Η δημιουργία του υποβρύχιου μουσείου, στο κλασικό ναυάγιο της νήσου Περιστέρας, σηματοδοτεί την έναρξη ενός καινοτόμου προγράμματος για το οποίο συνεργάστηκαν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αλοννήσου.
Σήμερα, στις 11 το πρωί, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, πρόκειται να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων του υποβρύχιου μουσείου από σκάφος πάνω από το ναυάγιο… Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κορδέλα θα κοπεί και στο βυθό, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Πρωταγωνιστές στην υποβρύχια τελετή θα είναι ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, αλλά και ένας σταρ, ο Σάκης Ρουβάς! Τα δρώμενα στο βυθό θα μεταδίδονται από γιγαντοοθόνη στη Στενή Βάλα, την κοντινή, στο ναυάγιο, ακτή της Αλοννήσου.
Ενας ψαράς ήταν ο πρώτος που αντίκρισε το 1985 το αρχαίο ναυάγιο κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων. Πρόκειται για μεγάλο εμπορικό πλοίο που βυθίστηκε γύρω στο 425 π.Χ., φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού και ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια της κλασικής περιόδου το οποίο ερευνήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
«Αποδίδουμε στην ανθρωπότητα τον Παρθενώνα των ναυαγίων. Το κλασικό ναυάγιο του 425 π.Χ., στη νησίδα Περιστέρα στα ανοιχτά της Αλοννήσου, με 4.000 οινοαμφορείς συντηρημένους σε εξαιρετική κατάσταση. Ενα μνημείο ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα, αφού είναι το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο, στο οποίο μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος», σημειώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που έκανε προτεραιότητά του τη δημιουργία του υποβρύχιου μουσείου. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι από φέτος το καλοκαίρι η πρώτη και μοναδική περιφέρεια στη χώρα με υποβρύχια μουσεία», επισημαίνει ο κ. Αγοραστός. «Είναι η προστιθέμενη αξία της συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Bluemed, στο οποίο είμαστε επικεφαλής εταίρος. Το έργο έχει τιμηθεί με δύο βραβεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βραβείο Tourism Award 2020 και βραβείο για τη Βιώσιμη Ελλάδα του Αύριο “Bravo Sustainability Award”».
Καθοδηγούμενη κατάδυση
Το ναυάγιο της Περιστέρας είναι ένα μοναδικό αξιοθέατο. Η μεγάλη ιστορική του αξία «συνδιαλέγεται» αρμονικά με το υπέροχο φυσικό τοπίο και τα κρυστάλλινα νερά. Μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες έχει επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία ενάλιων αρχαιολογικών πάρκων, με καθοδηγούμενη κατάδυση. Διότι η μοναδική καταδυτική εμπειρία στο ναυάγιο της Περιστέρας θα είναι καθοδηγούμενη. Θα πραγματοποιείται, δηλαδή, με τη συνοδεία αδειοδοτημένων καταδυτικών κέντρων. Οι επισκέπτες μπορούν να καταδυθούν στο ναυάγιο και εικονικά. Τη δυνατότητα αυτή (μαζί με εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους) παρέχει το εξαιρετικό Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού που έχει δημιουργηθεί στη Χώρα Αλοννήσου. Στο ναυάγιο της Περιστέρας έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το πρωτοποριακό σύστημα καμερών Nous, το οποίο επιτρέπει τη διαρκή παρακολούθησή του. Σύμφωνα με τον Δήμο Αλοννήσου, η πιλοτική λειτουργία του Επισκέψιμου Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου Περιστέρας θα διαρκέσει, για το 2020, από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως τις 2 Οκτωβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr