Πρόκειται για το ανάκτορο στο οποίο εστέφθη, ως βασιλεύς των Μακεδόνων, ο Μέγας Αλέξανδρος. Οικοδόμημα εντυπωσιακό τόσο σε μεγαλοπρέπεια όσο και σε έκταση, μνημείο μοναδικό, που, όπως τόνισε η υπουργός «σε συνδυασμό με το Μουσείο που εγκαινιάσαμε ένα χρόνο πριν, μαζί με τον πολιτιστικό πλούτο των Αιγών, δημιουργεί έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο για την πατρίδα μας και μείζονα αναπτυξιακό πόρο για τη Μακεδονία».
Στο ΥΠΠΟ σήμερα «υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων πολιτιστικών υποδομών – περισσότερα από 820 έργα και δράσεις- προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.
Μιλώντας για την εξέλιξη του πολιτιστικού τοπίου στη χώρα μας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που «όπως το σχεδιάζουμε, δεν θα αποτελέσει μόνο πολύτιμη κιβωτό του ελληνικού πολιτισμού, αλλά θα γίνει ο καταλύτης για την αναγέννηση αυτής της περιοχής, του ιστορικού κέντρου, της Αθήνας, αλλά και της περαιτέρω πολιτιστικής οικονομικής και ανάπτυξης της πρωτεύουσας».
Επίσης, σημείωσε ότι το «μεγάλο έργο προστασίας, ανάδειξης, ανάπλασης και λειτουργίας του π. βασιλικού κτήματος, στο Τατόι, που προσφέρει ένα πολύτιμο μητροπολιτικό πάρκο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ευζωίας σε όλους τους πολίτες και συγχρόνως ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της Αττικής».
Σχετικά με τον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας η Λινά Μενδώνη έκανε λόγο για «συστηματική προώθηση σχετικά με την ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ανταποκρινόμενοι στο πάγιο αίτημα του καλλιτεχνικού κόσμου».
Πρόσθεσε επίσης, την επικείμενη «ίδρυση του φορέα για το Βιβλίο και του ενιαίου Οργανισμού για τα Οπτικοακουστικά, τον Κινηματογράφο και τη Πνευματική Ιδιοκτησία».
Ακόμα, όπως είπε «αναδιαρθρώνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στην προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος αλλά και να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τους πολίτες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πολιτιστικών δομών και η χρήση της πλέον προηγμένης τεχνολογίας είναι πρωτεύων στόχος μας».
«Εργαζόμαστε για την ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα ως ολοκληρωμένου, βιώσιμου αναπτυξιακού εργαλείου. Οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες, οι επαγγελματίες στις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του νέου σύγχρονου παραγωγικού προτύπου της χώρας μας, που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υποδεχόμαστε το 2024 με ελπίδα και αισιοδοξία. Εύχομαι καλή, σταθερή, δημιουργική, δυναμική, εκσυγχρονιστική χρονιά, με επιτυχία στους εθνικούς στόχους της πατρίδας μας. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο ειρήνη, ευημερία και ειλικρινή συνεργασία» υπογραμμίζει καταληκτικά η υπουργός Πολιτισμού.
ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ύψους 1,2 δισ. ευρώ από το υπ. Πολιτισμού
Μια σειρά από μεγάλα έργα υποδομών φιλοδοξεί να βάλει σε τροχιά και να υλοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού εντός της χρονιάς που έρχεται.
