Πρόκειται για το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και των κήπων του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στο πλαίσιο προστασίας και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της μεσαιωνικής πόλης και της ανάδειξής της στην ιστορική της διαχρονία.
Το έργο με προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ υλοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο προς ανάδειξη αρχαιολογικός χώρος έκτασης 18 στρεμμάτων προσεγγίζει εποχές και γεγονότα της μακραίωνης ιστορίας της Ρόδου, καθώς περιλαμβάνει σημαντικά μνημεία από την ελληνιστική εποχή έως τους χρόνους της Ιταλοκρατίας και σύμφωνα με το «masterplan» που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα θα αποδοθεί στο κοινό, ντόπιους και ξένους επισκέπτες, λειτουργικά ενοποιημένος, εφοδιασμένος με σύγχρονες υποδομές και προσβάσιμος από ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα!
«Ενιαίος μνημειακός πυρήνας»
«Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα ευρύτερα. Στόχος μας είναι με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της λεγόμενης «Περιβόλας», ενταγμένος στη ζώνη της UNESCO και τα αρχαία οικοδομικά κατάλοιπα των νεωρίων να συνδεθούν με τους μεσαιωνικούς κήπους του Καστέλου, δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο διαχρονικό ιστορικό μνημειακό πυρήνα, στη μεσαιωνική πόλη», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Και επισήμανε πως «το έργο, μέσα από ήπιες παρεμβάσεις, αναδεικνύει την αρχαιολογική και ιστορική σημασία του χώρου, προστατεύοντας και τα επιμέρους μνημεία, ενισχύει την αναγνωσιμότητά του. Η προσβασιμότητα βελτιώνεται, με τη σύνδεση των διαφόρων επιπέδων και δημιουργείται ένας νέος διαχρονικός αρχαιολογικός προορισμός περιήγησης, περιπάτου και αναψυχής, με τοπικό και υπερτοπικό χαρακτήρα».
Το στρατηγικό σχέδιο έχει ως στόχο την ενοποίηση των χώρων, λειτουργικά και αισθητικά, τη συντήρηση, τη διαμόρφωση, την ανάδειξη και την επισκεψιμότητα ενός ευρύτερου διαχρονικού αρχαιολογικού χώρου και τη σύνδεση των μνημείων μεταξύ τους, μέσα από μια τεκμηριωμένη, ευχάριστη και διδακτική διαδρομή.
Ο χώρος έκτασης 18 στρεμμάτων δεν είναι προσβάσιμος σήμερα στο κοινό -όπως περιγράφει στον «Ε.Τ.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μάνια Μιχαηλίδου- και διασώζει αρχαιολογικά κατάλοιπα χιλιετιών, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Οι διαδρομές αυτού του τεράστιου σε μέγεθος χώρου προς ανάδειξη αναπτύσσονται σε πέντε διακριτά επίπεδα, τα οποία περιλαμβάνουν κατάλοιπα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.
Συγκεκριμένα, το πρώτο επίπεδο είναι τα νεώρια του πολεμικού λιμένος της αρχαίας πόλης των Ροδίων και το συγκρότημα του ρωμαϊκού τετράπυλου, μιας διασταύρωσης των αρχαίων οδών, αδιάψευστοι μάρτυρες του περίφημου ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος. Επόμενο επίπεδο είναι τα αναστηλωμένα μεσαιωνικά κτίρια, του ιπποτικού Νομισματοκοπείου (Zecha) με τον περιβάλλοντα χώρο τους και ακολουθούν τα δύο τελευταία επίπεδα, ο κήπος του επιβλητικού παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλο) και ο περίφημος Κήπος του Κυβερνήτη των χρόνων της Ιταλοκρατίας. Ο γνωστός από τις πηγές, Κήπος της Ωβέρνης, πίσω από τη σημερινή Βιβλιοθήκη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπου αρχικά στεγαζόταν το Πρώτο Νοσοκομείο των Ιπποτών, αναπτυσσόταν σε όλη την έκταση μέχρι και το Καστέλο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, δηλ. το 14ο και 15ο αιώνα.
Στην «Περιβόλα» φυλάσσονται πολυάριθμα και σπάνια αρχιτεκτονικά μέλη διαφόρων περιόδων από τις πολυετείς ανασκαφές στην πόλη της Ρόδου, πολλά εκ των οποίων προβλέπεται να εκτεθούν στο χώρο. Παράλληλα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, το πολύτιμο ανασκαφικό υλικό παρελθόντων ετών, που σήμερα απόκειται στην «Περιβόλα», θα τεκμηριωθεί, ώστε μέρος του να εκτεθεί με κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων. Το έργο διαμορφώνει και αναδεικνύει έναν, εν δυνάμει, νέο αρχαιολογικό χώρο, ένα «παλίμψηστο» -όπως σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου- στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της μεσαιωνικής πόλης, όπου ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του θα συναντάει μοναδικά αρχαιολογικά και ιστορικά κατάλοιπα, θα περιηγείται σε διαμορφωμένους κήπους αναγεννησιακού τύπου και θα μπορεί να αποκομίζει μια σαφή και γλαφυρή εικόνα της ιστορίας της Ρόδου από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη: Εξοδος κάτω από τα 67 και 62 από ΙΚΑ-Ειδικά Ταμεία – Τι συμβαίνει με τις γυναίκες [πίνακες]
Αθηνά Ωνάση: Της τα «έφαγε» όλα – Το ποσό που πήρε στο διαζύγιό τους ο Αλβάρο
Στην Αθήνα η διάσημη πορνοστάρ Brandi Love: Γιατί ευχαριστεί τα… σώματα ασφαλείας