Nέα εποχή ανατέλλει για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Η μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού-Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ορίζει τη μετάβασή της στην εποχή της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. «Με στρατηγικό στόχο να γίνει η αξεπέραστη Βιβλιοθήκη στο πεδίο του ελληνικού πολιτισμού και της διαχρονίας του», σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.
Εργοτάξιο σε πλήρη λειτουργία θύμιζε όλο το προηγούμενο διάστημα το Βαλλιάνειο, το εμβληματικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης επί της οδού Πανεπιστημίου, έργο των Χάνσεν και Τσίλερ. Στο πλαίσιο των εργασιών για τη μετεγκατάσταση στο Κέντρο Πολιτισμού, 760.000 τόμοι βιβλίων, εφημερίδες και περιοδικά καθαρίστηκαν και απέκτησαν ταυτότητα με την επικόλληση ετικετών ραδιοσήμανσης (RFID). Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στα περιοδικά, ενώ παράλληλα σαρώνονται εξώφυλλα ή σελίδες τίτλου με προτεραιότητα στο παλαιό υλικό. Ο αριθμός των βιβλίων που πέρασε από τη διαδικασία του καθαρισμού αντιστοιχεί -όπως έχει ανακοινώσει ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου- «σε 16 χιλιόμετρα βιβλίων σε συνεχόμενα ράφια!».
Η συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει «ένα πλούσιο αρχειακό σύμπαν». Σε αυτό συγκαταλέγεται και «μια μεγάλη συλλογή 4.500 χειρογράφων», σημειώνει ο κ. Ζουμπουλάκης. Με έργα θεολογικά, αριστοτελικά, ομηρικά, μουσικά… Στους θησαυρούς του Ιδρύματος περίοπτη θέση κατέχει και το τεράστιο αρχείο των αγωνιστών του 1821 με 200.000 έγγραφα αλλά και μια μεγάλη συλλογή χαρτών με ιστορικό, γεωγραφικό, γεωφυσικό, πολιτικό περιεχόμενο.
Ολο αυτό το τεράστιο σε όγκο υλικό δέχεται τη φροντίδα ειδικών συνεργείων, συντηρείται και σε μεγάλο μέρος του ψηφιοποιείται.
Η 1η Μαρτίου είναι μια ημερομηνία σημαδιακή για την Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς την ημέρα αυτή ξεκινάει η μεταστέγαση στο Κέντρο Πολιτισμού-Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Καλλιθέα, σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη: «Η μεταστέγαση», λέει, «αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δύο μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας. Πιστεύω ότι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα είμαστε σε θέση να υποδεχτούμε το κοινό».
Η μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο υπερσύγχρονο κτίριο που σχεδίασε ο Ρέντσο Πιάνο δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες στο κοινό. Η έκταση που καταλαμβάνει η Βιβλιοθήκη ανέρχεται σε 22.000 τετραγωνικά μέτρα, με τις τεχνολογικές καινοτομίες να πρωταγωνιστούν. Στον προθάλαμο του κτιρίου το κοινό θα το υποδέχονται τεράστιοι πύργοι-βιβλιοθήκες, ενώ οι εκδόσεις στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι χρήστες υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο.
Μιλώντας για τους στρατηγικούς στόχους του Ιδρύματος στο γύρισμα της ιστορίας του, ο κ. Ζουμπουλάκης είναι σαφής:
«Δεν χρειάζεται να έχουμε παραληρηματικές ιδέες μεγαλείου. Η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν θα γίνει η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Δεν θα γίνει ούτε η British Library ούτε η BnF του Παρισιού με τους δεκάδες εκατομμύρια τόμους και τους χιλιάδες υπαλλήλους. Μπορεί όμως να γίνει κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Η αξεπέραστη Βιβλιοθήκη στο πεδίο του ελληνικού πολιτισμού, στη διαχρονία του από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα και στην πρόσληψη αυτού του πολιτισμού από τους άλλους πολιτισμούς. Εμείς θέλουμε η Εθνική Βιβλιοθήκη να έχει μια ταυτότητα με παγκόσμια σημασία. Οποιος ασχολείται με τον ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά Γράμματα θα είναι υποχρεωμένος να απευθυνθεί και να περάσει από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Και αυτή θα είναι η ξεχωριστή θέση που θα καταλάβει στο διεθνές στερέωμα των Βιβλιοθηκών. Αυτό δεν σημαίνει πως η Βιβλιοθήκη δεν θα έχει τίποτε άλλο. Δεν θα έχει ας πούμε τα πάντα γύρω από τη γερμανική Φιλοσοφία και το Ισλάμ, θα έχει όμως τα πολύ βασικά και τα πολύ σημαντικά».
ANTΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής