Κάθε κουβέντα γύρω από το διάσημο ναυάγιο ανοίγει νέα… πανιά στις επιστημονικές αναζητήσεις. «Πρόκειται για ένα πλωτό μουσείο, καθώς εικονογραφεί το ιστορικό γεγονός της μεταφοράς έργων τέχνης στην Ιταλία για να διακοσμήσουν οι πλούσιοι Ρωμαίοι τις επαύλεις τους», σημείωσε χθες η διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι. Σχολιάζοντας την αποστροφή του Μπρένταν Φόλεϊ, επιστημονικού υπεύθυνου των ανασκαφών και επικεφαλής στο Αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole πως «κάθε ναυάγιο ισοδυναμεί με ένα βιβλίο», σημείωσε πως το συγκεκριμένο «είναι μια εγκυκλοπαίδεια με πολλούς τόμους».
Επόμενη «βουτιά» στο Ναβαρίνο
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εφορείας, «η έρευνα στο ναυάγιο θα διαρκέσει τρία με τέσσερα χρόνια ακόμη». Το επόμενο μεγάλο καταδυτικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα, όπως είπε, στο κόλπο του Ναβαρίνου, όπου διεξήχθη η ιστορική ναυμαχία του 1827, στο πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης. «Θέλουμε να ψάξουμε στα νερά της περιοχής τα κομμάτια της ιστορίας μας, να βγάλουμε την ιστορία της Ελλάδας προς τα πάνω», ανέφερε.
Η έκθεση, που διοργανώνει το Ιδρυμα Λασκαρίδη, πολύτιμος αρωγός των ερευνών που πραγματοποιούνται στη θάλασσα των Αντικυθήρων, μας μυεί στα μυστικά του ναυαγίου από το οποίο έχει ανασυρθεί, στο παρελθόν, πλήθος γλυπτών και ο περίφημος Μηχανισμός.
Τα αντικείμενα των πιο πρόσφατων ερευνών παρουσιάζονται στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της Ακτής Μουτσοπούλου. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε προθήκες με νερό γιατί, όπως εξήγησε ο σύμβουλος του Ιδρύματος, Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, «δεν έχει ολοκληρωθεί η συντήρησή τους για να εκτεθούν».
Τα τριάντα αντικείμενα της έκθεσης χωρίζονται σε δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά το πλοίο και τον εξοπλισμό του και η δεύτερη το φορτίο του. Στην πρώτη προθήκη βλέπουμε ένα κομμάτι ξύλο από το αρχαίο σκαρί. Οι αναλύσεις έδειξαν πως είναι φτιαγμένο από φτελιά, ενώ οι σύνδεσμοί του από βελανιδιά. Παραδίπλα υπάρχει μια χάλκινη αντλία νερού και μια βολίδα με την οποία μετρούσαν το βάθος της θάλασσας αλλά και τη σύσταση του βυθού. Παρουσιάζονται, επίσης, καρφιά και άλλα μεταλλικά αντικείμενα από τον εξοπλισμό του πλοίου που βυθίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Στα αντικείμενα που μετέφερε περιλαμβάνονται πολύ όμορφα σπαράγματα από γυάλινα αγγεία διακοσμημένα με ψηφίδες γυαλιού, ένα χρυσό δαχτυλίδι πολύ μικρής διαμέτρου και τα δύο εντυπωσιακά χάλκινα δόρατα. Το ένα από αυτά βρέθηκε φέτος και εκτίθεται μέσα σε νερό. Το δεύτερο παρουσιάζεται συντηρημένο.
Αντώνης Καρατζαφέρης
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου