Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία χθες και συνεχίζεται έως και την Τρίτη 1η Οκτωβρίου. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης το φεστιβάλ υπόσχεται επτά ημέρες γεμάτες ξεχωριστές γεύσεις, παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, για ατέλειωτες ώρες διασκέδασης!
Καθημερινά από τις 17:00 και με δωρεάν είσοδο για το κοινό, το φεστιβάλ περιμένει όλους όσοι θέλουν να απολαύσουν ακαταμάχητες γεύσεις για κάθε γούστο!
Παραδοσιακή καντίνα, bao bun, ινδικό, μεξικάνικο, hot dog, corn dog, pulled pork, πατάτες, fried chicken, noodles, ρώσικη κουζίνα, pizza, καμινάδα, περέκ, churros, bubble tea, choco kebab, παγωτό, frozen yogurt, βαφλάκια, είναι μερικές από τις γεύσεις στις κάθε λογής καντίνες που θα βρείτε συγκεντρωμένες στο μαγευτικό χώρο του πρώην Στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος μεταμορφώνεται σε γαστρονομικό παράδεισο!
Με αφορμή το Φεστιβάλ Καντίνας ο Eleftherostypos.gr μίλησε με τον διοργανωτή του Λευτέρη Καλλινικίδη, για αυτή τη διαφορετική διοργάνωση και για το αν τελικά οι Έλληνες έχουν αποκτήσει τη φιλοσοφία της καντίνας:
Πώς προέκυψε η ιδέα του Φεστιβάλ Καντίνας;
Από την Αμβέρσσα. Εκεί όπου είδα μπροστά μου μια τεράστια πινακίδα ενός Φεστιβάλ με Trucks (φορτηγά). Δεν μπήκα μέσα διότι ήταν κλειστό την ώρα που πέρασα, ωστόσο σκέφτηκα αμέσως να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο ένα Φεστιβάλ Καντίνας στην Ελλάδα.
Αν σκεφτεί κανείς πως η καντίνα είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα του Έλληνα, τότε δεν ήθελε και πολύ να αναπτυχθεί η ιδέα. Όλοι νομίζω πως έχουμε φάει από καντίνα. Ένα “βρώμικο” το τραβάει συνήθως ο οργανισμός μας. Όλες αυτές οι ιδέες και άλλες πολλές, ήταν που έπρεπε να συνδυάσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε έναν νέο θεσμό, που σήμερα γνωρίζει όλη η Ελλάδα. Το Φεστιβάλ Καντίνας-Canteen Festival δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ με καντίνες. Ξεκίνησε το 2017 δοκιμαστικά από τη Νέα Μπάφρα Σερρών και γρήγορα έγινε θεσμός. Αυτή η δοκιμή είχε τεράστια επιτυχία και επιστρέψαμε πολύ πιο οργανωμένα και πολύ πιο συντονισμένα το 2022, όταν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων και Μενεμένης και πρόεδρος σήμερα της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου αγκάλιασε το φεστιβάλ, που στη συνέχεια γνώρισε τεράστια επιτυχία. Τότε ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για να γίνει αυτό το πανελλαδικό ταξίδι, σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Έχει ο Έλληνας τη φιλοσοφία του φαγητού καντίνας;
Εννοείται. Είμαι βέβαιος πως και εσείς έχετε την εμπειρία να φάτε σε μια καντίνα, όπως και εγώ. Μπορεί πλέον να έχουμε μπει σε μια εποχή που προσέχουμε τι τρώμε, όμως η καντίνα δεν έπαψε ποτέ να περνάει από την σκέψη μας και με την πρώτη ευκαιρία σε όποια γωνιά τη βρούμε καθόμαστε να φάμε. Μην ξεχνάτε επίσης, πως τα τελευταία χρόνια ακόμη και σταθερά καταστήματα εστίασης χρησιμοποιούν το τίτλο Καντίνα ή Canteen προφανώς επειδή πουλάει.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Επιλέγει ο καταναλωτής την καντίνα επειδή το φαγητό εκεί είναι πιο προσιτό οικονομικά ή του αρέσει η ελευθερία που του δίνει το να τρώει κάτι γρήγορο -αλλά όχι πρόχειρο;
Νομίζω και για τους δύο λόγους τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο όντως η ελευθερία που του προσφέρει αυτή η εμπειρία μετράει αρκετά στην προτίμησή του. Δε νομίζω βέβαια πως όταν μιλάμε για “βρώμικο” σκέφτεται κανείς το οικονομικό, παρά το γεγονός ότι πολλοί αναζητούν προσφορές και μάλιστα σπεύδουν να τις αξιοποιήσουν. Βέβαια αυτά κυρίως συμβαίνουν σε σταθερές καντίνες και δύσκολα σε κάποιο Φεστιβάλ.
