την Αούστρια στις 7/12. Ιδιόμορφη η περίπτωσή του, καθώς ανάρρωσε από τον τραυματισμό, έπαιξε και εναντίον του Παναιτωλικού (9 Ιανουαρίου) αλλά μετά παρουσιάστηκαν πειθαρχικά θέματα. Πάντως η ουσία είναι ότι απουσιάζει συνολικά εδώ και 1,5 μήνα καθώς το ματς κυπέλλου με τον Παναιτωλικό ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα.
6) Πέτρος Μάνταλος: Το πρώτο πολύ μεγάλο πλήγμα για την ΑΕΚ, ρήξη χιαστών στο αριστερό γόνατο στον αγώνα με τον Πανιώνιο στις 29 Οκτωβρίου και απουσία έως τον Μάιο. Τουλάχιστον έξι μήνες…
7) Γιάκομπ Γιόχανσον: Λίγες ημέρες μετά τον Μάνταλο, στις 13 Νοεμβρίου και σε play off της Σουηδίας με την Ιταλία, υπέστη την ίδια ζημια. Βρίσκεται στη Σουηδία και θα επανέλθει την επόμενη σεζόν.
* Υπήρξαν κι άλλες απουσίες βασικών, με πιο πρόσφατη αυτή του Αντρέ Σιμόες ο οποίος θα έμπαινε στη λίστα αν δεν… προλάβαινε να παίξει στις καθυστερήσεις του χθεσινού (24/1) ματς κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Τελευταία φορά είχε αγωνιστεί στις 16 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια υπέστη θλάση β΄ βαθμού που τον άφησε εκτός για έναν μήνα.
Παράλληλα, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος «κουβαλούσε» από πέρυσι το δικό του «σταυρό» (χιαστοί). Επέστρεψε στα τέλη Οκτωβρίου χάνοντας τους πρώτους τρεις μήνες της σεζόν. Για ένα μήνα (15/9-15/10) έμεινε εκτός ο Ελντερ Λόπες με πρόβλημα στους προσαγωγούς.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]