Ενα «πολύτιμο δώρο» προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο χαρακτήρισε την παραχώρηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Κολωνάκι ο κ.κ. Βαρθολομαίος. «Ο ιερός ούτος ναός, υπέροχον αρχιτεκτόνημα βυζαντινής τεχνοτροπίας, εις το κέντρον του άστεως (…) συμβολίζει την ενότητα και τας αδελφικάς σχέσεις μεταξύ της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανάλογη και η τοποθέτηση του κ. Ιερώνυμου, ο οποίος σημείωσε: «Η Αγία Εκκλησία αύτη, του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου, είναι από της σήμερον σύμβολον ενότητος, συναλληλίας, τιμής και αγάπης μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις Φαναρίου – Αθήνας τα προηγούμενα χρόνια είχαν ψυχρανθεί αρκετές φορές εξαιτίας διάφορων ζητημάτων (νέες χώρες κ.λπ.). Ομως, άλλες τόσες είχαν «θερμανθεί», όπως με αφορμή το ουκρανικό αυτοκέφαλο που πρώτη η Ελλαδική Εκκλησία έσπευσε να αναγνωρίσει, στηρίζοντας έτσι το Φανάρι στη διαμάχη του με το Πατριαρχείο Μόσχας.
Πριν από περίπου πέντε χρόνια διαμορφώθηκε σκηνικό έντασης για τη κυριότητα του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Αλσος Προμπονά. Με ευθύνη της επιτροπής του κληροδοτήματος δόθηκε ως δωρεά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η Αρχιεπισκοπή με το επιχείρημα ότι ο ναός ανήκει στην «εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών» απάντησε με προσφυγές και εξώδικα. Τελικά, ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε δωρεάν τους ναούς μέσα στο Κτήμα Προμπονά, στην περιοχή Ριζούπολης, στην Αρχιεπισκοπή για πενήντα χρόνια. Φανάρι και Αθήνα, που λόγω και του ουκρανικού ζητήματος είχαν έρθει πιο κοντά, αποφάσισαν να συμβιβαστούν με μια άλλη λύση. Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το ναό του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Αθήνας. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 29 Μαρτίου στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο παρουσία και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.
«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχει και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως Μητέρα Εκκλησία, ένα κομμάτι δικό του, που να συμβολίζει την ενότητα και τις αδελφικές σχέσεις», είχε τονίσει ο κ. Ιερώνυμος.
«Ο Μακαριότατος έκανε κάτι το οποίο δεν έχει γίνει για διακόσια χρόνια: προσέφερε θυσιαστήριο στην Αρχιεπισκοπή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγραψε και γράφει Ιστορία», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο μητροπολίτης Λαοδικείας, Θεοδώρητος, διευθυντής του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.
Με δωρεά Α. Συγγρού η ανέγερσή του το 1873
Βρίσκεται στη λεωφόρο Β. Σοφίας και Πλουτάρχου. Το Πτωχοκομείο των Αθηνών ιδρύθηκε από την «Ελεήμονα Εταιρεία» και απέκτησε μόνιμη εγκατάσταση το 1876, χάρις σε σχετική δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Το κτίριο του ιδρύματος δεν υπάρχει πια αλλά διασώζεται ο ναός του Αγίου Νικολάου που είχε οικοδομηθεί τότε στο εσωτερικό του περιβόλου του βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου (1810-1878). Πρόκειται για μια εκκλησία του τύπου σταυροειδούς μετά τρούλου, με εμφανή αργολιθοδομή, πλίνθινο διάκοσμο και αξιόλογες αναλογίες, διαπνεόμενες -κατά τον Κώστα Μπίρη- από «αισθητικήν συγκίνησιν», που την κατατάσσουν στον νεοβυζαντινό ρυθμό.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Η επίθεση ντροπή Τσίπρα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και ο εμφύλιος για τη διαδοχή