Από ποια μέρη του κόσμου είναι οι κουζίνες που φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ Καντίνας;
Ινδία, Ισπανία, Ουγγαρία, Κίνα, Ιαπωνία, Ιταλία και προφανώς από την Ελλάδα. Στο Φεστιβάλ Καντίνας, μας αρέσει να “παντρεύουμε” το σύγχρονο με το παραδοσιακό. Θα βρει κανείς σουβλάκι παραδοσιακό, αλλά και μπέργκερ. Πίτσα αλλά και πανσέτες. Bao Buns αλλά και σουτζουκάκια. Ισπανικά Churros αλλά και λουκουμάδες. Με δύο λέξεις, πανδαισία γεύσεων.
Πώς ήταν η εμπειρία του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη έως σήμερα; Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί του φεστιβάλ;
Κοιτάξτε, το Φεστιβάλ Καντίνας στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, σαφώς διαφέρει κατά μεγάλο βαθμό από τα άλλα σε άλλες πόλεις σε επίπεδο μεγέθους, επισκεψιμότητας και συμμετοχών. Επίσης είναι αυτό που διαρκεί και τις περισσότερες μέρες. Φέτος 7 μέρες! Σε μια έκταση 8 στρέμματων περίπου απλώνεται το Φεστιβάλ Καντίνας στο πρ. Σταρτόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου και γίνεται το αδιαχώρητο. Έχουμε αγγίξει επισκεψιμότητα μεγέθους 4.000 -10.000 ατόμων την ημέρα. Όπως καταλαβαίνετε, το Φεστιβάλ Καντίνας είναι πλέον θεσμός στη περιοχή αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, αφού σε κάθε πόλη υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και άριστες κριτικές.
Γενικότερα μέχρι σήμερα, το Φεστιβάλ Καντίνας έχει δεχτεί περισσότερους από 300.000 επισκέπτες, σε 20 πόλεις της Ελλάδας. Έχει απασχολήσει περισσότερους από 250 υπαλλήλους, έχει συνεργαστεί με πάνω από 150 τοπικούς επιχειρηματίες (ήχο-φώτα, προμήθειες, τεχνικούς, ξενοδοχεία, airbnb κ.ά.), ενώ έχουν συμμετάσχει σε αυτό περισσότεροι από 350 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σχήματα.
Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις του Thessaloniki Brand;
Η Thessaloniki Brand διαθέτει κατ΄αρχάς μια δυναμική ομάδα στελεχών, που ως project manager δουλεύουν σταθερά πάνω σε διάφορες ιδέες, νέες ή υπάρχουσες και προσπαθούν πάντα να τις αναπτύξουν δημιουργώντας event’s που ξεχωρίζουν. Μια project manager ας πούμε που ξεχωρίζει είναι η κα Ντέμη Αβραμίδη, υπεύθυνη του Φεστιβάλ Καντίνας. Το 2025 έχουμε στόχο το Φεστιβάλ Καντίνας να ταξιδέψει σε 25 πόλεις της Ελλάδος. Έρχεται επίσης ένα νέο brand, ένα νέο Φεστιβάλ με αναφορά στη μπύρα. Επίσης αρκετά συνέδρια. Φεστιβάλ βιώσιμης ηθικής μόδας, street fashion shows, Παιδικές δράσεις, το ChangerZ youth festival, νέες μουσικές και θεατρικές παραγωγές και άλλα πολλά. Είμαστε περήφανοι για την δουλειά μας και είμαστε πάντα ανοικτοί σε συνεργασίες, καθώς η ομάδα μεγαλώνει. Τέλος μην ξεχνάτε την μεγάλη μας εμπειρία στα Χριστουγεννιάτικα χωριά. Συνεπώς, όσοι μας διαβάζουν σήμερα τους προτρέπουμε να μείνουν συντονισμένοι μαζί μας.
INFO: Φεστιβάλ Καντίνας 2024
Δυτική Θεσσαλονίκη
Στο πρώην Στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αμπελόκηποι)
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου έως Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024
Καθημερινά από τις 17:00
Δωρεάν πάρκινγκ
https://www.facebook.com/canteenfestival
https://www.instagram.com/canteen_festival
Ειδήσεις σήμερα
Μαρινέλλα: Ο τραγικός θάνατος του μεγάλου έρωτά της – Η σπαρακτική ιστορία