Στη διάρκειας 45 λεπτών σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τον αρχηγό και τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που ήταν σε εξέλιξη στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και κυρίως για τα μέτωπα στη φωτιά της Δυτικής Αττικής και της Ρόδου.
Στη σύσκεψη, μαζί με την ηγεσία της Πυροσβεστικής, συμμετείχαν οι: Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς, Νότης Μηταράκης, Ακης Σκέρτσος, Χρήστος Τριαντόπουλος, Θανάσης Κοντογεώργης και Βασίλης Παπαγεωργίου.
Οπως τόνιζαν από το Μαξίμου,
σε κάθε σχεδιασμό απόλυτη και πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κάτι που απαιτεί σχεδιασμό και συντονισμό ώστε να μην παρατηρηθούν τραγικά φαινόμενα που είδαμε στο παρελθόν. Και μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν με πλήρη συντονισμό και αποτελεσματικότητα. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η προστασία των περιουσιών των πολιτών, πράγμα επίσης δύσκολο, ιδίως όταν μιλάμε για πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων και διάσπαρτα σπίτια στο δάσος. Στη συνέχεια δίνεται έμφαση στην προστασία των υποδομών.
Και τρίτη προτεραιότητα, γίνεται κάθε προσπάθεια για τη διάσωση, κατά το δυνατόν, του φυσικού περιβάλλοντος.
Η ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλών εστιών με απρόβλεπτη εξέλιξη λόγω της υψηλής έντασης των ανέμων είναι πολυσύνθετη υπόθεση και απαιτεί υψηλό επίπεδο συντονισμού.
Παράλληλα, απαντώντας στις καταγγελίες για ελλείψεις, πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι:
Συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης, για φέτος, 16.080 πυροσβέστες:
- 11.260 μόνιμοι πυροσβέστες
- 2.390 πυροσβέστες πενταετούς υπηρεσίας
- 2.430 εποχικοί πυροσβέστες.
Και επιπλέον 500 πυροσβέστες των ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος).
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Σημαντική είναι και η συμμετοχή των 4.185 εθελοντών πυροσβεστών (3.410 το 2022). Από το 2021 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών ενταγμένων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Μέχρι σήμερα το σύνολο των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας που έχουν ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ανέρχεται σε 5.382 & περισσότερες από 470 εθελοντικές οργανώσεις.
Συνολικός στόλος οχημάτων για το 2023: 3.654 (το 2022 ο συνολικός στόλος οχημάτων ανερχόταν σε 3.410).
Συγκεκριμένα φέτος διαθέτουμε:
- 2.079 πυροσβεστικά οχήματα
- 1.345 οχήματα υποστήριξης
- 230 οχήματα ειδικού σκοπού
Συνολικά εναέρια μέσα -εθνικά και μισθωμένα- για το 2023: 89 αεροσκάφη και ελικόπτερα, όταν το 2022 ο συνολικός εναέριος στόλος ανερχόταν σε 83 αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Τέλος, στο θέμα των οικοπέδων και τη στήριξη ή όχι της Αυτοδιοίκησης από το Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρουν ότι:
Φέτος υλοποιείται το πρόγραμμα ANTINERO II με στόχο να καθαριστούν 65.000 στρέμματα.
Εχει δοθεί το σύνολο της χρηματοδότησης, 25 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλη φορά, για προληπτικά έργα στους δήμους από τον Μάρτιο.
Ειδική πρόβλεψη έχει ληφθεί και για τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι εργασίες καθαρισμού έχουν επικεντρωθεί σε 26 αρχαιολογικούς χώρους που εντάχθηκαν σε 3 ομάδες, με κριτήριο την ευαλωτότητα – επικινδυνότητα και την επισκεψιμότητά τους, με σκοπό η φωτιά να μην πλησιάσει στην περίφραξη οποιουδήποτε αρχαιολογικού χώρου.
