Απόφαση που κυρίως έχει οικονομικά κίνητρα από τη στιγμή που η ΕΠΟ θεώρησε ασύμφορη τη σύμβαση που υπήρχε (σ.σ.: ισχυρίζεται ότι έδινε 200.000 ευρώ σε κάθε ματς), ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξε και η επικοινωνιακή πολιτική της ομοσπονδίας που θέλει να χαράξει εντελώς διαφορετική στάση από τους προηγούμενους.
Παρ’ όλα αυτά, στο γήπεδο Καραϊσκάκη έχουν διαδραματιστεί συγκλονιστικές ιστορίες με «γαλανόλευκο» φόντο και κάποιες από αυτές θα αναδείξει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.
Η αρχή
Είναι γεγονός πως η Εθνική άργησε να αγωνιστεί στο Φάληρο καθώς από το 1929, που έδωσε το πρώτο της ματς κόντρα στη Β’ Ιταλίας, χρειάστηκε να περάσουν 35 ολόκληρα χρόνια για να δώσει αγώνα στο Καραϊσκάκη. Ηταν στις 8 Απριλίου 1964 όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την Αγγλία για τα προκριματικά του Ολυμπιακού τουρνουά και κέρδισε με 4-1. Οι δύο ομάδες αποτελούνταν από ερασιτέχνες και ουσιαστικά η ελληνική ομάδα ήταν η Εθνική Ενόπλων της εποχής. Μπροστά σε 40.000 θεατές, ο νεαρός, τότε, Μίμης Παπαϊωάννου θα αφήσει μεγάλες υποσχέσεις για τη μετέπειτα λαμπρή του καριέρα πετυχαίνοντας δύο γκολ και από ένα τέρμα πέτυχαν οι Μαυρίδης και Παπάζογλου.
Από το 1964 πηγαίνουμε στο 1967 και είναι σημεία αναφοράς για διαφορετικούς λόγους δύο παιχνίδια της Εθνικής για το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης του 1968. Στις 4 Οκτωβρίου 1967 η Ελλάδα θα υποδεχτεί την Αυστρία και θα κερδίσει με 4-1! Οι 34.000 οπαδοί που ήταν τότε στο ποδηλατοδρόμιο ζητωκραύγασαν για τη μεγάλη επιτυχία, αλλά και θαύμασαν τις επιδόσεις του Γιώργου Σιδέρη. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης της Ελλάδας που πέτυχε χατ τρικ. Σκόραρε στο 27’, στο 34’ και στο 63’ και το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε ο Παπαϊωάννου στο 75’.
Λίγες ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου για την ίδια διοργάνωση η Ελλάδα έχασε από τη Σοβιετική Ενωση με 1-0 χάρις σε γκολ του Μπανέφσκι στο 51’, αλλά αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Λεβ Γιασίν. Ενας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες που έχουν αγωνιστεί ποτέ, γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο που ήταν στο γήπεδο και ήξερε ποιος ήταν ο μεγάλος αντίπαλος.
Το μεγάλο «μπαμ»
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, η Εθνική ομάδα, παίζοντας στο Καραϊσκάκη, πετυχαίνει την πρώτη πολύ μεγάλη νίκη και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της. Αντιμετωπίζει για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1970 την Πορτογαλία του μεγάλου Εουσέμπιο που εκτός από αυτόν είχε πλειάδα αστέρων και την κερδίζει με 4-2. Μάλιστα οι Πορτογάλοι προηγήθηκαν στο 18’ με τον Αουγκούστο αλλά η Ελλάδα, με τους Παπαϊωάννου στο 33’, Δέδε στο 40’, αυτογκόλ του Τόρες στο 48’ και Σιδέρη στο 61’ πήραν το προβάδισμα με 4-1 για να μειώσει στο 64’ ο Εουσέμπιο. Μεγάλες στιγμές έζησε το φαληρικό γήπεδο και την 1η Δεκεμβρίου 1971 όταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1966 Αγγλία αντιμετώπισε την Ελλάδα και κέρδισε με 2-0, όπως και η φιλική νίκη επί της Ιταλίας με 2-1 το 1972.
Nations League: Η Αρμενία «έκλεψε» στο φινάλε την 2η θέση από τα Νησιά Φερόε
Και φτάνουμε στις 20 Νοεμβρίου 1974 όπου έρχεται στην Ελλάδα η Δυτική Γερμανία ως παγκόσμια πρωταθλήτρια για να μας αντιμετωπίσει για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών του 1976. Το γήπεδο πήρε… φωτιά στο 12’ όταν ο Δεληκάρης βρήκε δίχτυα. Ισοφάρισε ο Κούλμαν στο 51’ αλλά οι Ελληνες ξαναβρέθηκαν μπροστά στο σκορ με το γκολ του Ελευθεράκη στο 70’. Τελικά οι Γερμανοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 82’ με τον Βίμερ.
Η σύγχρονη εποχή
Τα χρόνια πέρασαν, η Εθνική σταμάτησε να αγωνίζεται στο Καραϊσκάκη, το γήπεδο μεταμορφώθηκε και ξαναέγινε μόνιμη έδρα της Ελλάδας τη νέα χιλιετία. Η μεγάλη επιτυχία σημειώθηκε όταν η Ελλάδα νίκησε με 3-1 τη Ρουμανία για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 και έκανε το αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση. Τα δύο γκολ του Μήτρογλου και το ένα του Σαλπιγγίδη μετέτρεψαν έναν κρίσιμο αγώνα σε θρίαμβο.
Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη αποτυχία της Εθνικής μέσα στο Καραϊσκάκη, θα πρέπει να γυρίσουμε στα χρόνια του Ρανιέρι όταν η Ελλάδα έχασε από τα Νησιά Φερόες με 1-0. Το τελευταίο ματς της Εθνικής στο φαληρικό γήπεδο έγινε φέτος στις 12 Νοεμβρίου κόντρα στην Κροατία (0-0) για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 που δεν είχαν θετική έκβαση για εμάς.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΔΑΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής