Μεγάλα ονόματα «μαρκίζας» σημειώνουν χαμηλά νούμερα ανταπόκρισης κοινού ή ακυρώνουν παραστάσεις λόγω κρουσμάτων εντός του θιάσου.
Ως αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών παραγωγές επιλέγουν να κατέβουν νωρίτερα από την προγραμματισμένη αυλαία τους. «Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στο θέατρο είναι δραματική», λένε στον «Ε.Τ.», άνθρωποι και παραγωγοί ιστορικών σκηνών.
«Κλείνουμε λόγω κρουσμάτων στο θίασο ή παραμένουμε ανοιχτά με το κοινό να είναι πολύ περιορισμένο», σημειώνουν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη διέκοψαν παραστάσεις μέχρι «οι συνθήκες να γίνουν πιο ευνοϊκές για να επιστρέψουν στο κοινό». Ωστόσο, υπάρχουν παραστάσεις που πηγαίνουν καλά τηρουμένων των αναλογιών και είναι κυρίως -όπως παρατηρούν οι παραγωγοί- έργα που απευθύνονται κυρίως σε νεανικό κοινό.
«Πολύ πεσμένη η κίνηση στα θέατρα και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Εκτιμώ πως η πτώση αγγίζει το 60% σε σχέση με την ανταπόκριση κατά την επαναλειτουργία των θεάτρων μετά την άρση των μέτρων», περιγράφει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος των Ελλήνων θεατρικών παραγωγών, Διονύσης Παναγιωτάκης, και έμπειρος παραγωγός στα «αθηναϊκά θέατρα»(Λαμπέτη, Αποθήκη, Μικρό Χορν, Αλίκη).
Οπως επισημαίνει, «προσπαθούμε να μην κατεβάσουμε παράσταση λόγω της δυσμενούς συνθήκης, αλλά σαφώς λειτουργούμε με ζημιά. Κλείνουν πολλά θέατρα λόγω κρουσμάτων για τουλάχιστον δέκα ημέρες γιατί το ένα κρούσμα φέρνει το άλλο».
Δύο παραστάσεις που μόλις χθες ανακοίνωσαν ότι διακόπτονται είναι η «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» που παρουσιάστηκε για δύο μήνες στο Θέατρο ΠΟΛΗ σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη και η επιτυχημένη επίσης παραγωγή «Κάποτε στον Βόσπορο» του Ακη Δήμου. Συνεργάτης της παραγωγής των Θεατρικών Επιχειρήσεων Τάγαρη δηλώνει πως οι δύο εν λόγω παραστάσεις «διακόπτονται προς το παρόν», ενώ μόλις καταλαγιάσει η έξαρση της πανδημίας θα αποφασιστεί η τύχη τους… Αξιοσημείωτο είναι πως μεγάλες θεατρικές αίθουσες των 400-600 θέσεων παίζουν με χαμηλά διψήφιους θεατές.
«Η κατάσταση είναι δραματική», τονίζει ο έμπειρος θεατρικός παραγωγός θεάτρων Βρετάνια, Αθηνών και Μουσούρη Κάρολος Παυλάκης. «Παραστάσεις στο “Βρετάνια” και το “Μουσούρη” ακυρώθηκαν για ένα διάστημα δέκα ημερών λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Παράλληλα, όμως, τα έξοδα συνεχίζονται κανονικά.
Χρειάζεται να δοθεί στήριξη από την Πολιτεία. Αν το ΥΠΠΟΑ δεν στηρίξει τις θεατρικές επιχειρήσεις και τους καλλιτέχνες, είναι βέβαιο πως θα κλείσουμε», αναφέρει ο κ. Παυλάκης, ενώ υπογραμμίζει πως «το κοινό είναι πολύ επιφυλακτικό και ήδη έχουν κατέβει παραστάσεις λόγω αδυναμίας επιβίωσης».
Βρετανικό Μουσείο στον ΕΤ: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Από τη μεριά του ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος με τη «Λυκόφως ΑΜΚΕ» δηλώνει πως «η μείωση κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου στην ήδη μειωμένη κινητικότητα στον κλάδο αγγίζει και το 60%. Στην αρχή της επαναλειτουργίας φάνηκε ότι ο κόσμος έχει διάθεση να πάει στο θέατρο.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο ρυθμός της πανδημίας και σε συνδυασμό με τα κρούσματα εντός των θεατρικών ομάδων έφεραν ακυρώσεις παραστάσεων. Oταν κατεβαίνει ένας θίασος λόγω κρούσματος, τα έξοδα τρέχουν. Χρειαζόμαστε στήριξη. Θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι σε περίπτωση ακύρωσης παραστάσεων λόγω κρούσματος πρέπει να μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής όπως ισχύει σε άλλους κλάδους».
Ο Μίλτος Σωτηριάδης από το Θέατρο του Νέου Κόσμου αναφέρει πως «η κατάσταση είναι σε μη βιώσιμα επίπεδα και αναμένουμε να ολοκληρωθεί η επέλαση της “Oμικρον” ώστε να επιστρέψουμε στα προηγούμενα επίπεδα, όχι στα κανονικά», σημειώνει, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επανασχηματιστεί το ρεπερτόριο της σεζόν.
Ο Πάνος Κατσαρίδης των «Θεατρικών Σκηνών Α.Ε.» επιμένει πως είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. «Παλεύουμε με το φόβο των θεατών αλλά και με τα κρούσματα στους θιάσους. Το θέατρο οφείλει να είναι στην πρώτη γραμμή. Παλεύουμε να παραμείνει ζωντανό και ανοιχτό», δηλώνει και μας μιλάει για το καινούργιο τοπίο που φαίνεται πως διαμορφώνεται όχι από την παραδοσιακή πηγή των θεατών των 55-60 ετών, αλλά από νεότερες ηλικίες.
Εθνικό Θέατρο
Το Εθνικό Θέατρο την περίοδο των Χριστουγέννων πέρασε εξαιρετικά δύσκολα… Oλες οι παραστάσεις του ακυρώθηκαν λόγω κρουσμάτων. Από χθες, Κυριακή έχει επανέλθει πιο κοντά στην πλήρη λειτουργία, ενώ από την Τετάρτη συνεχίζουν όλες οι παραστάσεις του.
«Τηρουμένων των αναλογιών οι παραστάσεις που επανεκκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ικανοποιητική ανταπόκριση. Σαφώς η κίνηση λόγω της έξαρσης της πανδημίας είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με την έναρξη της σεζόν», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας Γιάννης Μόσχος και επισημαίνει πως κάθε μέρα το τοπίο μπορεί να ανατραπεί.
Από τον Φεβρουάριο αναμένονται πέντε πρεμιέρες στο ΕΘ, οι οποίες όμως θα πάρουν κάποιες ημέρες παράτασης λόγω των νέων δεδομένων αναφέρει ο κ. Μόσχος. Αυτή την επιλογή μετάθεσης παραστάσεων φαίνεται ότι θα υιοθετήσουν προγραμματισμένες πρεμιέρες του ελεύθερου θεάτρου, καθώς αναμένεται «ανασχηματισμός» του θεατρικού χάρτη από τον Φεβρουάριο- Μάρτιο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φλώρινα: Μετράει ζημιές μετά το σεισμό 5,4 Ρίχτερ – Κλειστά τα σχολεία [εικόνες & βίντεο]
- Folli Follie: Ξεκινά η δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου για το σκάνδαλο – Ποιοι είναι οι 13 και για τι κατηγορούνται
- Επιστροφή στα σχολεία με περισσότερους ελέγχους – Όλα τα μέτρα και οι αλλαγές στα πρωτόκολλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr