Συγκεκριμένα δημιουργούνται τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας τις πρωινές ώρες, από τις 8:00 το πρωί έως τις 12:00, με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων, ενώ από τις 12:00 έως τις 20:00 θα εφαρμοστούν οκτώ ωριαίες ζώνες με 13.000 επισκέπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» υπάρχει διακύμανση του αριθμού των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δηλαδή η ωριαία χρονοθυρίδα-χρονική ζώνη (timing slotting) θα ορίζει τον όγκο των επισκεπτών κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου. Είναι σαφές ότι με την εφαρμογή των δώδεκα ζωνών επισκεψιμότητας η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δρομολογεί τη βελτίωση της πρόσβασης στον Ιερό Βράχο με στόχο τη διευκόλυνση και τη βελτίωση των συνθηκών επίσκεψης του κοινού, και κυρίως την προστασία του μνημείου.
Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, της προέδρου του ΟΔΑΠ, Νικολέττας Βαλάκου, και εκπροσώπων των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών του τουρισμού παρουσιάστηκε η μελέτη του ΟΔΑΠ για τον καθορισμό και την εφαρμογή ζωνών επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Το βασικό ερώτημα του υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΔΑΠ ήταν ο ακριβής χρόνος έναρξης λειτουργίας της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος: την 1η Αυγούστου ή την 1η Σεπτεμβρίου. Ο καθορισμός της έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής θα γίνει με το τέλος της διαβούλευσης αύριο, καθώς όπως επεσήμανε η κ. Μενδώνη «ο ΟΔΑΠ και οι φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού πρέπει να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για το χρόνο έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής, καθώς δεν πρέπει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου να δημιουργηθούν προβλήματα». Πηγές του «Ε.Τ.» αναφέρουν πως επικρατέστερη χρονική περίοδος για την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής είναι ο Σεπτέμβριος.
Ωστόσο, όπως είχε καταγράψει και ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» στις 25 Ιουνίου, αφού αξιολογηθούν τα φετινά δεδομένα της επισκεψιμότητας στο μνημείο, που αναμένουμε ρεκόρ τουριστών στη χώρα μας, και αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, θα λειτουργήσει πλήρως το σύστημα των ζωνών την επόμενη χρονιά, και συγκεκριμένα από την 1η Απριλίου 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη, η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 ατόμων. Ως μέγιστος αριθμός ημερησίως αναφέρονται οι 21.000 επισκέπτες, προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική προστατευτικού χαρακτήρα στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% των επισκεπτών σήμερα επιλέγει τις πρωινές ώρες 8:00-12:00.
Ακρόπολη: Πόσοι θα μπαίνουν ανά ώρα
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η μελέτη προτείνει μέχρι 3.000 επισκέπτες να εισέρχονται 8:00-9:00 το πρωί, ενώ τις επόμενες ώρες, 9:00-10:00 και 11:00-12:00, θα έχουν δυνατότητα επίσκεψης κάθε ώρα 2.000 άτομα. Στις 10:00-11:00 θα μπορούν να εισέλθουν στο χώρο μέχρι και 1.000 επισκέπτες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από 12:00 έως 13:00 θα εισέρχονται έως 2.000 επισκέπτες, ενώ κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών η ροή των επισκεπτών θα κατανέμεται ισόποσα, 1.500 άτομα ανά ώρα, με εξαίρεση από τις 17:00 έως τις 18:00 που θα μπορούν να εισέλθουν έως και 2.000 επισκέπτες.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ για Ακρόπολη: «Μέχρι 20.000 την ημέρα»
Στον προτεινόμενο ανώτατο αριθμό των επισκεπτών υπάρχουν ποσοστώσεις σε κατηγορίες όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με τον δικό τους προγραμματισμό. Στην τοποθέτησή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι «η εκ του Συντάγματος κύρια αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του μνημείου.
Η Ακρόπολη, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά, είναι μη ανανεώσιμοι πόροι, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε, βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που θέτει το ίδιο το μνημείο» και επισήμανε πως «η ολοκληρωμένη προστασία της Ακρόπολης δεν επιτρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000».
Οσον αφορά στο ζήτημα της αυξημένης επισκεψιμότητας που παρατηρείται ακόμη και τις ημέρες με ακραίες καιρικές συνθήκες, η υπουργός υπογράμμισε πως «τελευταία κάποιοι κάνουν λόγο για “ουρές”, δημιουργώντας εντυπώσεις. Σε μνημεία του εξωτερικού ο χρόνος αναμονής του επισκέπτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο αναμονής στην Ακρόπολη, αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ από κανέναν ανάλογο θέμα».
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο, Λουτράκι και Λακωνία: Οι αναζωπυρώσεις και τα ενεργά μέτωπα