Το έργο του Μηνά Βιντιάδη «Στου Μποχώρη», σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Αρζόγλου, την Πέμη Ζούνη και τον Βασίλη Ευταξόπουλο, παρουσιάζεται στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων του δήμου της πόλης.
Επί σκηνής και οι μουσικοί Βασίλης Ζιγκερίδης, κανονάκι, Κων/νος Ζιγκερίδης – ακορντεόν, μπαντονεόν και Γιάννης Παπαγεωργίου – κιθάρα, φωνή, με πολλά σμυρνέικα τραγούδια, σε μια παράσταση που έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.
Στη συνέχεια, η παράσταση θα περιοδεύσει στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όπως λέει ο συγγραφέας του έργου, «ήταν μια υποχρέωση μου στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έζησαν αυτή τη σημαντική περίοδο που άλλαξε τη ζωή τους, όταν μελέτησα για χρόνια τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών».
Mε τη Μιμή Ντενίση η φιλανθρωπική εκδήλωση για τη διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου»
Ο Βαγγέλης Χατζατουριάν, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, αναφέρει ότι «η διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, σε μια πόλη που αποτελεί γραμμική εξέλιξη και συνέχεια της Σμύρνης ήταν για εμάς μια μεγάλη πρόκληση. Μεγαλύτερη ακόμα πρόκληση ήταν να φέρουμε κοντά μια σειρά από σπουδαίους και ταυτόχρονα νέους και ιδιαίτερα αγαπητούς στο κοινό καλλιτέχνες και να τραγουδήσουν όλοι μαζί για τη Σμύρνη, την πόλη σύμβολο για τον απανταχού Ελληνισμό».
ΤΟ ΕΡΓΟ
Μέσα από τη μνήμη της Ρηνιώς, μιάς Μικρασιάτισσας τραγουδίστριας, περνάνε όλα τα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως το 1924. Πώς έχασε την μητέρα και τον άντρα της στην Καταστροφή, πώς έφυγε από τη Σμύρνη, πώς με λιγοστά χρήματα έστησε ο πατέρας της ο Αναστάσης, ένα ταβερνάκι με μουσική στον Πειραιά, γιατί το ονόμασε «στου Μποχώρη», η σχέση με τον παιδικό της φίλο Φώτη, οι γεύσεις και η κουζίνα, το ρεμπέτικο και ο αγώνας των άξιων μουσικών να το καθιερώσουν παρά τον πόλεμο και την αμφισβήτηση στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης, οι συνθήκες σε Ελλάδα και Τουρκία που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη Συνθήκη της Λωζάννης με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, η Τέχνη κι ο Πολιτισμός στη Σμύρνη.
Σημαντικές δραματουργικές αναφορές γίνονται ακόμα στα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης 1.500.000 των προσφύγων στην Ελλάδα.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ
Σκηνοθεσία: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ
Πρωταγωνιστούν: ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ, ΠΕΜΗ ΖΟΥΝΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΤΑΞΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσικοί: Βασίλης Ζιγκερίδης -κανονάκι, Κων/νος Ζιγκερίδης -ακορντεόν , μπαντονεόν και Γιάννης Παπαγεωργίου -κιθάρα, φωνή.
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Σχεδιασμός Φώτων: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Επιμέλεια κίνησης: Κυριάκος Κοσμίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα
Hair styling: Κωνσταντίνος Σαββάκης
Φωτογράφος Παράστασης: Γιώτα Εφρεμίδου
Δημόσιες σχέσεις- Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση
Οι φωτογραφίες είναι εμπνευσμένες από τα γλυπτά του BRUNO CATALANO για τους πρόσφυγες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