Γκρουπ τουριστών από κάθε γωνιά του κόσμου, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Κίνα, το Ισραήλ και την Αυστραλία, αναζητούν λίγα μέτρα δροσιάς στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Οι μεγάλες ουρές αναμονής στα εκδοτήρια του αρχαιολογικού χώρου είχαν υποχωρήσει την Δευτέρα 19 Ιουνίου μετά τις 14.30 το μεσημέρι. Νωρίτερα, όμως, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Από τις 8.30 το πρωί, όπως μας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι στα ταμεία των δύο εισόδων του αρχαιολογικού χώρου, υπήρχε αναμονή λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας στο μνημείο. Υπάρχουν ημέρες όπου στη νότια είσοδο του αρχαιολογικού χώρου η ουρά αναμονής φτάνει το σημείο όπου βρίσκεται η οδός Φρυνίχου…
Ο χρόνος έχει ξεκινήσει αντίστροφα, ώστε και αυτή η εικόνα συνωστισμού να βελτιωθεί, καθώς θα τεθούν σε λειτουργία οι νέοι και οι υφιστάμενοι αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων στις δύο εισόδους του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Πρόκειται για μια νέα αναβαθμισμένη υποδομή που θα λειτουργεί υποστηρικτικά για τις ανάγκες των επισκεπτών και του ίδιου του μνημείου, ώστε να μη δημιουργούνται μεγάλες ουρές αναμονής και συνωστισμού.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης 21 Ιουνίου έδωσε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση τριών νέων σύγχρονων αυτόματων πωλητών εισιτηρίων, ενώ, σύμφωνα με την πρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων, Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, οι παλαιότεροι αυτόματοι πωλητές, που σήμερα δεν λειτουργούν, αυτές τις ημέρες συντηρούνται για να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους, καθώς ήταν παλαιάς τεχνολογίας του 2018. «Αμεσα θα τοποθετηθούν οι νέοι και θα επαναλειτουργήσουν οι υφιστάμενοι», ξεκαθάρισε στον «Ε.Τ.» η κ. Βαλάκου. Σημειώνουμε ότι μέχρι και σήμερα τα εισιτήρια για την Ακρόπολη μπορούν να αγοραστούν είτε στην πύλη των εισιτηρίων είτε εκ των προτέρων από το Διαδίκτυο.
Η νέα παροχή αυτόματων πωλητών περιλαμβάνει δύο νέα μηχανήματα στη δυτική είσοδο και ένα στη νότια και εντάσσεται στα νέα μέτρα διαχείρισης του ΥΠΠΟΑ για τον μεγάλο όγκο επισκεπτών που παρουσιάζεται τον τελευταίο χρόνο στο μνημείο! Ο μέσος όρος επισκεπτών την ημέρα στον αρχαιολογικό χώρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΥΠΠΟΑ στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, είναι περίπου 15.000 άνθρωποι, ωστόσο υπάρχουν ημέρες που το νούμερο αυτό ξεπερνιέται κατά πολύ…
Το φαινόμενο αυτό απασχολεί τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και το είχε θέσει σε προτεραιότητα η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Συγκεκριμένα πηγές του «Ε.Τ.» της Κυριακής ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς συλλέγονται δεδομένα για την ελεγχόμενη επισκεψιμότητα του μνημείου, δηλαδή αναζητούν λύσεις, όπως οι ζώνες επισκεψιμότητας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, ενώ η λειτουργία αυτόματων πωλητών για μεμονωμένους επισκέπτες θα ενισχύσει τόσο την εξυπηρέτησή τους όσο και την ελεγχόμενη επισκεψιμότητα του μνημείου. «Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για να καταλήξουμε στον τρόπο διαχείρισης της επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη. Γίνονται μετρήσεις για την προσέλευση, ώστε να γίνεται ένας καλύτερος προγραμματισμός για τη διαφύλαξη του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα αποτελέσματα του υπερτουρισμού αγγίζουν και τον πολιτισμό», σημειώνουν πηγές του «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Γραμμή για το Μουσείο
Παράλληλα, όμως, έχει δημιουργηθεί και το εξής: Χιλιάδες άτομα από το πρωί έως το μεσημέρι επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες και εν συνεχεία το μεσημέρι με το έντονο φως του ήλιου η πλειονότητά τους κατευθύνεται προς το Μουσείο Ακρόπολης. Περνώντας την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης τη Δευτέρα 19/6 στις 3 μ.μ., οι ουρές στα ταμεία ξεπερνούσαν τα είκοσι λεπτά αναμονής… «Το μεσημέρι μεγάλες ομάδες τουριστών από τον αρχαιολογικό χώρο, λόγω της ζέστης, επιλέγουν να επισκεφθούν το Μουσείο», επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλας Σταμπολίδης, μετά την παρουσίαση των πεπραγμένων της διετίας του Μουσείου Ακρόπολης το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, και επισήμανε ότι: «Προσπαθούμε να βρούμε λύση για να ρυθμίσουμε όσο μπορούμε την αυξημένη επισκεψιμότητα και να υπάρχει προγραμματισμός των επισκέψεων των μεγάλων γκρουπ τουριστών. Προς το παρόν, επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία και θα δούμε τα αποτελέσματα της θερινής περιόδου».
Στόχος να εξαλειφθούν οι ουρές αναμονής
Η ορθότερη κατανομή των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα δημοφιλή στο διεθνές κοινό μνημεία και τα μουσεία, ο λεγόμενος «ελεγχόμενος τουρισμός», θα είναι το στοίχημα που φαίνεται να απασχολεί και θα απασχολήσει την επόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Αν, μάλιστα, εφαρμοστούν οι ζώνες επισκεψιμότητας όχι μόνο στους μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και σε οργανωμένα μεγάλα γκρουπ τουριστών όπως έχουν υιοθετήσει μεγάλα μνημεία στο εξωτερικό, θα αλλάξει τελείως η εικόνα των τεράστιων ουρών αναμονής, αλλά και θα δημιουργηθεί μια νέα προοπτική στην επίσκεψη της Ακρόπολη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η Αθήνα αποτελεί πλέον προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο!
Ειδήσεις σήμερα
Ο Τομ Κρουζ… ψήφισε Ελλάδα: «Την αγαπώ, υπέροχο φαγητό, σπουδαίος λαός» [Βίντεο]
Σοφία Παυλίδου: Το φιλί στο στόμα με γνωστή Ελληνίδα ηθοποιό – «Χωρίς εσένα θα ήμουν μόνη»