Στόχος των εργασιών ανάδειξης είναι η παρουσίαση των φάσεων οχύρωσης του Βράχου εμπλουτίζοντας την εικόνα της διαχρονικότητας της ιστορίας της Ακρόπολης και αναβαθμίζοντας την εμπειρία επίσκεψης του αρχαιολογικού χώρου. Σήμερα η εν λόγω περιοχή δεν είναι προσβάσιμη και λειτουργεί κυρίως ως χώρος συγκέντρωσης και τακτοποίησης αρχιτεκτονικών και άλλων διάσπαρτων μελών τα οποία, στο μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν τεκμηριωθεί και καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Οπως αναπτύχθηκε κατά τη συζήτηση της μελέτης με την έξοδό τους από το κτίριο του παλαιού μουσείου, οι επισκέπτες θα συναντούν σημαντικά αρχαιολογικά τεκμήρια. Η πρόσβαση στην περιοχή της μελέτης θα γίνεται μέσω ειδικής ημικυκλικής διαδρομής που θα περιλαμβάνει κλίμακα, γέφυρα και πλατφόρμα θέασης με γυάλινο δάπεδο. Συγκεκριμένα θα αναδειχθεί τμήμα του μυκηναϊκού τείχους μήκος 8 μ. περίπου, όπως επίσης θα είναι ορατή η ανατολική και η νότια πλευρά της οχύρωσης των κλασικών χρόνων.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βλέπουν το λάξευμα της βορειοανατολικής γωνίας του «Ιερού του Πανδίονος», καθώς και του προπύλου του, που βρίσκονται κατά μήκος της βόρειας πλευράς του παλαιού μουσείου. Αναδεικνύονται επίσης, δομικά στοιχεία από το δυτικό τοίχο του περιβόλου του ιερού που είχαν απομακρυνθεί από τη θέση τους. Επίσης με την εν λόγω μελέτη θα αναδειχθεί η πώρινη θεμελίωση του μικρού μονόπτερου ιωνικού ναΐσκου, που ανεγέρθηκε μετά το 27 π.Χ., πιθανώς μεταξύ 17 και 10 π.Χ., και είναι αφιερωμένος στη Ρώμη και τον Αύγουστο.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Η πρόσβαση στην περιοχή της μελέτης θα γίνεται μέσω ειδικής διαδρομής η οποία θα οδηγεί τον επισκέπτη πάνω από τη στάθμη διατήρησης του μυκηναϊκού τείχους. Η διαδρομή επισκεπτών στη βόρεια πλευρά του κτηρίου θα ξεκινά μετά την κλίμακα ανόδου από τον ανατολικό αύλειο χώρο και την πλατφόρμα γεφύρωσης με γυάλινο δάπεδο και θα καταλήγει στον υφιστάμενο διάδρομο επισκεπτών, ο οποίος είναι παράλληλος προς την ανατολική όψη του Παρθενώνα. Η χρήση του γυάλινου δαπέδου της πλατφόρμας θέασης του μυκηναϊκού τείχους, προσφέρει παράλληλα, και τη δυνατότητα ανάδειξης της βυζαντινής δεξαμενής που έχει εν μέρει αποκαλυφθεί στη συγκεκριμένη θέση.
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΟΧΥΡΩΣΗΣ
Η ανάδειξη της διαχρονικότητας της οχύρωσης της Ακρόπολης θα συμπληρώνεται με πληροφοριακή πινακίδα που προτείνεται να τοποθετηθεί μεταξύ μυκηναϊκού και κλασικού τείχους. Επίσης στη μελέτη περιλαμβάνονται η διαμόρφωση του ανατολικού αύλειου χώρου του Μουσείου και χώρου στάσης και ανάπαυλάς για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου.