Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται έκθεση με την ιστορία της Ακρόπολης. Η αναμόρφωση του κτιρίου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.
Το σχέδιο για την αξιοποίηση του παλιού Μουσείου παρουσίασε στη διάρκεια διημερίδας της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) η διευθύντρια της Α’ Εφορείας Αθηνών, Ελένη Μπάνου.
Η συγκέντρωση και ταξινόμηση του διάσπαρτου αρχαιολογικού υλικού στο παλιό Μουσείο όπως και η μετεγκατάσταση στο ιστορικό κτίριο, νοτιοανατολικά του Παρθενώνα, μεγάλου μέρους γραφείων και εργοταξίων θα διευκολύνει την κίνηση των επισκεπτών ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που είναι ασφυκτική. Με τη μεταφορά τους υπολογίζεται πως οι εγκαταστάσεις αυτές θα περιοριστούν κατά 40%.
Ειρήνη Ηλιοπούλου στον ΕΤ: Αυτή η έκθεση είναι πλησίασμα στην αθωότητα
Σήμερα 488 τ.μ. στην επιφάνεια του Ιερού Βράχου καταλαμβάνουν τα εργαστήρια, 287 τ.μ. τα γραφεία και 306 τ.μ. οι αποθήκες.
«Το έργο δεν είναι μόνο η αποκατάσταση της ύλης, των βράχων και της πέτρας. Κάθε κομμάτι κουβαλάει ένα μέρος άυλης μνήμης, ίχνη όχι μόνο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και του απλού εργάτη που το σμίλευσε», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Για το νέο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζονται επεμβάσεις κυρίως στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα, η ΥΣΜΑ σε συνεργασία με την ΕΣΜΑ (Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως) ζήτησαν 10 εκατ. ευρώ αφού υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Ωστόσο ενημερώθηκαν πως, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε πρώτη φάση θα πάρουν τα μισά χρήματα και θα καταβληθούν προσπάθειες να βρεθούν και άλλα κονδύλια αργότερα.
Η διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Βασιλική Ελευθερίου, αναφέρθηκε στις πρόσφατες αναστηλώσεις. Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μόνο από τον Παρθενώνα κατέβηκαν 199 αρχιτεκτονικά μέλη συνολικού βάρους 498 τόνων. Το κόστος των αναστηλώσεων της προηγούμενης περιόδου ανήλθε σε 1,4 εκατ. ευρώ.