Ωστόσο υπάρχουν δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους περί προληπτικών καθαρισμών και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, υπάρχει ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο οι δήμοι αξιοποιούν τη χρηματοδότηση. Μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνεται σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού χωρίς απτά αποτελέσματα, ενώ καθυστερήσεις εντοπίζονται και στην εκπόνηση ειδικών σχεδίων εκκένωσης από πλευράς τους.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΕΔΕ
Αντιπυρική περίοδος: Οι δήμοι ζητούν αλλαγή μοντέλου στους καθαρισμούς
Οι αρμοδιότητες των δήμων και η διαχείριση της επιχορήγησής τους για την πυροπροστασία αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης της ΚΕΔΕ, μετά τα «πυρά» που δέχτηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση περί ολιγωρίας στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της κυρίως στο κομμάτι των καθαρισμών οικοπέδων. Η Κεντρική Ενωση Δήμων ζητά αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου με τη μεταφορά του αντιπυρικού έργου από την Πυροσβεστική στις δασικές υπηρεσίες, αφού πρώτα στελεχωθούν.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, απαντώντας σε δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ προς τους δήμους, είπε ότι είναι ανακριβή και ότι τα χρήματα που δόθηκαν το 2023 είναι 23.400.000 ευρώ στους δήμους και 1.860.000 ευρώ στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 25 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 δόθηκαν 16.910.000 ευρώ στους δήμους και 1.490.000 στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 17.400.000 ευρώ.
«Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της επιχορήγησης, το αναγνωρίζουμε», τόνισε, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν τα συγκεκριμένα κονδύλια». Σημείωσε επίσης ότι όντως φέτος οι συμβάσεις για την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού πυροπροστασίας έγιναν 5μηνες από 4μηνες, αλλά είναι αναγκαίο αυτές να γίνουν 6μηνες, έτσι ώστε να συμπίπτουν με την αντιπυρική περίοδο. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό για την Πολιτική Προστασία, οι συμβάσεις θα πρέπει να γίνουν 8μηνες.
Οπως είπε «οι δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κάνει τη δουλειά τους και έχουν προβεί στους καθαρισμούς στις εντός σχεδίου περιοχές. Στις εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουμε εμείς την ευθύνη, ούτε στις δασικές εκτάσεις. Με τα χρήματα που δίδονται, για παράδειγμα στον Δήμο μου (αμιγώς αστικός δήμος), μπορώ να καθαρίσω τα σαράντα παρατημένα οικόπεδα που έχω. Ομως ο Δήμος Αγρινίου, με τους 150 οικισμούς και τα 1.247 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, μπορεί να προβεί στους απαιτούμενους καθαρισμούς με τα χρήματα που παίρνει; Πού ζούμε; Σε ποιους τα λέμε αυτά; Και έρχονται κάποιοι και τοποθετούνται με έναν μη προσήκοντα και απαράδεκτο τρόπο εναντίον μας».
Ο κ. Κυρίζογλου επεσήμανε ότι «η ίδια η ζωή έδειξε ότι από το 1998, που μεταφέρθηκε η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, είχαμε 200 νεκρούς συνανθρώπους μας, πάνω από 3.000 σπίτια, αμέτρητα ζώα και χιλιάδες στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων καμένα. […] Εκ του αποτελέσματος λοιπόν είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και ο σχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών υπαίθρου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει την ευθύνη των λεγόμενων αστικών πυρκαγιών και όταν απαιτείται θα συνεπικουρεί τη Δασική Υπηρεσία».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Αντιπυρική περίοδος: Ισχυρή ευρωπαϊκή βοήθεια
Τις κοινοτικές χώρες που έσπευσαν να συνδράμουν την Ελλάδα στην κατάσβεση των πυρκαγιών ευχαρίστησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έκανε απολογισμό της μέχρι τώρα κοινοτικής βοήθειας προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, καθώς δεκάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα, η Ε.Ε. αναπτύσσει τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία μαζί με τρεις πυροσβεστικές ομάδες από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Αυτό σημαίνει συνολικά 220 πυροσβέστες και 65 οχήματα. Επιπλέον, τρεις προανεπτυγμένες επίγειες ομάδες πυρόσβεσης από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα επιχειρούν ήδη στην Ελλάδα ως μέρος του σχεδίου ετοιμότητας της Ε.Ε. για την περίοδο πυρκαγιών.
Η Ελλάδα ενεργοποίησε το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. το πρωί της Τρίτης, με αποτέλεσμα άμεσα την ανάπτυξη δύο Canadair από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία από το στόλο της Ε.Ε. Στη συνέχεια, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία πρόσφεραν στις μονάδες επίγειας πυρόσβεσης δασών, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, τα οποία επίσης αναπτύσσονται τώρα. Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της Ε.Ε. παρέχει εκτίμηση ζημιών σε αρκετές περιοχές στην περιοχή της Αττικής. Η Επιτροπή συνεχίζει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτακτης Ανάγκης και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια, εάν χρειαστεί, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.