Θεμέλια κτιρίου επιφάνειας περίπου 700 τ.μ. αφηγούνται την έντονη εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Νοτιότερα του ρωμαϊκού κτιρίου εντοπίστηκαν επίσης κατάλοιπα τοίχων που σχετίζονται με τη χρήση του λιμανιού κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο! Στην ίδια περιοχή αποκαλύφθηκαν επίσης ένας κλίβανος, δύο μεγάλες αρχαίες οδοί με επιμελημένο οδόστρωμα και νομίσματα που μαρτυρούν την ισχυρή εμπορική χρήση του λιμανιού.
Τα ευρήματα αυτά ήταν κι εκείνα που ενίσχυσαν τη σπουδαία ταυτότητα του χώρου -στον προστατευμένο όρμο της χερσονήσου Πούντα από το υπουργείο Πολιτισμού-, αλλά και οδήγησαν στη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής, ενός αρχαιολογικού περιπάτου εντός της έκτασης του τουριστικού συγκροτήματος Αστέρια Γλυφάδας, καθώς και τη δημιουργία ενός κτιρίου μουσειακού χαρακτήρα που θα παρουσιάζει στο κοινό τη διαχρονία του λιμανιού και της παράκτιας αυτής περιοχής που πιστοποιεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της αρχαίας Αθήνας, της Αιξωνής. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χθες γνωμοδότησε θετικά επί της διατήρησης και ανάδειξης αρχαιοτήτων στο πλαίσιο δημιουργίας πολιτιστικής διαδρομής εντός της έκτασης του συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας».
Τα τελευταία χρόνια κατά τις εργασίες εκσυγχρονισμού του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας» έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές και εντοπίστηκαν ευρήματα – πλησίον των καφέ-μπαρ: «Dreams», «Ακάνθους» (πρώην Balux) και του καφέ-εστιατορίου «ΑRΚ»- που μαρτυρούν την ένδοξη ιστορία του λιμανιού της αρχαίας Αιξωνής. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του πρώην καφέ-μπαρ «Dreams», αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια κτιρίου επιφάνειας περίπου 700 τ.μ.
Η μορφολογία του κτιρίου και η κατασκευή του υποδεικνύει τη χρήση του ως χώρου αποθήκευσης προϊόντων που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του λιμανιού της αρχαίας Αιξωνής κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Νοτιότερα του ρωμαϊκού κτιρίου ερευνήθηκαν κατάλοιπα τοίχων που σχετίζονται με τη χρήση του λιμανιού κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο. Σύμφωνα με την προϊσταμένη αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δρα Αγγελική Σίμωσι στον «Ε.Τ.», «οι δύο περίοδοι ακμής του αρχαίου λιμανιού της Αιξωνής εικάζεται ότι ήταν κατά τους κλασικούς και ρωμαϊκούς χρόνους». Οι αρχαιότητες λόγω της κακής κατάστασης διατήρησης και του επιπέδου αποκάλυψης σε στάθμες κοντινές με τη στάθμη θαλάσσης διατηρήθηκαν σε κατάχωση. Στη νότια πλευρά του «Dreams» εντοπίστηκε κλίβανος ρωμαϊκής περιόδου, που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την όπτηση κεραμίδων και κατάλοιπα τοιχοποιίας κλασικών χρόνων. Ο κλίβανος είναι τετράγωνης κάτοψης, ενώ ανήκει στον τύπο των διώροφων κλιβάνων ανοδικής καύσεως. Στον ίδιο χώρο, στον ανατολικό τομέα του σκάμματος, αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα τεσσάρων τοίχων κλασικών χρόνων.
Δύο αρχαίες οδοί του 4ου-6ου αι. μ.Χ.
Στον περιβάλλοντα χώρο του καφέ-εστιατορίου «ARK» επί του βορειοανατολικού ορίου του εν εξελίξει επενδυτικού έργου, στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Διαδόχου Παύλου, τον Απρίλιο του 2023 αποκαλύφθηκαν δύο τμήματα αρχαίων οδών, παράλληλων μεταξύ τους! Οι οδοί απέχουν μεταξύ τους περίπου 2,70 μ. Στο εσωτερικό της οδού εντοπίζονται διαστρωματώσεις λίθων και κεραμίδων, που υποδεικνύουν ότι η οδός έχει επισκευαστεί και ξαναχρησιμοποιηθεί σε διάφορες φάσεις. Η χρονολόγηση της αρχαίας οδού 1 προκύπτει κυρίως από την περισυλλογή νομισμάτων, που τοποθετούν τη χρήση της με βεβαιότητα μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα μ.Χ., αλλά και κοντά στον 11ο αιώνα μ.Χ., προφανώς σε μια νεότερη φάση χρήσης. Η οδός οδηγούσε δυτικά στο αρχαίο λιμάνι της Αιξωνής τουλάχιστον κατά την πρώιμη και μεσοβυζαντινή περίοδο. Πρόκειται πιθανότατα, λοιπόν, για κύριο δρόμο αυτών των περιόδων που κατείχε σημαντικό ρόλο στην εμπορική δραστηριότητα της περιοχής.
Στη δισκογραφία, με τον Στέλιο
Αρχαιολογικός περίπατος και… μουσείο
Τα σπουδαία ευρήματα που αφηγούνται τη ζωή στην αρχαία Αιξωνή θα αποτελέσουν τη χάραξη ενός αρχαιολογικού περιπάτου, μίας διαδρομής που θα συνδέει τις αρχαιότητες, ορατές ή καταχωμένες, καθώς και αυτές που πρόκειται να ανασκαφούν μελλοντικά. Συγκεκριμένα, εντός της έκτασης του έργου ορίζονται οι παραπάνω περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στις οποίες θα κατασκευαστούν ενημερωτικές πινακίδες με αρχαιολογική πληροφορία και «QR code». Η αφετηρία της διαδρομής θα είναι από τη βόρεια είσοδο στο «ARK» εντός της τουριστικής επένδυσης, ενώ θα καταλήγει σε κτίριο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, για το οποίο θα γίνει εκπόνηση μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης.
Σημειώνουμε μάλιστα πως εκτός από τις αρχαιότητες που ερευνήθηκαν κατά τις εργασίες εκσυγχρονισμού του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρια» Γλυφάδας, η συστηματική έρευνα στην ομώνυμη θέση υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και υπό τη διεύθυνση της κ. Κων/νας Καζά-Παπαγεωργίου συνεχίζεται και φέρνει στο φως πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία κι αυτά θα αποτελούν μέρος του αρχαιολογικού περιπάτου. Η εν λόγω συστηματική ανασκαφή ολοκληρώνεται το 2025.
Ειδήσεις σήμερα
Σοκ στην Χαλκίδα: Πατέρας προσπάθησε να βιάσει τον 9χρονο γιο του
Στη θάλασσα η νέα φρεγάτα Belharra – «Ασπίδα» για το πολεμικό ναυτικό