Εχει τραγουδήσει ένα ατέλειωτο ρεπερτόριο (άνω των 1.000 τραγουδιών) των κορυφαίων συνθετών με τη δωρική και συνάμα αισθαντική φωνή του ως πρώτο και βασικό του εφόδιο.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Κούρκουλος, συγκέντρωσε κι έγραψε στο βιβλίο, που ήδη κυκλοφορεί, χαρακτηριστικές στιγμές αλλά και πολλές άγνωστες ιστορίες στο ευρύ κοινό, για τον καλλιτέχνη αλλά –κυρίως- για τον άνθρωπο Μανώλη Μητσιά. Οπως αναφέρει ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο της έκδοσης: «Ισως ο μοναδικός καλλιτέχνης που δεν έκανε την παραμικρή έκπτωση από αυτό που χαρακτηρίζει την ποιότητα, χωρίς να υπολογίσει ούτε στιγμή το κόστος της επιλογής αυτής».
Στο βιβλίο «Μανώλης Μητσιάς Ηλιος χειμωνιάτικος, άρχοντας λαμπρός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος, μιλούν και θυμούνται στιγμές με τον αγαπημένο ερμηνευτή, τα αδέλφια του, παιδικοί φίλοι, συγχωριανοί και συνεργάτες. Ο ίδιος, ο Μανώλης Μητσιάς, αφηγείται στον συγγραφέα τη διαδρομή του από τα Δουμπιά της Χαλκιδικής στην Αθήνα.
Ηταν μια εποχή δύσκολη αλλά και μια εποχή που γεννήθηκαν αριστουργήματα, στο τραγούδι και στον πολιτισμό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη επαφή του Μανώλη Μητσιά με το τραγούδι και τη μουσική έγινε στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια όντας ψάλτης στην εκκλησία του χωριού του.
Αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όταν πήγε για σπουδές εκεί, έγινε μέλος της χορωδίας Λέσχης Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος.
Πέρασε από μπουάτ και μουσικά σχήματα στο ξεκίνημά του, ενώ αντιμετώπισε προβλήματα στην περίοδο της δικτατορίας λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.
Τη δεκαετία του 1960, ο Δήμος Μούτσης τον κάλεσε για πρόβα στα τραγούδια «Μ’ Ενα Παράπονο» και «Αύριο Πάλι» που τελικά τα ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Το πρώτο μεγάλο άλμα στην καριέρα του Μητσιά έγινε το 1969, με το τραγούδι «Στην Ελευσίνα μια φορά» σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Βασίλη Ανδρεόπουλου.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Ο Μανώλης Μητσιάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ειδικά από το 1971 και ύστερα έχει συνεργαστεί με όλους τους κορυφαίους Ελληνες συνθέτες αλλά και ερμηνευτές.
Στο βιβλίο για τον Μανώλη Μητσιά (το εξώφυλλο σχεδίασε ο Πέτρος Παράσχης) υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από διάφορα χαρακτηριστικά σημεία της πολύχρονης διαδρομής του στα μουσικά δρώμενα. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για αυτόν από τους αείμνηστους Μίκη Θεοδωράκη και Μάριο Τόκα. Φυσικά από την έκδοση δεν λείπουν αναφορές από μεγάλες μορφές του ελληνικού τραγουδιού όπως οι: Ξαρχάκος, Ανδριόπουλος, Κόκκοτος, Κραουνάκης και πολλούς σπουδαίους ερμηνευτές όπως οι: Φαραντούρη, Μακεδόνας, Μάνου, Αντωνοπούλου που συνεργάστηκαν κατά καιρούς, καθώς και οι σημερινοί του συνοδοιπόροι -μουσικοί (Ζάκκας-σολίστ συνθέτης-μπουζούκι, Γουάστωρ-συνθέτης – πιάνο) και πολλοί άλλοι.
Ο συγγραφέας-δημοσιογράφος, Γιάννης Κούρκουλος, στον ιδιαίτερα χαρακτηριστικό πρόλογό του στο βιβλίο γράφει μεταξύ άλλων: «Μανώλης Μητσιάς. Το παιδικό μου ίνδαλμα, η αισθαντική φωνή που με σαγήνευσε και με κυρίευσε από το ξεκίνημά του στα εφηβικά μου χρόνια, ένα συναίσθημα που με τη συνεπή καλλιτεχνική του πορεία φρόντισε να το σφυρηλατήσει, να το κρατήσει αναλλοίωτο και να το επαυξήσει σε μέγιστο βαθμό σε μια πορεία πενήντα έξι, το 2023, χρόνων».
ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ
Μια απαγορευμένη… ιρλανδική μπαλάντα
Στα χρόνια της δικτατορίας, και ενώ υπήρχε απαγόρευση για την ερμηνεία συγκεκριμένων τραγουδιών, ένα βράδυ τον πήγαν στο ΕΑΤ – ΕΣΑ, πιθανότατα για εκφοβισμό, μόλις τελείωσε την ερμηνεία του τραγουδιού «Ποιος δεν μιλά για τη Λαμπρή». Οταν τον ρώτησαν, στον αξιωματικό υπηρεσίας μπροστά, γιατί είπε το τραγούδι αυτό που απαγορεύεται, λέγοντάς του μάλιστα: «Κάνεις τον μάγκα;», ο Μανώλης αυθόρμητα, τους απάντησε: «Μα γιατί να μην τα πω; Μία ιρλανδική μπαλάντα είναι…». Και ο ένας αστυφύλακας από αυτούς που τον συνέλαβαν, απευθυνόμενος στον άλλον, του είπε: «Τα είδες που σου τα ’λεγα, ρε βλάκα; Ιρλανδικό τραγούδι είναι…».
Ειδήσεις σήμερα
Έργα που «ρίχνουν» σύντομα αυλαία στο θέατρο
Πέθανε ο Βαγγέλης Ρωχάμης – Ποιος ήταν ο διαβόητος «πεταλούδας»