Οι ακριβείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν σε δύο χρόνια, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί το πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στα μνημεία της Δήλου από το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας Αθηνών, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας ’21 και σε συνεργασία με ερευνητές από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και αρχαιολόγους.
«Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν» σχολίασε χθες στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής Χρήστος Ζερεφός λίγο μετά την άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση στο Μέγαρο της Ακαδημίας εξηγώντας πως η πρωτοποριακή αυτή έρευνα που θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2024 έχει προληπτικό χαρακτήρα, επιχειρώντας να χαρτογραφήσει τους κινδύνους σε πραγματικό χρόνο και να ορίσει την ανθεκτικότητα των μνημείων της Δήλου απέναντι στην επίδραση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Θα παραδώσουμε μια κάντιλακ που θα δουλεύει για τη Δήλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός κατά την παρουσίαση της έρευνας, δίνοντας έμφαση στη δυναμική της διετούς έρευνας για τις επόμενες γενιές.
14η θέση
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, η Δήλος βρίσκεται 14η στον κατάλογο από τα συνολικά 244 μνημεία της UNESCO στη Μεσόγειο που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, τους σεισμούς και άλλα ακραία φαινόμενα.
Τη δράση της Ακαδημίας Αθηνών -όπως περιέγραψε ο Συντονιστής της Πρωτοβουλίας ’21 Ιωάννης Μάνος- υποστηρίζουν τα Ιδρύματα-Μέλη της Πρωτοβουλίας ’21: Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ιδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και Ιδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου. Η εμβληματική αυτή έρευνα εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει ληφθεί από τους επιστήμονες του ΚΕΦΑΚ, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και δεκάδες άλλες χώρες στην εμβληματική πρωτοβουλία, την οποία υιοθέτησε και ενέταξε «ως εμβληματική ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres, ήδη από το 2019». Στη χθεσινή παρουσίαση μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από διετίας να γίνονται τον Ιούνιο κάθε έτους στη Δήλο και αφορούν τη σύνδεση της Δήλου με διαστημικές δραστηριότητες της NASA.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Νεροποντή
Οι εικόνες της πρόσφατης νεροποντής μαρτυρούν «μια Δήλο βυθισμένη στο νερό» ανέφερε χθες ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δρ Δημήτριος Αθανασούλης, τονίζοντας πως όλοι οι επιστήμονες «πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα, το συντομότερο δυνατό». Η Δήλος κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις ακραίες βροχοπτώσεις -σημείωσε κατά την ομιλία του ο κ. Αθανασούλης- εξηγώντας πως αυτές οι εξειδικευμένες μελέτες από το πρωτοποριακό έργο της Ακαδημίας θα βοηθήσουν το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του υπουργείου Πολιτισμού για την πρόληψη αλλά και στο σχεδιασμό έργων επεμβάσεων που προχωρούν για τη διάσωση και αποκατάσταση των μνημείων του νησιού. H Δήλος αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό μνημείων παγκόσμιας εμβέλειας, τόσο πολιτιστικής όσο και φυσικής κληρονομιάς, καθώς τα ανθρώπινα δημιουργήματα στο νησί είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό τους περιβάλλον. Επομένως, η περιοχή αυτή εκτίθεται σε συνδυαστικούς κινδύνους, οι οποίοι περιλαμβάνουν την επίδραση των κλιματικών και λοιπών γεωφυσικών φαινομένων στα ίδια τα μνημεία, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον της Δήλου και των Κυκλάδων εν γένει.
Κλείνοντας, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ, δρ Νικόλαος Μελής, μίλησε για το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης σεισμικότητας στα μνημεία της Δήλου. Η επιτυχής εκπόνηση των δράσεων στο συγκεκριμένο πιλοτικό έργο για τη Δήλο θα αποτελέσει σημαντικό παράδειγμα για την ανάληψη αντίστοιχων δράσεων από την Ακαδημία Αθηνών και για άλλα μνημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Επίσης, θα αποτελέσει δείγμα γραφής σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να ακολουθήσουν τις προτεινόμενες μεθοδολογίες και άλλα κράτη τα οποία συμμετέχουν και αυτά στις εμβληματικές δράσεις του ΟΗΕ, εστιασμένες στη Μεσόγειο.
Προσδιορισμός τρωτότητας και κινδύνου
Το ΚΕΦΑΚ αναλαμβάνει το συντονισμό της συγκεκριμένης δράσης για την ανάπτυξη και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Δήλο.
Για 24 μήνες όσο διαρκεί αυτή η μεγάλη και πρωτοποριακή έρευνα, θα εγκατασταθούν στη Δήλο ατμοσφαιρικά, ωκεανογραφικά και σεισμολογικά όργανα που θα είναι συνδεδεμένα με υπέρ-υπολογιστικές δομές στην Ακαδημία Αθηνών, στις οποίες είναι εγκαταστημένα ή θα εγκατασταθούν αριθμητικά μοντέλα.
Το έργο συμπεριλαμβάνει την ανάλυση της τοπικής κλιματολογίας, τον προσδιορισμό δεικτών τρωτότητας και κινδύνου, καθώς και την ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης και λύσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, θα οργανωθούν οριζόντιες δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης, καθώς και συναντήσεις εργασίας μαζί με ενημερωτικές ημερίδες όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο στην Αθήνα όσο και στη Δήλο.
Ειδήσεις σήμερα
Νέο «Εξοικονομώ»: Αυξάνεται η επιδότηση στις αντλίες θερμότητας