Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε θετικά για την είσοδο ζώων συντροφιάς -σκύλων και γατιών- σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους με προϋποθέσεις και σαφείς όρους!
Σύμφωνα με την εισήγηση για το θέμα, το οποίο φαίνεται να προβλημάτισε τα μέλη του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου και την αρχαιολογική κοινότητα, αναπτύχθηκαν όλες οι παράμετροι και οι προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν πιλοτικά σε όσους χώρους μπορούν να υποστηρίξουν το μέτρο.
Την «κορδέλα»… θα κόψουν πιλοτικά, μεταξύ άλλων, η Αρχαία Αγορά, το Σούνιο, ο Κεραμεικός, αλλά και χώροι εκτός Αττικής όπως το Ασκληπιείο της Επιδαύρου (εκτός του θεάτρου), οι Αιγές, οι Μυκήνες, η Αρχαία Μεσσήνη και οι Φίλιπποι.
«Ενα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τη θετική εισήγηση του ΚΑΣ για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Είναι προφανές ότι η είσοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων. Σε χώρους με ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα και με συγκεκριμένες δυνατότητες στην προσέγγισή τους, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, η είσοδος για τους μικρούς φίλους μας δεν θα ήταν εύκολη, καθώς θα κινδύνευαν οι ίδιοι από τη μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά μπορεί και να προκαλούσαν ενόχληση σε επισκέπτες μη εξοικειωμένους στην παρουσία τους», εξήγησε στην τοποθέτησή της.
Προϋποθέσεις
Mε τη Μιμή Ντενίση η φιλανθρωπική εκδήλωση για τη διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου»
Η εμβληματική απόφαση θα επιφέρει αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο (ΦΕΚ 88/Β/23-1-2004), ο οποίος δεν επιτρέπει δεσποζόμενα ζώα σε αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία, με εξαίρεση τους σκύλους που οδηγούν Ατομα με Αναπηρία. Σύμφωνα, όμως, με την πρόσφατη απόφαση, σκύλοι και γάτες θα μπορούν να συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους υπό όρους, που έχουν να κάνουν κυρίως με την προστασία των αρχαίων, αλλά και με την απρόσκοπτη επίσκεψη όλων. Οι όροι αφορούν ζώα συντροφιάς, σκύλους και γάτες, σε αρχαιολογικούς χώρους. Τα ζώα, συνοδεία του ιδιοκτήτη, θα φέρουν λουρί (τύπου σαμαράκι), το οποίο δεν θα ξεπερνάει το 1 μέτρο, ή θα μεταφέρονται στην αγκαλιά του κτήτορα (μάρσιπο) ή θα βρίσκονται εντός κλωβού μεταφοράς.
Κατά την είσοδο, ο κάτοχος θα πρέπει να έχει και να επιδείξει βιβλιάριο Υγείας, καθώς επίσης να φέρει μαζί του τα απαραίτητα σύνεργα για τον άμεσο καθαρισμό από τα περιττώματα του ζώου. Τα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σκυλιά θα φέρουν φίμωτρο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι ιδιοκτήτες διότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ζώων συντροφιάς σε κλειστούς χώρους, για παράδειγμα στους θολωτούς τάφους, στο εσωτερικό των μνημείων (θέατρα και ναοί), καθώς και σε χώρους με ψηφιδωτά δάπεδα. Σύμφωνα με την απόφαση, σε περισσότερους από 110 αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Ηραίο και στο Πυθαγόρειο της Σάμου, θα υπάρξει τοποθέτηση κλωβών ή οικίσκων για την προσωρινή παραμονή των ζώων για όσο χρόνο οι συνοδοί τους θα περιηγούνται. Οι υποδομές θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και τις διευθύνσεις των Αρχαιολογικών Εφορειών. Πάντως, η γνωμοδότηση δεν επιτρέπει την είσοδο σε ζώα συντροφιάς σε χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας όπως Ακρόπολη, Κνωσός, Αρχαία Ολυμπία και Δελφοί. Η είσοδος αφορά σε χώρους που λόγω έκτασης δεν δημιουργείται πρόβλημα στην κίνηση των επισκεπτών.
Η συζήτηση για την είσοδο των δεσποζόμενων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία είχε ανοίξει όταν το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων διοργάνωσαν την Κυριακή 2 Απριλίου την εκδήλωση για μια «τετράποδη μοντέρνα αγάπη». Εκείνη την ημέρα, 250 σκυλάκια και οι ιδιοκτήτες τους ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΕΜΣΤ.
«Τα κατοικίδια -και πιο συγκεκριμένα τα σκυλιά- υποφέρουν από ακραίο στρες και άγχος αποχωρισμού όταν μένουν μακριά από τους ιδιοκτήτες. Ετσι, η πρωτοβουλία να γίνει το μουσείο φιλικό προς τα κατοικίδια ζώα είναι για να μπορέσουμε να δώσουμε στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων την ευκαιρία να έρθουν στο μουσείο, και αυτό σημαίνει να μην αφήσουν το ζώο τους μόνο του για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είμαστε από τα πρώτα μουσεία στον κόσμο που υιοθέτησαν αυτή την πολιτική», δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Γρέγου, στον «Ε.Τ.».
«Το ΚΑΣ έκανε την αρχή»
«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον πολιτισμό. Το ΚΑΣ έκανε την αρχή. Από εδώ και πέρα πρέπει να μελετήσουμε και το κομμάτι της διαχείρισης της ευζωίας και των αδέσποτων ζώων, που δίνουν ζωή όταν ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει για το κοινό», δήλωσε στον «Ε.Τ.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, από τους αρχαιολόγους που υποστηρίζουν αυτή την εμβληματική τροποποίηση, καθώς στη εισήγησή της για το σχετικό θέμα – όπως μας είπε- περιλαμβάνονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ημαθίας καθώς και το Πολυκεντρικό Μουσείο. Οπως μας τόνισε η κ. Κοτταρίδη, οι «Εφορείες Αρχαιοτήτων μπορούν να υποστηρίξουν δυναμικά την προστασία, την κτηνιατρική μέριμνα και τη σίτιση των μη δεσποζόμενων ζώων».
Ειδήσεις σήμερα