Αυτοψίες και συναντήσεις με τοπικούς φορείς πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σε εν εξελίξει έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπενθυμίζοντας ότι ο πολιτιστικός τουρισμός έχει μια τεράστια δυναμική και η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις να τον ενδυναμώσει προς όφελος τόσο των μνημείων της όσο και των τοπικών κοινωνιών.
Εντατικοποίηση
«Αρκετά καλούς» χαρακτήρισε η υπουργός τους ρυθμούς στις εργοταξιακές εγκαταστάσεις στο υπό κατασκευή διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι «υπάρχει περιθώριο εντατικοποίησης». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση για τον προγραμματισμό έργων στο αεροδρόμιο του Καστελλίου, η υπουργός υπογράμμισε πως η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ παρακολουθεί και συντονίζει τις σχετικές έρευνες και το έργο, ενώ εξήγησε ότι «καταλήξαμε σε μια σειρά ενεργειών ώστε να εξασφαλίσουμε τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην ταχύτερη υλοποίηση του έργου. Κανένα έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα δεν είναι ανταγωνιστικό στην πολιτιστική κληρονομιά. Ολα συνδυάζονται. Μπορεί εν πρώτοις να δημιουργήσουν κάποιες αντιθέσεις, οι οποίες όμως επιλύονται, ειδικά σήμερα, που τεχνικά υπάρχουν λύσεις».
Ενδιαφέρουσα αποτέλεσε εκ των αποτελεσμάτων η αυτοψία στο υπό ολοκλήρωση Μουσείο Μεσαράς και στους αρχαιολογικούς χώρους Γόρτυνας και Φαιστού. Οπως είπε η υπουργός, οι πόρτες του μουσείου θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του 2022. «Είναι ένα πολύ ωραίο μουσείο», σημείωσε η κ. Μενδώνη και σχολίασε ότι «υπήρξαν καθυστερήσεις. Το μουσείο θα έπρεπε να έχει τελειώσει 2-3 χρόνια νωρίτερα. Σήμερα, όμως, πρέπει να μείνουμε στο ότι προχωράει πολύ καλά και μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα είναι έτοιμο, με τις πολύτιμες συλλογές του να εκτίθενται με πρότυπο τρόπο».
Στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Τίτου στη μητρόπολη και στις ανασκαφές του αρχαίου θεάτρου, ενώ στη συνέχεια έγινε αυτοψία στη Φαιστό. Και για τους δύο χώρους η υπουργός ζήτησε από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να γίνει «ευπρεπισμός των υποδομών. Ειδικά, στη Φαιστό, τα προβλήματα είναι πολλά και χρήζουν άμεσης και συστηματικής αντιμετώπισης». Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι για τη Φαιστό σχεδιάστηκε ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή των αρμόδιων στελεχών της ΕΦΑ Ηρακλείου στις 18 Ιουνίου προκειμένου να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης εκπόνησης μελετών και έργων με βάση τα όσα κατεγράφησαν στις αυτοψίες.
Η πολιτιστική χαρτογράφηση στην Κρήτη συνεχίστηκε στα δυτικά Νεώρια Ηρακλείου. Κατά τη συνάντηση εργασίας, στον Δήμο Ηρακλείου, παρόντες ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Νέο σχέδιο
Η υπουργός τόνισε την ανάγκη εκπόνησης νέου στρατηγικού σχεδίου για τα νεώρια και την παραλιακή ζώνη, την ανάγκη εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης των νεωρίων, αλλά και απόδοσης των συμβατών με το μνημείο χρήσεων, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα το έργο. Σημειώνουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2019 προχώρησαν διαδικασίες εκπόνησης μελετών και εντάξεων στο τρέχον ΕΣΠΑ έργων που αφορούν στην αποκατάσταση τμημάτων των τειχών. Οπως μάλιστα σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «έχουν ήδη ενταχθεί τέσσερα σημαντικά έργα και αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίησή τους από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και από το δήμο». Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννη Κουράκη, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία των έργων πολιτισμού σε όλη την Κρήτη.
Προχωράει ο φάκελος
Για το καίριο θέμα των μινωικών ανακτόρων και της ένταξής τους στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι Υπηρεσίες του υπουργείου εργάζονται ήδη στην κατάρτιση του φακέλου για τη σειριακή εγγραφή των έξι ανακτόρων, Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, Κυδωνίας, και συμπλήρωσε ότι «τα μινωικά ανάκτορα προσδίδουν μια μοναδικότητα στην πολιτιστική φυσιογνωμία της Κρήτης. Μπορούν να συνθέσουν μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική διαδρομή -με την έννοια της αναπτυξιακής λογικής των πολιτιστικών διαδρομών-, όπου εμπλέκονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον, η γαστρονομία. Στο πλαίσιο ανάδειξης των μινωικών ανακτόρων, προχωρούμε δύο σημαντικά έργα στη Φαιστό και στα Μάλια με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης». Οσον αφορά τη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Κρήτης, η κ. Μενδώνη ανέφερε τη «σταθερή» και εξαιρετικά «εποικοδομητική» και «καλή» συνεργασία που υπάρχει, η οποία έχει αποδώσει και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς για την Κρήτη και τον πολιτισμό μας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter