Στους άπορους παππούδες και γιαγιάδες, εκείνους που δεν έχουν ούτε στέγη ούτε σύνταξη, είναι αφιερωμένη η συναυλία αγάπης που πραγματοποιείται στις 14 Φεβρουαρίου από την Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου στο αμφιθέατρο «Νίκος Τεμπονέρας», στον Ταύρο, με κεντρικό ερμηνευτή τον Ηλία Παλιουδάκη, τον Κρητικό τραγουδιστή που τραγουδά στον τηλεοπτικό «Σασμό». Σκοποί της βραδιάς είναι η στήριξη του έργου του Σπιτικού της Αγάπης και η «γνωριμία» του κοινού με το θεσμό «Γίνε συγγενής».
Η αγάπη, όταν μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται, αυτό πρεσβεύει το Σπιτικό της Αγάπης, που εδώ και 61 χρόνια φιλοξενεί άπορους παππούδες και γιαγιάδες χωρίς να απαιτεί την παραμικρή εισφορά εκ μέρους τους. Από το 1962 στεγάζει ανθρώπους που, στην πιο ευάλωτη περίοδο της ζωής τους, στα γεράματα, βρέθηκαν χωρίς χρήματα και χωρίς ανθρώπους γύρω τους.
«Η φιλανθρωπική συναυλία στις 14 του Φλεβάρη γίνεται με σκοπό να βγάλουμε μια μεγάλη κραυγή που θα λέει “Μπορείς κι εσύ, φίλε, να είσαι συγγενής!”. Συνηθίζουμε να λέμε ότι δεν θα αλλάξουμε εμείς τον κόσμο, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη ζωή ενός ανθρώπου. Μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης και αυτός ο άνθρωπος που ήταν στην εξαθλίωση να περάσει στην αξιοπρέπεια», αναφέρει ο Αναστάσιος Θεοφύλακτος, πρόεδρος του ιδρύματος.
«Πάντα με άγγιζε και με ευαισθητοποιούσε το πρόβλημα του διπλανού μου», λέει στον «Ε.Τ.» ο Ηλίας Παλιουδάκης. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ καθήκον μου να βοηθήσω τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, που δεν έχουν τη δύναμη να παλέψουν και περιμένουν πλέον βοήθεια από εμάς τους νεότερους. Η προσπάθεια αυτή αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές μου. Το ίδιο θέλω να νιώσει και ο υπόλοιπος κόσμος. Είμαι κάτοικος Μοσχάτου και είμαι κι εγώ ένας από τους πολλούς που πίστευα ότι πρόκειται για ένα απλό γηροκομείο, μέχρι που έμαθα ότι πρόκειται για ίδρυμα που φιλοξενεί άπορους ηλικιωμένους και χρειάζεται τη στήριξή μας. Το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω εγώ ήταν να βοηθήσω με τη μουσική μου και με την παρουσία μου να σταθώ δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.»
Αυτή η ευαισθησία έχει τις ρίζες της στο προσωπικό σου περιβάλλον;
Δεν είχα την ευκαιρία να δω τους ανθρώπους μου να γερνούν. Κι εννοώ τη μητέρα μου και τον πατέρα μου… Δεν τους είδα να μεγαλώνουν και αυτό με λυπεί πολύ κάθε φορά που το σκέφτομαι. Υπήρχαν όμως ηλικιωμένοι στο ευρύτερο οικογενειακό μου περιβάλλον στους οποίους στάθηκαν οι γονείς μου κι αυτό ήταν το καλύτερο παράδειγμα για μένα. Οταν και όπως μπορώ, στέκομαι κι εγώ με τη σειρά μου δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη με οδηγό τη μουσική μου.
Ποιο μήνυμα θέλεις να δώσεις μέσω της συναυλίας;
Στο φως οι θησαυροί της Πομπηίας – Ανακαλύφθηκε υπερπολυτελές λουτρό ηλικίας 2.000 ετών
Είναι θεάρεστες οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, αλλά όταν είμαστε πολλοί, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε, θα πρέπει στα προβλήματα να δείχνουμε ομαδικότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Τι είναι ο θεσμός του «Γίνε συγγενής»;
Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, το να… γίνει κάποιος συγγενής είναι η μοναδική λύση για την εύρυθμη λειτουργία του Σπιτικού της Αγάπης, καθώς οι εθελοντές δημιουργούν μια μεγάλη οικογένεια γύρω από τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Γίνονται οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους… οι δικοί τους άνθρωποι, που ενωμένοι μπορούν να καλύψουν τόσο το οικονομικό όσο και το συναισθηματικό κενό τους, ώστε να ζήσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους σε συνθήκες οικογένειας.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΖΩΗΣ
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας αγάπης θα δοθούν για πρώτη φορά τα Βραβεία Ζωής στους ηλικιωμένους του ιδρύματος. Μια συμβολική κίνηση που στόχο έχει να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους για τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν στη ζωή.
Το «παρών» στη βραδιά για να παραδώσουν τα βραβεία στους τρόφιμους του ιδρύματος θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί Μαρία Τζομπανάκη, Μιχάλης Αεράκης, Αντώνης Λουδάρος, οι παρουσιαστές Κατερίνα Ζαρίφη και Πέτρος Πολυχρονίδης, η βραβευμένη σεφ Ντίνα Νικολάου, o ολυμπιονίκης Γιώργος Χειμωνέτος κ.ά.
(Info)
- Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, 20:00.
- Aμφιθέατρο «Νίκος Τεμπονέρας», Ταύρος.
Ειδήσεις σήμερα
Ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς στον «Ε.Τ.»: «Το ΑΙ που είχαν εφεύρει οι αρχαίοι»
«Σαφάρι» για…παράνομους Ιταλούς κυνηγούς στην Θεσπρωτία
Λύκος εγκλωβίστηκε σε έκταση που ανήκει στην ΕΛΑΣ – «Απελευθερώθηκε» στην Πάρνηθα