Το υπουργείο Πολιτισμού καλωσορίζει το 2024 εκτελώντας -όπως δήλωσε η υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024- το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομών, περισσότερα από 820 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το 2027 είναι οι οριστικές μελέτες για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η εξέλιξη του έργου της ανάπλασης και της λειτουργίας του κτήματος του Τατοΐου ως πόλου πολιτισμού, αναψυχής και ανάπτυξης για την περιοχή και ευρύτερα την Αττική και η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού εργάζονται συστηματικά για την απόδοση, τα επόμενα χρόνια, επιπλέον 56 μουσειακών υποδομών, όπως τα δύο Αρχαιολογικά Μουσεία στη Σπάρτη, το Διαχρονικό Μουσείο στα Τρίκαλα, τα Αρχαιολογικά Μουσεία στο Αργοστόλι και τη Χίο. Από τις θεσμικές παρεμβάσεις που τέθηκαν το 2023 και βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η ίδρυση του φορέα για το Βιβλίο και του Ενιαίου Οργανισμού για τα Οπτικοακουστικά, τον Κινηματογράφο και την Πνευματική Ιδιοκτησία, ενώ περιμένουμε έργα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πολιτιστικών δομών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Κορυφαίος εθνικός στόχος παραμένει η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
» ΕΤΟΣ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Το 2024 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος προσέφερε τη ζωή του στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού κηρύσσουν το 2024 «Ετος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού», με στόχο να αναδείξουν και να τιμήσουν, μέσα από μια σειρά δράσεων, τον μεγάλο Βρετανό φιλέλληνα και τη συνεισφορά του φιλελληνισμού διεθνώς και να θεσμοθετήσουν τον διαρκή φιλελληνισμό ως το σύνολο αξιών στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των δυτικών κοινωνιών. Ανάμεσα στις προγραμματισμένες δράσεις ξεχωρίζουν η εκδήλωση στον χώρο όπου βρίσκεται το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα στη Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Cambridge University – Trinity College, η οποία θα συνοδεύεται από ομιλίες και εικαστική έκθεση, καθώς και με μία ημερίδα με θέμα «Ο Λόρδος Βύρων μέσα από την ελληνική ματιά». Η Ακαδημία Αθηνών θα διοργανώσει Εκθεση Βυρωνικής και Φιλελληνικής Τέχνης, καθώς και προσωπικών αντικειμένων και τεκμηρίων, που αφορούν τον Λόρδο Βύρωνα, στον χώρο της Ακαδημίας Αθηνών από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο 2024, με θέμα «Ο Λόρδος Βύρων και η φιλελληνική αύρα».
Το Centre for Hellenic Studies in Greece – Harvard University θα υλοποιήσει εργαστήρι σχετικά με τη φιλελληνική τέχνη και τον Λόρδο Βύρωνα, ενώ το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα συντονίσει ημερίδα με θέμα «Η επίδραση της κλασικής αρχαιότητας στη διαμόρφωση του φιλελληνισμού ως αξία για τις δυτικές κοινωνίες». Από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεχωρίζει, επίσης, ένα διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα «Φιλοσοφικές, πολιτικές, οικονομικές και ιστορικές βάσεις του φιλελληνισμού» από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Ενα εικαστικό αφιέρωμα με την υπογραφή της Iριδας Κρητικού και με τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων καλλιτεχνών στον Λόρδο Βύρωνα «…Where grew the arts of war and peace…» («…όπου μεγάλωσαν οι τέχνες του πολέμου και της ειρήνης…») στο Πολεμικό Μουσείο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Η ΕΕΦ θα οργανώνει από τον Απρίλιο 2024 πολιτιστικούς περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας στα χνάρια του Λόρδου Βύρωνα.
» «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
Ο θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» επιστρέφει το 2024 με την πέμπτη διοργάνωσή του, που έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της «σύγκρουσης». Η Εθνική Λυρική Σκηνή αναλαμβάνει τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ. Στο πλαίσιο αυτό οι καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες θα δημιουργήσουν νέα έργα, τα οποία αφορούν σε αυτήν τη θεματική, η οποία αρθρώνεται σε τέσσερις επιμέρους θεματικές που διατρέχουν τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ψυχικής ζωής: «Εσωτερική σύγκρουση», «Σύγκρουση πολιτισμών, «Σύγκρουση συμφερόντων», «Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου». Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων έως και τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.
ΖΩΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ στους αρχαιολογικούς χώρους
H πιλοτική εφαρμογή των ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2024. Συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου, στους αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτουν ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα εφαρμοστούν οι ζώνες επισκεψιμότητας. Στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης προστίθεται μία εξατομικευμένη επίσκεψη -πέρα από το καθορισμένο ωράριο- ύψους 5.000 ευρώ σε ομάδα μέχρι και πέντε επισκεπτών που θέλουν να απολαύσουν τον Ιερό Βράχο εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου στο πλαίσιο αναπροσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής του ΥΠΠΟ για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αυτές οι πριβέ ξεναγήσεις θα γίνονται κατά τα δύο δίωρα 7-9 π.μ. και 8-10 μ.μ. με προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων.
Ειδήσεις σήμερα
Παιδεία το 2024: Τα μη κρατικά ΑΕΙ και οι 4 αλλαγές στα σχολεία
Οι μεγάλες δίκες του 2024: Από τη Ρούλα Πισπιρίγκου στους «Σπαρτιάτες» και την υπόθεση Βαλυράκη
2024: Αυτές είναι οι νέες σειρές στην αρένα της TV
Τουρισμός: Ολοταχώς για νέο ρεκόρ το 2024
Ακρίβεια: «Ποδαρικό» με νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