Είναι, βέβαια, πολύ σημαντικά στοιχεία για την κατανόησή της, όχι όμως για την καθολική σύλληψή της. Το βάθος της Ελληνικής Επανάστασης, εκτός από την ιστορική επιστήμη, ξεδιπλώνεται και μέσα από την τέχνη, από τα πολύτιμα έργα που αποτύπωσαν τα ιδεώδη της ελευθερίας και του Αγώνα.
Μια τέτοια συλλεκτική έκδοση, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είναι ο τόμος με τίτλο «Views in Greece», που κυκλοφορεί από τον νεοϊδρυθέντα εκδοτικό οίκο «ΑΕΙΝ», ο οποίος ειδικεύεται στις ομοιογραφικές ή πανομοιότυπες εκδόσεις.
Πρόκειται για μια πολύτιμη πιστή αναπαραγωγή των έργων του αρχαιολόγου και περιηγητή ζωγράφου Εντουαρντ Ντόντγουελ (1767-1832), γνωστό για την αφοσίωσή του στη µελέτη των πολιτισµών της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, 30 έργα χρωμολιθογραφίες αποτυπώνουν αρχαιολογικά ευρήματα και τόπους όπως τα αντίκρισε ο Ιρλανδός στα ταξίδια του στην προεπαναστατική Ελλάδα από το 1800 έως το 1821. Στην έκδοση αποδίδονται τα έργα στο 100% του πρωτοτύπου, το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία.
Πολιτιστική κληρονομιά
«Ο εκδοτικός οίκος έχει σκοπό να υπηρετήσει τη διάσωση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ειδικεύεται στην έκδοση χειρογράφων ή κωδίκων που αντιστάθηκαν στη μάχη με τον χρόνο και τη λήθη και βγήκαν νικητές», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πολύπειρος επιμελητής εκδόσεων και εμπνευστής του «ΑΕΙΝ», Νίκος Χατζηγεωργίου, ο οποίος υλοποίησε αυτήν την καινοτόμο ιδέα στον φιλότεχνο χώρο με τον επίσης γνωστό από τον κλάδο των εκδόσεων Κώστα Σμυρνιωτάκη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 1204 και, κυρίως, μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης από το 1453 εκατοντάδες ελληνικά χειρόγραφα κατέληξαν στις βιβλιοθήκες της Δύσης και αποτέλεσαν τη βάση για την καλύτερη γνωριμία της Ευρώπης με το αρχαιοελληνικό πνεύμα και τη μελέτη του μέσα από διαδοχικές αντιγραφές, εκτυπώσεις και μεταφράσεις στα λατινικά.
Ιστορικά ντοκουμέντα, πολύτιμες γνώσεις, καρποί ερευνών και επιστημών βρήκαν καταφύγιο στις σελίδες ενός χειρογράφου ή ενός σημαντικού κώδικα. Οπως μας εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργίου, μέσω της υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που διαθέτει ο οίκος «AEIN», το περιεχόμενό τους μπορεί σήμερα να γίνει κτήμα όλων των φιλότεχνων συλλεκτών και, μάλιστα, σε προσιτές για το ευρύ κοινό εκδόσεις.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Στον συλλεκτικό τόμο ο Ντόντγουελ μέσα από τον πολύτιμο χρωστήρα του αποτυπώνει µε ρεαλιστικότητα και υψηλή τέχνη την Ακρόπολη, τη Δωδώνη, τον Παρνασσό, όπως και το ποτάμι του Ιλισού σε μια πολύ σπάνια εικόνα όταν στις 16 Σεπτεμβρίου 1805 μια νεροποντή το μετέτρεψε σε χείμαρρο.
Ιδιαίτερη αξία, όπως μας περιγράφει ο κ. Χατζηγεωργίου, παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Ιρλανδός «χρησιμοποίησε την υψηλή τεχνολογία της εποχής του, την camera obscura. Οι επιχρωματισμένες εικόνες του βιβλίου είναι ρεαλιστικές, δεν είναι ζωγραφισμένες από τη μνήμη του καλλιτέχνη, όπως συνέβαινε συνήθως με τους περιηγητές. Για αυτόν τον λόγο το έργο είναι μοναδικό στον κόσμο».
Τα έργα συνοδεύονται από κείμενα της εποχής, στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, τα οποία περιγράφουν γλαφυρά την προεπαναστατική περίοδο ως βασική μαρτυρία για την κατάσταση του ελλαδικού χώρου την περίοδο πριν από την Επανάσταση του 1821.
Σε 1.000 αντίτυπα
Το έργο είναι μεγάλων διαστάσεων και θα κυκλοφορήσει σε 1.000 αριθμημένα αντίτυπα με προεγγραφές λόγω της συλλεκτικότητάς του. Τα κατατοπιστικά και πλήρως τεκμηριωμένα εισαγωγικά και σχολιαστικά κείμενα αναλαμβάνουν καταξιωμένοι επιστήμονες. Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει η Βασιλική Ρουσιώτη, στην οργάνωση και τον συντονισμό παραγωγής συναντάμε τη Μαρία Καρβέλα, ενώ στη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα τη Φωτεινή Τομαή.
Στα… σκαριά του «ΑΕΙΝ» βρίσκεται το νέο έργο, μία συλλογή φωτογραφιών της ευζωνικής φρουράς που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου από τον κορυφαίο φωτογράφο της εποχής του ’50 Στάθη Ορφανό, μία από τις μεγάλες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες παγκοσμίως, καθώς «αιχμαλώτισε» με τον φακό του τους μεγαλύτερους συγγραφείς, καλλιτέχνες, διασημότητες των τελευταίων δεκαετιών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr