Με αφορμή, λοιπόν την ανακίνηση του ζητήματος το Eleftherostypos.gr σας παρουσιάζει συνοπτικά την ιστορία της «κλεμμένης Ελλάδας» και τον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους.
Το θέμα της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον. Η συνειδητή αυτή επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού να θέσει ευθέως τις πάγιες ελληνικές θέσεις μέσα σε ένα πλαίσιο διαρκούς επικοινωνίας και συνεννόησης των δύο πλευρών, έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής. «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα, που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ, από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη συνήθη τακτική, «πέταξε» το μπαλάκι της επανένωσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, λέγοντας πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα.
Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες
Ενδεικτικός του κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν και ο διάλογος που προηγήθηκε έξω από το Νο. 10 της Downing Street.
«Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821», είπε αρχικά ο Τζόνσον με τον Μητσοτάκη να απαντά: «Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο» – «Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων… Είναι υπέροχο που σε βλέπω». Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς σχέσεις μας. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας έναν πραγματικό φιλέλληνα», με τον Μπόρις Τζόνσον να επισημαίνει: «Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, Κυριάκο, για την ηγετική στάση που επέδειξες στη σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη» και ο Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας: «Συγχαρητήρια και σε εσένα Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι».
Γλυπτά του Παρθενώνα: Η κλοπή και ο διαρκής αγώνας για την επιστροφή
Ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν και 11ος κόμης του Κινκάρντιν, ο γνωστός σε όλους μας λόρδος Έλγιν συνέδεσε το όνομά του και την πορεία του με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Απογύμνωσε τον Παρθενώνα και έχει καταγραφεί ως ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιοκάπηλους του κόσμου, ενώ «άνοιξε» την όρεξη και τον δρόμο σε άλλους Ευρωπαίους αρχαιόφιλους περιηγητές, οι οποίοι ακολούθησαν το παράδειγμά του και άρπαξαν σημαντικά αρχαιοελληνικά έργα.
Ο Έλγιν το 1799 αναλαμβάνει τη θέση του πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη και εκμεταλλευόμενος την τουρκική κατοχή στην Ελλάδα κατάφερε να βάλει σε εφαρμογή το βέβηλο σχέδιο του.
Θεσσαλονίκη: Σε σακούλα απορριμμάτων εντοπίστηκε άγαλμα των Ελληνιστικών χρόνων
Ο αγώνας της Μελίνας Μερκούρη για τα Γλυπτά
Έχουν συμπληρωθεί 39 χρόνια από την έναρξη ενός αγώνα. Όταν η Μελίνα Μερκούρη το 1982 ξεκίνησε την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών και συνόψιζε το πάθος της στη φράση «ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…».
Στις 30 Ιουλίου του 1982 στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό η Μελίνα Μερκούρη θέτει επίσημα το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Τα λόγια της φωτιά, γεμίζουν υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και Έλληνα: «Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πως πάρθηκαν από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι…. Για να αφηγηθώ όλη την τερατωδία χρειάζεται αρκετός χρόνος και αρκετή ψυχραιμία.
»Οι λέξεις “λεηλασία”, “ερήμωση”, “αχαλίνωτη καταστροφή”, “αξιοθρήνητη συντριβή και συμφορά” δεν είναι δικές μου για να χαρακτηριστεί το γεγονός. Ειπώθηκαν από σύγχρονους του Elgin.
»Ο Horace Smith αναφέρεται στον Elgin σαν τον “ληστή των μαρμάρων”. Ο Lord Byron τον αποκάλεσε πλιατσικολόγο. Ο Th. Hardy χαρακτήρισε αργότερα τα μάρμαρα σαν “αιχμάλωτους σ’ εξορία”.
»[…] Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για μας τα γλυπτά του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνειά μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ’ όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας».
Δύο χρόνια μετά το 1984 με επίσημο αίτημά της η Ελλάδα ζητά την επιστροφή των Γλυπτών με την βρετανική πλευρά να το απορρίπτει. Μάλιστα, από το 1987 το ζήτημα των Γλυπτών έχει ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα των θεμάτων της UNESCO.
Οι ένθερμοι υποστηρικτές της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα
Η «μάχη» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δόθηκε από πολλούς. Πολιτικοί, διανοούμενοι και καλλιτέχνες μιλούν ανοιχτά για επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, o Πιρς Μπρόσναν, ο Στίβεν Φράι και πολλοί άλλοι τοποθετούνται υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών. Ήταν Μάρτιος του 2021, λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, όταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ μίλησε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Υπάρχουν πράγματι πολλά αντικείμενα ιστορικής αξίας τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον αρχικό τους ιδιοκτήτη», είπε χαρακτηριστικά ο δημοφιλής ηθοποιός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Το 2013 βρέθηκε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας Λίνκολν. Τότε, όπως είχε αποκαλύψει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, που είχε αναλάβει προσωπική ξεναγός του ηθοποιού, ο Λιούις της είπε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα και ότι θα πρωτοστατήσει στον αγώνα γι’ αυτό. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωσή του στην εφημερίδα Τα Νέα: «Ακρόπολη, το σύμβολο της Δημοκρατίας! Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει κάπου και στην αφίσα της ταινίας μια μικρή Ακρόπολη μαζί με τον Λίνκολν!».
Ο Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Στίβεν Φράι θαυμάζει την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα σε ομιλία του για τον οργανισμό Intelligence είχε πει: «Ας γίνουμε μία κομψή χώρα. Ας δημιουργήσουμε μία έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο για την οποία θα μπορούμε να είμαστε παραπάνω από περήφανοι, η οποία θα δείχνει πώς συντηρήσαμε αυτά τα εκπληκτικά μάρμαρα και τη μεταφορά τους πίσω στο νέο, μεγαλοπρεπές Μουσείο της Ακρόπολης… Μπορούμε να τους δείξουμε ότι παρά το γεγονός ότι η σφοδρή οικονομική κρίση που διανύουν δείχνει πως εκείνοι μας χρωστούν, εμείς δε θα είμαστε ποτέ μα ποτέ σε θέση να ξεπληρώσουμε στην Ελλάδα όλα όσα της οφείλουμε».
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει ταχθεί δημόσια και ο ηθοποιός Πιρς Μπρόσναν.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr