Η ομάδα που έχει αναλάβει το πολύπτυχο έργο της Πειραιώς 260 είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο «Κοκκίνου Κούρκουλας Αρχιτέκτονες και Συνεργάτες», το οποίο και υλοποιεί το εν εξελίξει έργο (από το 2022) στο κτίριο Α’ στον ίδιο χώρο προκειμένου να φιλοξενήσει υπηρεσίες του ΟΔΑΠ, τα εργαστήρια παραγωγής ακριβών αντιγράφων και την ιστορική γλυπτοθήκη, ως μουσείο.
Η Σχολή Καλών Τεχνών
Οπως περιέγραψε ο κ. Κούρκουλας και οι συνεργάτες του οι χώροι αναδιαμορφώνονται συνολικά, με επαναπροσδιορισμό των τετραγωνικών και της δόμησής τους, με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο λειτουργικό δίκτυο κινήσεων και διαδρομών μέσα στο συγκρότημα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενοποίησή του με τη Σχολή Καλών Τεχνών. Σύμφωνα με την προμελέτη η κύρια είσοδος μεταφέρεται επί Πειραιώς, προσφέροντας μια πιο λειτουργική και αισθητικά αναβαθμισμένη πρόσβαση, σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Το εμβαδόν του π. βιομηχανικού τοπόσημου αναπτύσσεται σε 28.286 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων 26.997 τ.μ. καλύπτουν τη δόμηση των επικείμενων 10 αυτοτελών κτιρίων- μνημεία δείγματα βιομηχανικών κατασκευών. Η νέα δόμηση θα είναι κατά τεσσερισήμισι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα λιγότερα μετά από κατεδαφίσεις αυθαίρετων. Οσο αφορά τους αδόμητους χώρους θα αυξηθούν στα 13.360 τ.μ. Επιπλέον, η ανάπλαση του τοπίου όπως υπογράμμισε η βραβευμένη αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει τον περιβάλλοντα χώρο, Ελλη Πάγκαλου, στηρίζεται στην ενεργειακή ανεξαρτησία του συγκροτήματος σύμφωνα με τις αρχές της οικολογίας, της βιοποικιλότητας και της δημιουργίας βιώσιμων οικοσυστημάτων.
Κωστής Μουδάτσος στον Ε.Τ: «Κινούμαι μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας»
Οπως αναφέρθηκε, χθες, η δωρεά της Τράπεζας Πειραιώς για την εκπόνηση των μελετών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, το Φεστιβάλ Αθηνών θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί χώρους με μια ορθολογικότερη κατανομή. Οι τέσσερις θεατρικές σκηνές θα αποκατασταθούν για να μπορούν να ικανοποιούν τη σύγχρονη λειτουργία τους. Στον ΟΔΑΠ έχει παραχωρηθεί το κτίριο Α για τις δραστηριότητές του, ο οποίος και θα αναλάβει τη διαμόρφωση αναψυκτηρίου, εστιατορίου και πωλητηρίου που θα καλύπτουν τις ανάγκες συνολικά του συγκροτήματος και των χρηστών του. Στα άλλα κτίρια θα στεγαστούν το Θεατρικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, καθώς και θα παραχωρηθεί χώρος για το Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων. Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, μίλησε για την προμελέτη και τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν είμαστε απλά ένας χρηματοδότης» εξηγώντας «είναι ένας χώρος που μας ταιριάζει ως πιστωτικό ίδρυμα που όχι μόνο στηρίζει την επιχειρηματικότητα, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει την πνευματική και βιομηχανική κληρονομιά της χώρας μας». Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, τόνισε για τη συνεργασία «Πειραιώς για την Πειραιώς»: «το λογοπαίγνιο είναι προφανές, αλλά η ουσία είναι βαθύτερη. Για εμάς ο πολιτισμός είναι μοχλός προόδου, δημιουργικότητας και καινοτομίας».
Αναβάθμιση της περιοχής
«Στόχος», όπως είπε η κ. Μενδώνη, είναι «η αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής με την ανάδειξη των παλαιών βιομηχανικών κτιρίων, η αξιοποίηση και επανάχρηση των αξιόλογων κτιριακών κελυφών και η ανάδειξη της Πειραιώς ως πολιτιστικό άξονα» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργο Χατζηνικολάου, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου.